ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,76 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 803 εκατ. ευρώ -και πρωτογενούς πλεονάσματος 926 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2018- παρουσιάζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο επτάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 28.589 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2.133 εκατ. ευρώ ή 8,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31.100 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.386 εκατ. ευρώ ή 8,3%. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού έφτασε τα 8,605 δισ. ευρώ (αύξηση 2,150 δισ. ή 8,1% έναντι του στόχου). Η σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων (+8,1%) οφείλεται κυρίως:

■ Στην είσπραξη ποσού 1,119 δισ. ευρώ που αφορά το τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που αρχικά υπολογιζόταν ότι θα εισπραχθεί το έτος 2018.

■ Στην είσπραξη 644 εκατ. ευρώ από ANFAs, δηλαδή τα κέρδη της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, τον περασμένο Μάιο, πράγμα που δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό 2019.