Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ρεκόρ ξένων επενδύσεων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρεκόρ ξένων επενδύσεων

  • A-
  • A+
Πέρα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, για την υλοποίηση του οποίου συνεχώς πίεζαν οι δανειστές, υπήρξαν αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις που τόνωσαν την πραγματική οικονομία σε μια δύσκολη περίοδο.

Ρεκόρ δεκαετίας κατέγραψαν οι καθαρές εισροές Ξένων Αμέσων Επενδύσεων (ΞΑΕ) το 2018, καθώς ανήλθαν σε 3,606 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 12,5% σε σχέση με το 2017 (3,204 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ηταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά αυξημένων ξένων επενδυτικών ροών, μετά την ετήσια αύξηση κατά 28,3% από το 2016 στο 2017 και κατά 118,5% από το 2015 στο 2016.

Αν χωρίσουμε αυτή τη δεκαετία σε τρεις περιόδους, θα δούμε ότι την περίοδο 2015-2018 (ΣΥΡΙΖΑ) ο μέσος όρος των καθαρών εισροών ΞΑΕ ανά έτος διαμορφώνεται στα 2,612 δισ. ευρώ έναντι 2,412 δισ. ευρώ την περίοδο 2008-2009 (Ν.Δ.) και 1,313 δισ. ευρώ την πρώτη μνημονιακή περίοδο 2010-2014 (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.).

Η συνεισφορά του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στις ΞΑΕ κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι καθώς την περίοδο 2016-2018 πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, η εξαγορά του ΟΛΠ από την COSCO, του 67% του ΟΛΘ από τη SEGT και υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport.

Σημειώνεται ότι το 2008, δηλαδή προ κρίσης, όταν κυβερνούσε η φιλοεπενδυτική κυβέρνηση της Ν.Δ., οι ΞΑΕ ανήλθαν στα 3,071 δισ. ευρώ, με τα 2,548 δισ. ευρώ να αφορούν εξαγορά του 19,99% του ΟΤΕ από τη γερμανική Deutsche Telekom, η οποία τον Ιούλιο του 2009 αύξησε το ποσοστό της σε 30% ανεβάζοντας κατά 673 εκατ. ευρώ τις συνολικές εισροές του έτους, που διαμορφώθηκαν στα 1,754 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα αρχίζει η κατακόρυφη πτώση και οι ΞΑΕ παίρνουν ξανά τα πάνω τους το 2013, όταν το ΤΑΙΠΕΔ προχωράει σε πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ στο σχήμα Εmma Delta Ltd και εισρέουν 622 εκατ. ευρώ.

Το 2013 εξάλλου είναι και η χρονιά που εισέρχεται στην Ελλάδα, μέσω της Eurobank Properties (Grivallia), o Ινδοκαναδός γκουρού των επενδύσεων Πρεμ Γουάτσα (Fairfax), ο οποίος είναι μακροχρόνιος επενδυτής.

Τον Mάρτιο του 2015 ο Ινδοκαναδός μπαίνει και στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank (η πρώτη απόπειρα ήταν την περίοδο 2013-2014, αλλά οι σχεδιασμοί, που δεν προχώρησαν, προέβλεπαν απορρόφηση της τράπεζας από την Εθνική).

Ηταν οι πρώτοι μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από την «αριστερή παρένθεση», ο όρος Grexit εισάγεται στην ελληνική και ευρωπαϊκή καθημερινότητα, η χώρα μπαίνει σε μια πρωτόγνωρη στενωπό, διεξάγεται δημοψήφισμα και οι Ελληνες έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα των capital controls και τον οδυνηρό συμβιβασμό του 3ου Μνημονίου. Και οι επενδύσεις «έκατσαν» και πάλι κοντά στα επίπεδα του 2011.

Την επόμενη χρονιά ωστόσο υπήρξε έκρηξη στις καθαρές εισροές, που διαμορφώθηκαν στα 2,498 δισ. ευρώ (ΟΛΠ, ΟΛΘ, Fraport κ.λπ. κ.λπ.), με το ράλι ανόδου να συνεχίζεται τις δύο επόμενες χρονιές (2017-2018).

Σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι καθαρές εισροές ΞΑΕ διαμορφώνονται στα 774,2 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 15,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

! Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι η αύξηση των Ξένων Aμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2018 πραγματοποιείται σε συνθήκες κάμψης των ΞΑΕ στην Ευρωπαϊκή Eνωση και παγκοσμίως. Ειδικότερα, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση 235,8%, σε παγκόσμια κλίματα οι εισροές ΞΑΕ εμφανίζουν κάμψη 36,2%. Η Ευρώπη καταγράφει απώλειες 76% και η Ε.Ε. 56,6%, όσο περίπου και οι αναπτυγμένες οικονομίες (πηγή: World Investment Report, June 2019, UN).


Ωστόσο πέρα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, για την υλοποίηση του οποίου συνεχώς πίεζαν οι δανειστές, υπήρξαν αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις που τόνωσαν την πραγματική οικονομία σε μια δύσκολη περίοδο.

Ενδεικτικά:

Η Vodafone ξεκινάει επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ (2016-2020) με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα 700 εκατ. ευρώ «τρέχει» και ο ΟΤΕ (DT) για την αναβάθμιση των υποδομών του.

Το 2017 εξάλλου, η Παπαστράτος Philip Morris International προχωρά σε επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ δημιουργώντας 400 νέες θέσεις εργασίας. Η επένδυση αφορά την κατασκευή μονάδας παραγωγής του νέου προϊόντος iQOS στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Η CVC Capital Partners (Λουξεμβούργο) αποκτά έναντι τιμήματος 204 εκατ. ευρώ το «Υγεία» το 2018, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα, έναντι τιμήματος 80 εκατ. ευρώ είχε εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της «Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα», η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας προς ιδιώτες μέσω του νοσοκομείου Metropolitan.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει την τιμητική του τα τελευταία χρόνια, καθώς ο ελληνικός τουρισμός καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών και εσόδων.

Διεθνείς όμιλοι

Στην ελληνική αγορά μπαίνουν πολύ δυναμικά μεγάλοι διεθνείς όμιλοι όπως ο γαλλικός AccorHotels, που επεκτείνει τις δραστηριότητές του, η αμερικανική αλυσίδα Wyndham Hotel Group, που αναλαμβάνει τη διαχείριση του ξενοδοχείου Poseidon Resort αλλά και μονάδων στην Αττική.

Δυναμική είναι η παρουσία και των εγχώριων παικτών στον κλάδο του τουρισμού, όπως για παράδειγμα της Grecotel, που την περίοδο 2004-2018 έχει δαπανήσει συνολικά 475 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που αφορούν νεότευκτες μονάδες, ανακαινίσεις, επεκτάσεις και αναβαθμίσεις υφιστάμενων ξενοδοχείων.

Εμβληματική ήταν ωστόσο η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ στην Apollo Investment ΗoldCo, θυγατρική εταιρεία της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP. H νέα ιδιοκτήτρια του Αστέρα Βουλιαγμένης κατέβαλε το ποσό των 393,1 εκατ. ευρώ, αποκτώντας ποσοστό 88,5% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται ρευστό χρήμα για τα κρατικά ταμεία
Αγώνα δρόμου για τη ρευστότητα ξεκινά η κυβέρνηση διανύοντας ένα τρίμηνο φωτιά με σκληρές μάχες στην Ε.Ε. για το ύψος των πόρων από τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης αλλά και με ασκήσεις δύσκολης ισορροπίας για τον...
Ζητείται ρευστό χρήμα για τα κρατικά ταμεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοροελαφρύνσεις και κίνητρα για επενδύσεις ζητούν οι ξενοδόχοι
Παρότι το 2018 ο συνολικός τζίρος των ξενοδοχείων σημείωσε άνοδο 13%, αυτό δεν σηματοδότησε ανάλογη αύξηση της κερδοφορίας τους, λόγω των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων.
Φοροελαφρύνσεις και κίνητρα για επενδύσεις ζητούν οι ξενοδόχοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Attica Bank αναζητεί ιδιώτες στρατηγικούς επενδυτές
Στρατηγικούς ιδιώτες επενδυτές αναζητά η Attica Bank ώστε να διατεθεί σημαντικό ποσοστό που κατέχει ο ΕΦΚΑ στην τράπεζα. Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας, ο πρόεδρος Παναγιώτης Ρουμελιώτης...
Η Attica Bank αναζητεί ιδιώτες στρατηγικούς επενδυτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οργασμός επενδύσεων στον τουρισμό
Διετία επενδύσεων στον τουρισμό θα είναι αυτή που θα ξεκινήσει από τη νέα χρονιά, καθώς θα ξεπεράσουν τα 220 εκατ. ευρώ τα κονδύλια που θα διατεθούν για επενδύσεις, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Τουριστικής...
Οργασμός επενδύσεων στον τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλο ενδιαφέρον για διαχείριση «κόκκινων» δανείων
Το πρώτο πακέτο μη εξυπηρετούμενων ελληνικών δανείων θα περάσει τις επόμενες εβδομάδες για διαχείριση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD), κίνηση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του...
Μεγάλο ενδιαφέρον για διαχείριση «κόκκινων» δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκλειστικότητα επικαλείται ο ΟΠΑΠ
Η κυβέρνηση δεσμεύεται έναντι των θεσμών για την άντληση εσόδων 200 εκατ. ευρώ από τους νέους διαγωνισμούς για τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια. Ο ΟΠΑΠ από τη μεριά του επικαλείται το αποκλειστικό δικαίωμα στον...
Αποκλειστικότητα επικαλείται ο ΟΠΑΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας