• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 23.0°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.2°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 23.2°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 20.4°C
  0 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 16.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 21.0°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.1°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  1 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 21.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δώρο» στα κολέγια

 • A-
 • A+

Χωρίς να προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος με τους αρμόδιους φορείς αλλά και τα πολιτικά κόμματα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως φέρνει σειρά κρίσιμων διατάξεων σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων με αυτήν των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας, αλλά και το κόστος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Παρελθόν λοιπόν αποτελούν τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης, που θεσμοθετήθηκαν επί υπουργίας Γαβρόγλου και τα οποία δεν πρόλαβαν να δοκιμαστούν καν στην πράξη.

Το υπουργείο φαίνεται να διατηρεί -τουλάχιστον προσώρας- το «σύστημα Γαβρόγλου», με τον τελικό βαθμό των υποψηφίων να προκύπτει από την προσμέτρηση σε ποσοστό 90% του μέσου όρου των βαθμολογιών που θα έχουν συγκεντρώσει στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα και σε ποσοστό 10% του βαθμού απολυτηρίου, ενώ κατ’ εξαίρεση, οι μαθητές της φετινής Γ’ Λυκείου θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια με βαθμό που θα διαμορφωθεί μόνο από την επίδοσή τους στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Οσο για τον αριθμό των εισακτέων -ο οποίος αναμένεται να είναι μικρότερος, αφού η γνώμη των τμημάτων θα λαμβάνεται εφεξής σοβαρά υπόψη-, αυτός θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση στα μέσα Απριλίου.

Εισαγωγή στην τριτοβάθμια

Αναφορικά τώρα με τους αποφοίτους παλαιότερων ετών, αυτοί θα πρέπει να επιλέξουν αν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις σύμφωνα με όσα ισχύουν το τρέχον σχολικό έτος ή με τους όρους και την εξεταστέα ύλη που ίσχυσαν το 2018-2019, με τη διευκρίνιση ότι εφόσον επιλέξουν τον δεύτερο τρόπο, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε τμήμα της τριτοβάθμιας με ειδικό ποσοστό θέσεων που θα καθοριστεί στο μέλλον.

Αλλαγές εντοπίζονται και στη λειτουργία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), με την υπουργό Παιδείας να ξεκινάει τον αγώνα υπέρ της «απελευθέρωσης» της τριτοβάθμιας από τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών καταργώντας τους περιορισμούς στο ύψος των διδάκτρων, την υποχρέωση για παροχή μη αμειβόμενης διδασκαλίας επιπλέον των νόμιμων υποχρεώσεων για τα μέλη ΔΕΠ, όπως και το ανώτατο μηνιαίο όριο της αμοιβής τους.

Μέχρι στιγμής, βάσει του νόμου 4485/2017, προϋπόθεση για την αμοιβή μέλους ΔΕΠ για τη συμμετοχή του σε ΠΜΣ αποτελούσε η άνευ αμοιβής διδασκαλία ενός μαθήματος, σεμιναρίου ή εργαστηρίου σε τουλάχιστον ένα ΠΜΣ του οικείου Τμήματος ή άλλου Τμήματος του ίδιου ή άλλου Πανεπιστημίου, με εξαίρεση τα μέλη ΔΕΠ που είχαν νόμιμες υποχρεώσεις τουλάχιστον δέκα ωρών εβδομαδιαίας διδακτικής απασχόλησης, ενώ η μηνιαία αμοιβή τους δεν μπορούσε να υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων τακτικών αποδοχών τους.

Επιπλέον, βάσει των νέων διατάξεων, προβλέπεται η δυνατότητα «αναμόρφωσης του προϋπολογισμού» του κάθε ΠΜΣ με απόφαση της Συνέλευσης, με την προϋπόθεση ότι οι πόροι που μεταφέρονται δεν υπερβαίνουν το 20% του προϋπολογισμού.

Τέλος, θεσμοθετείται η επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων των κολεγίων και των ξένων πανεπιστημίων με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων.

Η διαδικασία αναγνώρισης από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), που είχε εισαγάγει ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ως τον φορέα που θα διαδεχόταν το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), καθορίζεται εκ νέου, με τις αποφάσεις να εκδίδονται σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο προτείνει την απαλλαγή συγκεκριμένων επαγγελμάτων (όπως γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, αρχιτέκτονες), για τα οποία η Οδηγία 2005/36/ΕΚ προβλέπει την αυτόματη αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απελευθέρωση με... ιδιωτικά δεσμά
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκη Κεραμέως συντονίστηκαν χθες από διαφορετικά βήματα, μιλώντας για μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία σχολείων και πανεπιστημίων και απαλλαγή τους από τον δημόσιο έλεγχο.
Απελευθέρωση με... ιδιωτικά δεσμά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αλίμονο αν τα ιδιωτικά σχολεία αντιμετωπιστούν ως απλές επιχειρήσεις»
Η κ. Κεραμέως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων, άσχετη και επικίνδυνη. Δεν γνωρίζει καν την υπάρχουσα νομοθεσία. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου απολύονται ελεύθερα.
«Αλίμονο αν τα ιδιωτικά σχολεία αντιμετωπιστούν ως απλές επιχειρήσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Παράκαμψη» του Συντάγματος από την Κεραμέως
Η υπουργός Παιδείας εξισώνει εμμέσως τους τίτλους των ιδιωτικών κολεγίων με τα πτυχία των πανεπιστημίων, δίνοντάς τους ίδια επαγγελματικά δικαιώματα για πρόσληψη στο Δημόσιο.
«Παράκαμψη» του Συντάγματος από την Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κεραμίδα» σε 38 τμήματα ΑΕΙ
Σημείο σημείο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιχειρεί να καταργήσει όλα όσα θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εντελώς αιφνιδιαστικά αναστέλλει τη λειτουργία 38 πανεπιστημιακών τμημάτων. Οι πρώτες...
«Κεραμίδα» σε 38 τμήματα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ετσι στέλνουν τους νέους από το λύκειο στα κολέγια
Το καταστροφικό για τη δημόσια δωρεάν παιδεία σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. έχει αρχίσει να ξετυλίγεται συντεταγμένα εντός και εκτός Βουλής, ένα σχέδιο το οποίο καταργεί στην πράξη συνταγματικές επιταγές.
Ετσι στέλνουν τους νέους από το λύκειο στα κολέγια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα της κυβέρνησης»
Αρκετές εκατοντάδες μαθητών συγκεντρώθηκαν χθες στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή απαιτώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Γ΄ Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην...
«Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα της κυβέρνησης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας