Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε άμεση εκκαθάριση οδηγείται η Thomas Cook
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε άμεση εκκαθάριση οδηγείται η Thomas Cook

  • A-
  • A+
Περίπου 600.000 ταξιδιώτες-πελάτες της Thomas Cook είναι εγκλωβισμένοι σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και 52.000 τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν προπληρώσει μελλοντικά ταξίδια. Αμεσες και βαριές οι επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Περίπου 600.000 ταξιδιώτες-πελάτες της Thomas Cook είναι εγκλωβισμένοι σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και 52.000 τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν προπληρώσει μελλοντικά ταξίδια. Αμεσες και βαριές οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Τη χειρότερη έκβαση είχε η απόπειρα διάσωσης του αρχαιότερου και δεύτερου σε μέγεθος παγκοσμίως tour operator, της Thomas Cook, που χθες τα ξημερώματα ανακοίνωσε ότι οδηγείται σε άμεση εκκαθάριση, αφού δεν κατάφερε να βρει κεφάλαια για να επιβιώσει - περίπου 200 εκατ. λίρες.

Η κατάρρευση της Thomas Cook προκαλεί ταλαιπωρία 600.000 ταξιδιωτών-πελατών του τουριστικού κολοσσού που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου, ανάμεσά τους και 52.000 που βρίσκονται στη χώρα μας. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι και αυτοί που έχουν προπληρώσει μελλοντικά ταξίδια, μπαίνοντας στην περιπέτεια ανάκτησης των χρημάτων τους και διεκδίκησης αποζημιώσεων.

Ταυτόχρονα η κατάρρευση της Thomas Cook εξελίσσεται σε έναν πρόσθετο πονοκέφαλο για τη βρετανική κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να οργανώσει την επιχείρηση επαναπατρισμού των Βρετανών τουριστών, αλλά και να απολογηθεί για θέματα εποπτείας στην τουριστική αγορά, μια και μεταξύ άλλων αποκαλύπτεται ότι τα κορυφαία στελέχη του ομίλου την τελευταία πενταετία έχουν αποδώσει στον εαυτό τους μπόνους ύψους 20 εκατ. λιρών. Ανάμεσά τους ο Ελβετός διευθύνων σύμβουλος Πέτερ Φανκχάουζερ, που πήρε μπόνους 8,3 εκατ. λιρών από το 2014.

«Λύπη και συγγνώμη»

Ο Φανκχάουζερ, μετά την ολονύκτια συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας, ανέλαβε να εκφράσει «την ιδιαίτερη λύπη του ίδιου και των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου για την κατάρρευση». «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες», είπε ο Φανκχάουζερ.

Η βρετανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας μαζί με την κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να επαναπατριστούν πάνω από 150.000 Βρετανοί τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τα οικονομικά προβλήματα του τουριστικού κολοσσού σέρνονται χρόνια -παρά τα παχυλά μπόνους των στελεχών του- αλλά κορυφώθηκαν όταν ανακοίνωσε ζημιές 1,5 δισ. λιρών για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Η μετοχή της εταιρείας κατέρρευσε, ενώ δεν είναι αμελητέες οι επιδράσεις του Brexit στη βρετανική τουριστική αγορά.

Βασικός μέτοχος της Thomas Cook, με 17% του κεφαλαίου, ο κινεζικός όμιλος Fosun, ιδιοκτήτης του Club Med, είχε προγραμματίσει την εξαγορά του τομέα των οργανωμένων ταξιδιών του βρετανικού ομίλου στο πλαίσιο πακέτου αναχρηματοδότησης ύψους 900 εκατομμυρίων λιρών, από τα οποία είχε καταβάλει το ήμισυ.

Ωστόσο πιστωτές του ομίλου το τελευταίο διάστημα απαίτησαν επιπλέον 200 εκατ. λίρες για να δεχθούν να αναχρηματοδοτήσουν την Thomas Cook, με το επιχείρημα ότι, διαφορετικά, η εταιρεία δεν θα ήταν βιώσιμη. Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές έφτασε σε αδιέξοδο, ενώ και η Fosun προφανώς δεν θέλησε να ρίξει άλλα χρήματα στην εταιρεία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πήρε σαφή θέση υπέρ της χρεοκοπίας, δηλώνοντας ότι ενδεχόμενη διάσωση θα δημιουργούσε «ηθικό κίνδυνο στην περίπτωση μελλοντικών εμπορικών δυσκολιών τέτοιου είδους που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες».

Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος για τα οικονομικά ζητήματα των Εργατικών, Τζον Μακντόνελ, δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει επέμβει με ένα προσωρινό πακέτο διάσωσης για να μην καταρρεύσει ο ταξιδιωτικός όμιλος. Ζήτησε μάλιστα οι διευθύνοντες του ομίλου να επιστρέψουν τα μπόνους που πήραν.

Η κατάρρευση της Thomas Cook έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλες τις αγορές. Στη Γερμανία συνεχίζονται οι πτήσεις της Condor, θυγατρικής της Thomas Cook, και δεν υπάρχει ανάγκη για επιχείρηση επαναπατρισμού ταξιδιωτών.

Στην Τουρκία περίπου 21.000 πελάτες της Thomas Cook βρίσκονται σε διακοπές. Τα τουρκικά υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού εργάζονται πάνω σε ένα δανειακό πακέτο στήριξης για τις εγχώριες εταιρείες που επηρεάζονται από την κατάρρευση του ομίλου, καθώς υπολογίζεται ότι η χώρα θα χάσει τουλάχιστον 600.000 τον χρόνο.

Από το 1841

Η Thomas Cook ουσιαστικά είναι ο «εμπνευστής» του μαζικού τουρισμού από το 1841, όταν ο 32χρονος Βρετανός επιπλοποιός και πρώην βαπτιστής ιεροκήρυκας Τόμας Κουκ επινόησε τη μαζική μεταφορά και φιλοξενία οπαδών του Κινήματος της Εγκράτειας (που μάχονταν κατά της χρήσης αλκοόλ) από το Λέστερ στο Λάφμπορο με μισθωμένο τρένο.

Το 1845 ο Κουκ ξεκίνησε την οργάνωση ταξιδιών και εκδρομών, αρχικά εντός της Βρετανίας και αργότερα στην υπόλοιπη Ευρώπη, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Thomas Cook απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο, οι 9.000 από αυτούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εχει στην κατοχή της 200 ξενοδοχεία με την επωνυμία της, αεροπορική εταιρεία, εκατό αεροσκάφη με το ίδιο όνομα ή υπό το εμπορικό σήμα Condor και τις εταιρείες Jet Tours και Neckerman ως θυγατρικές της στη δυτική Ευρώπη. Εχει ετήσιο κύκλο εργασιών 10 δισ. λίρες και εξυπηρετεί 20 εκατ. πελάτες κάθε χρόνο που ταξιδεύουν σε Μαλδίβες, Ταϊλάνδη, Κίνα, Μεσόγειο και σε όλη τη Νότια Ευρώπη.

Σύσκεψη υπό Σταϊκούρα

AP PHOTO

Χθες το βράδυ αναμενόταν να πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών, με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας και Τουρισμού, των υφυπουργών Α. Σκέρτσου, Α. Βεσυρόπουλου, Θ. Σκυλακάκη και Γ. Κεφαλογιάννη και του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή.

Στόχος, να υπάρξει συντονισμός των δράσεων και των άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πτώχευσης της Thomas Cook και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν τους τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τουριστικής αγοράς το κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου ενδέχεται να αγγίζει το μισό δισ. ευρώ.

Πρόγραμμα επαναπατρισμού υλοποιεί η βρετανική πρεσβεία στην Ελλάδα

Οι 150.000 πελάτες της Thomas Cook που ξεκίνησαν από τη Βρετανία –ανεξαρτήτως εθνικότητας– θα επιστρέψουν στη Γηραιά Αλβιώνα με ευθύνη της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα επαναπατρισμού ξεκίνησε ήδη από χθες και σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, η βρετανική ΥΠΑ έχει διασφαλίσει τα αεροσκάφη που χρειάζονται για την επιχείρηση και έχει ήδη ξεκινήσει επικοινωνία με τα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται η Thomas Cook, ώστε να τους ενημερώσει ότι το κόστος της παραμονής καλύπτεται από το σχήμα ATOL, το οποίο προστατεύει 20 εκατ. Βρετανούς τουρίστες ετησίως.

«Οι πελάτες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα παρακαλούνται να επιβεβαιώνουν τις λεπτομέρειες της πτήσης τους στην ειδική ιστοσελίδα, www.thomascook.caa.co.uk προτού μεταβούν στο αεροδρόμιο».

Στην εν λόγω ιστοσελίδα, την οποία διαχειρίζεται και ενημερώνει η βρετανική ΥΠΑ, είναι διαθέσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις πτήσεις επαναπατρισμού καθώς επίσης και πληροφορίες σχετικά με την κάλυψη των εξόδων παραμονής που αφορούν και όσους καλύπτονται από το σχήμα ATOL και όσους δεν καλύπτονται.

Σημειώνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το Brexit που είναι προγραμματισμένο για τις 31 Οκτωβρίου, η ευρωπαϊκή οδηγία εφαρμόζεται υπό το σχήμα της εγγύησης ATOL (Air Travel Organiser’s Licence) που τίθεται σε λειτουργία με την πτώχευση της Thomas Cook.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην εντατική η Thomas Cook
Διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να καλυφθεί χρηματοδοτικό κενό 200 εκατ. λιρών. Γιγάντιο σχέδιο επαναπατρισμού χιλιάδων ταξιδιωτών έχει έτοιμο η βρετανική κυβέρνηση εάν αποτύχουν οι...
Στην εντατική η Thomas Cook
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μπλόκο» σε Βρετανούς και Σουηδούς τουρίστες μέχρι τις 15 Ιουλίου
Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ, ενώ σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι η υποχρεωτική...
«Μπλόκο» σε Βρετανούς και Σουηδούς τουρίστες μέχρι τις 15 Ιουλίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλο πλήγμα για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα
Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός μετά το «κανόνι» της ταξιδιωτικής εταιρείας Thomas Cook. Ο επαναπατρισμός των 50.000 πελατών του βρετανικού tour operator φαίνεται να είναι η άμεση...
Μεγάλο πλήγμα για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτη αποτίμηση και αναζήτηση μέτρων στήριξης μετά τη mega χρεοκοπία
Ανοιχτό το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις να απαλλαχθούν από την καταβολή του φόρου διαμονής αφήνει η κυβέρνηση.
Πρώτη αποτίμηση και αναζήτηση μέτρων στήριξης μετά τη mega χρεοκοπία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδια επαναπατρισμού χιλιάδων Βρετανών πελατών της Thomas Cook
Το σχέδιο του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών και της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας (CAA) περιλαμβάνει την ασφαλή επιστροφή 150.000 τουριστών, ενώ θεωρείται πιθανό ότι η CAA ίσως αναλάβει μέρος του κόστους...
Σχέδια επαναπατρισμού χιλιάδων Βρετανών πελατών της Thomas Cook

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας