• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.9°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 29.9°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.0°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  4 BF
  46%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 29.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.8°C / 25.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 32.0°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 26.1°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  0 BF
  58%

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις γενικές κατευθύνσεις των προτεινόμενων αλλαγών στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

EUROKINISSI / ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εν τόπω... αναπτύξεως τα εργασιακά της ΔΕΗ

 • A-
 • A+
Τέλος στη μονιμότητα, επιτροπή για τους μισθούς, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και μειωση έκπτωσης που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις προωθούνται στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της ευελιξίας της ΔΕΗ έναντι των ιδιωτών παρόχων.

Μετά την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, τα «αναπτυξιακά» σχέδια της κυβέρνησης επεκτείνονται στους εργαζομένους της Δημόσιας Επιχείρησης και σε άλλες επιλογές, όπως η επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, η οποία θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.

Επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες στη Μεγαλόπολη και κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, όπου το 45% του ΑΕΠ προέρχεται από τις μονάδες της ΔΕΗ που θα κλείσουν.

Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, που προωθούνται στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της ευελιξίας της ΔΕΗ έναντι των ιδιωτών παρόχων, περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα έχει μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό κόστος, γι' αυτό ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις γενικές κατευθύνσεις του στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο ίδιος, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, παραδέχθηκε ότι έγιναν παρατηρήσεις και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν υπόψη στην τελική διατύπωση του νομοσχεδίου που θα αναρτηθεί Δευτέρα ή Τρίτη, με προοπτική να έχει ψηφιστεί ώς τις 20 Νοεμβρίου.

Περιλαμβάνει δέκα μέτρα, που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις στη ΔΕΗ, ενώ συνδέονται με τη στροφή της Επιχείρησης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και μέτρα για τον ΔΕΔΔΗΕ, για τον οποίο δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

«Η ΔΕΗ δεν είναι υπουργείο και είναι η μόνη ΔΕΚΟ που είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό, επομένως χρειάζεται ευελιξία», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός και περιέγραψε τα μέτρα για τους εργαζομένους που θα συζητηθούν κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Οι σπουδαιότερες ρυθμίσεις προβλέπουν:

◼ Καταργείται η μονιμότητα στις προσλήψεις νέου προσωπικού και οι μισθοί του θα καθορίζονται από την ειδική επιτροπή που θα συγκροτηθεί. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι θα δημιουργηθούν εργαζόμενοι «δύο ταχυτήτων», ο Κωστής Χατζηδάκης αρκέστηκε να πει ότι οι νέοι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το εργασιακό καθεστώς και θα κάνουν την επιλογή τους. Το ΑΣΕΠ θα περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας, με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για μόνιμες προσλήψεις.

◼ Υλοποιείται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που θα περιλαμβάνει παροχή κινήτρων αποχώρησης, ανάλογα με αυτά που είχαν ισχύσει στον ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014. Το κόστος, όπως διευκρίνισε, θα καλυφθεί από τη ΔΕΗ και θα καλύπτει τις εργοδοτικές εισφορές. Δεν έδωσε προϋπολογισμό, σημειώνοντας μόνον ότι το κόστος θα αποσβεστεί σε δύο, το πολύ τρία χρόνια, και δεν απάντησε στον εκτιμώμενο αριθμό των αποχωρήσεων. Η μελέτη της McKinsey αναφέρει ότι η ΔΕΗ θα είναι βιώσιμη με μείωση του προσωπικού της κατά 5.000 εργαζομένους, ενώ πρόσφατες πληροφορίες έκαναν λόγο για 2.000. Θα θεσμοθετηθεί η κινητικότητα στο πλαίσιο του ομίλου (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες), καθώς και δυνατότητα για ένταξη στο Δημόσιο, που θα αφορά κυρίως νέους σε ηλικία που δουλεύουν στις λιγνιτικές μονάδες.

◼ Μειώνεται από το 75% στο 30% η έκπτωση που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ για το ανταποδοτικό μέρος των λογαριασμών ρεύματος και καταργείται πλήρως η έκπτωση για τις λοιπές χρεώσεις (ΑΔΜΗΕ, ΥΚΩ κ.λπ.). Το μέτρο είχε θεσπιστεί το 1990, με πράξη του υπουργικού συμβουλίου.

◼ Προωθείται η τριετής θητεία για τους 80 γενικούς διευθυντές και διευθυντές, που θα επιλέγονται από τη νέα Επιτροπή Προσλήψεων και Προσωπικού, έπειτα από δημόσια διαδικασία, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν και ενδιαφερόμενοι που δεν εργάζονται στη ΔΕΗ.

◼ Καθιερώνεται η ευελιξία στις προμήθειες, τις οποίες θα διαχειρίζεται η άλλη ειδική επιτροπή που θα συγκροτηθεί.

Το υπουργείο «κλείνει το μάτι» στους ιδιώτες παρόχους ενέργειας και, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς ανακοίνωσε ότι δεν θα παραμείνει στη ΔΕΗ η λεγόμενη «καθολική υπηρεσία» που αφορά την κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών με ειδικές χρεώσεις.

Αλλαξοπαροχές

Ανέφερε ότι θα επιλεγούν τρεις όμιλοι που θα εναλλάσσονται, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ανακοίνωσε επίσης μέτρα για τους παραγωγούς ΑΠΕ, με πιο σημαντικό τη δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, που σήμερα απαγορεύεται, καθώς και ευνοϊκά τιμολόγια για όσους κάνουν χρήση του νυχτερινού τιμολογίου, με την προϋπόθεση ότι έχουν κατανάλωση τουλάχιστον 1.600 KW. Θα προχωρήσει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων, αλλά θα μπορούν να πάρουν μέρος και ιδιώτες.

Η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου εκπροσωπεί το υπουργείο στο γενικότερο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση, με κίνητρα απόσυρσης και δημιουργία δικτύου φόρτισης, που θα οριστικοποιηθεί την επόμενη χρονιά.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, δεν προβλέπεται η θέσπιση ενεργειακού «Τειρεσία» για κακοπληρωτές που αλλάζουν πάροχο και αφήνουν «φέσια» στον προηγούμενο, αλλά το υπουργείο εξετάζει θετικά τη δυνατότητα να μπορούν οι εταιρείες να ενημερώνονται, κατά τα ισχύοντα για την κινητή τηλεφωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόκκινες» κάρτες στον... Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ
Ευθύνες στις κυβερνήσεις 2012-2014 από τους εργαζόμενους της. Χαρακτηρίζουν «βαρύτατα αρνητική» την επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να μην εξασφαλίσει δωρεάν δικαιώματα ρύπων για τις λιγνιτικές μονάδες.
«Κόκκινες» κάρτες στον... Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ
Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιχειρείται στη ΔΕΗ κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία ξεκίνησε χθες η επεξεργασία του ενεργειακού νομοσχεδίου.
Επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειώσεις στο νυχτερινό ρεύμα για υψηλές καταναλώσεις
Ενα... δωράκι, αλλά μόνο για όσους έχουν υψηλή κατανάλωση νυχτερινού ρεύματος, κρύβει το άρθρο 15 του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ, που εκπόνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μειώσεις στο νυχτερινό ρεύμα για υψηλές καταναλώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ετοιμότητα για... ηλεκτροσόκ
Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και η βίαιη απολιγνιτοποίηση προκαλούν μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε ετοιμότητα για... ηλεκτροσόκ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικοινωνιακά τρικ για «άλωση» της ΔΕΗ
Σε δημιουργία εντυπώσεων και ενεργοποίηση των πιο συντηρητικών αντανακλαστικών των πολιτών στοχεύουν τα μέτρα «αναδιάρθρωσης» της ΔΕΗ που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπ. Κ. Χατζηδάκης
Επικοινωνιακά τρικ για «άλωση» της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελικά η ΔΕΗ δεν χρεοκοπεί
Στροφή 180 μοιρών στην καταστροφολογία για τη ΔΕΗ έκανε από χθες η κυβέρνηση, μέσω του Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Τελικά η ΔΕΗ δεν χρεοκοπεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας