Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σαρώνουν «κόκκινα» δάνεια 80 δισ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σαρώνουν «κόκκινα» δάνεια 80 δισ.

  • A-
  • A+
Διαχείριση «με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης» υπόσχεται ο Tάσος Πανούσης, πρόεδρος της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων και διευθύνων σύμβουλος της Εurobank FPS ● Η Ελλάδα σε απόλυτους αριθμούς είναι η 4η μεγαλύτερη αγορά «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη και άρα τα επόμενα 4-5 χρόνια οι εταιρείες διαχείρισης θα έχουν εδώ πολλή δουλειά...

Περισσότερα από 80 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων, έναντι 60 δισ. ευρώ σήμερα, θα περάσουν στις εταιρείες διαχείρισης τα επόμενα χρόνια και εκτιμάται ότι η δράση τους θα συμβάλει θετικά, όχι μόνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά στην οικονομία γενικότερα, υποστήριξε ο Tάσος Πανούσης, πρόεδρος της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων και διευθύνων σύμβουλος της Εurobank FPS, μιλώντας στο συνέδριο NPL Summit 2019 με θέμα «“Κόκκινα” δάνεια. Ανοίγματα, πλατφόρμα οικονομικής ανάπτυξης».

Από την άλλη πλευρά, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες χιλιάδων νοικοκυριών, που τα δάνειά τους έχουν ήδη μεταβιβαστεί ή πρόκειται να μεταβιβαστούν σε εταιρείες διαχείρισης, για βροχή πλειστηριασμών το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Τ. Πανούσης μίλησε για αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων «με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης».

Μένει να αποδειχθεί ωστόσο αν θα περιοριστούν στο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών ή αν θα επιδοθούν σε ασφυκτική πίεση όλων των δανειοληπτών, οι οποίοι πάντως σε έναν βαθμό προστατεύονται από την κείμενη νομοθεσία (νόμος Κατσέλη, Κώδικας Δεοντολογίας).

«Οι τράπεζες επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, και το εφαρμόζουν, ότι κανέναν δεν συμφέρει π.χ. η διενέργεια πλειστηριασμών σε σπίτια ανθρώπων που έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία ή αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα υγείας. Ούτε οι τράπεζες αλλά ούτε και οι εταιρείες διαχείρισης θα προβούν σε τέτοιους πλειστηριασμούς δημιουργώντας ή οξύνοντας ένα κοινωνικό πρόβλημα. Ωστόσο, μείζον θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης είναι η αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών που εκμεταλλεύονται το νομικό καθεστώς και τις ελλείψεις του παλαιότερου νομικού πλαισίου, ενεργώντας τελικά εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, εις βάρος των κοινωνικά αδύναμων», υποστήριξε ο κ. Πανούσης.

Από την άλλη πλευρά, πέραν των... κοινωνικών ευαισθησιών, υπάρχουν και στόχοι που πρέπει να πιάσουν οι τράπεζες, ώστε να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια που σήμερα αφορούν το 40% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου έναντι 3-4% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Γεγονός είναι ότι από τα 107 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016 τα προβληματικά δάνεια έχουν υποχωρήσει στα 75 δισ. ευρώ, ωστόσο υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα καθώς μέχρι το τέλος του 2021, πρέπει να μειωθούν κατά 53 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα σε απόλυτα νούμερα είναι η 4η μεγαλύτερη αγορά «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας ότι για τα επόμενα 4-5 χρόνια οι εταιρείες διαχείρισης θα έχουν πολλή (και αποδοτική) δουλειά να κάνουν.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 21 εταιρείες διαχείρισης, αδειοδοτημένες από την ΤτΕ και απασχολούν στο σύνολό τους περί τα 3.000 άτομα, αλλά οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης είναι ευοίωνες. Σύμφωνα με τον Τ. Πανούση, ο αριθμός απασχολουμένων αναμένεται σύντομα να διπλασιαστεί, ενώ σημαντική θα είναι η αύξηση της απασχόλησης σε κλάδους όπως π.χ. συμβούλων, νομικών υπηρεσιών, λογιστών, real estate, μηχανικών και σε πολύ μεγάλο βαθμό θα επηρεάσει θετικά την αγορά ακινήτων και τον κλάδο της οικοδομής.

Γιατί προτιμούν τις εταιρείες διαχείρισης

Στο σύνηθες ερώτημα γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να διαχειριστούν αποδοτικά τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν, ο Τ. Πανούσης εξηγεί ότι υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι:

α. Οι τράπεζες διέπονται από ένα πολύ αυστηρό εποπτικό πλαίσιο (τα EBA rules που ορίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών).

β. Οι τράπεζες είναι εξειδικευμένες να χρηματοδοτούν την οικονομία και να δέχονται καταθέσεις και όχι να κυνηγούν τα «κόκκινα» δάνεια. Αντίθετα οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δανείων έχουν συγκεκριμένη εξειδίκευση, τεχνογνωσία και εργαλεία για να μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα, ενώ διαθέτουν ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία σε αυτόν τον τομέα.

γ. Οι τράπεζες θα έχουν πάντα να διαχειριστούν τον ηθικό κίνδυνο (moral hazard) και τον κίνδυνο να μολυνθεί το ενήμερο χαρτοφυλάκιο, σε εκτεταμένη εφαρμογή λύσεων με αφέσεις χρέους.

δ. Οι εταιρείες διαχείρισης, εκ της συστάσεώς τους αλλά και εκ του αντικειμένου τους, δεν έχουν δεσμεύσεις στην ελληνική επιχειρηματική αγορά, γεγονός που καθιστά τη δραστηριότητά τους λιγότερο ευάλωτη σε κάθε είδους παρεμβάσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται ταχύτερη εκκαθάριση στον νόμο Κατσέλη
Επιδιώκεται συμφωνία με τους δανειστές για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο θα ενθαρρύνει την εξωδικαστική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, στη βάση αυτοματοποιημένων διαδικασιών.
Αναζητείται ταχύτερη εκκαθάριση στον νόμο Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το στοίχημα της Eurobank με την FPS
Στην τελική ευθεία μπαίνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις εταιρείες διαχείρισης να παίρνουν σταδιακά το «κόκκινο» δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και μαζί τους αντίστοιχους υπαλλήλους.
Το στοίχημα της Eurobank με την FPS
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «κόκκινα» δάνεια στις πλάτες του Ηρακλή
Διαφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την κατεπείγουσα ψήφιση του νομοσχεδίου που επιτρέπει την απαλλαγή των τραπεζών από τα επισφαλή δάνεια με εγγυήσεις, για ακόμα μία φορά, από το Δημόσιο.
Τα «κόκκινα» δάνεια στις πλάτες του Ηρακλή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εβδομάδα πολυ-εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο
Σήμερα «κληρώνει» για το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια, στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η συμφωνία Eurobank με Fortress-DoValue για τα 24 δισ. από μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις (NPEs)....
Εβδομάδα πολυ-εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελευταία ευκαιρία για... «κόκκινους»
Οι τράπεζες θα προτείνουν συγκεκριμένη ρύθμιση σε όσους υποβάλουν οριστική αίτηση στην πλατφόρμα, η οποία θα περιλαμβάνει «κούρεμα» οφειλής, επέκταση χρόνου αποπληρωμής και μείωση επιτοκίου ● Περιθώριο μέχρι...
Τελευταία ευκαιρία για... «κόκκινους»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέχρι το Πάσχα η προστασία της πρώτης κατοικίας
Τετράμηνη παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα.
Μέχρι το Πάσχα η προστασία της πρώτης κατοικίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας