Μία λέξη η «ακύρωση»… Εκατοντάδες χιλιάδες αναστεναγμοί ανακούφισης στις τάξεις των συνταξιούχων και βέβαια μια τεράστια ανάσα για την πραγματική οικονομία…
Ολα αυτά μετά το πράσινο φως από τους δανειστές για τη μη περικοπή των συντάξεων… Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα νόμο, μετά την έγκριση από τους δανειστές για την κατάργηση του μέτρου, λιτό και χωρίς ψιλά γράμματα. Στην ουσία θα είναι μία λέξη. Ακυρώνεται η περικοπή των συντάξεων όπως περιγράφεται στον νόμο 4472.
Ηταν τον Μάιο του 2017, 18 μήνες πριν δηλαδή, όταν η κυβέρνηση ύστερα από αδιανόητες πιέσεις των δανειστών αναγκάστηκε να θεσμοθετήσει διάταξη για περικοπή των συντάξεων.
Τι προβλεπόταν
Με το άρθρο 1 του νόμου 4472 που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Μαΐου 2017 οριζόταν ότι από 1/1/2019 αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς, το υπερβάλλον ποσό περικόπτεται. Μάλιστα έπειτα από μάχη με τους δανειστές είχε τεθεί πλαφόν στις περικοπές. Συγκεκριμένα οριζόταν ότι το ποσό που περικόπτεται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 18% της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης του δικαιούχου.
Αναλυτικότερα οριζόταν ότι μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων αν υφίσταται η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» ανάμεσα στον παλαιό τρόπο υπολογισμού (ν.3863, Λοβέρδου-Κουτρουμάνη) και στον νέο τρόπο υπολογισμού (ν.4387/2016, Κατρούγκαλος), τότε σε όσες το καταβαλλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό, θα γίνουν μειώσεις που θα φτάσουν έως και το 18% του συνολικού ποσού των συντάξεων.
Εκδηλος πάντως ήταν ο προβληματισμός του οικονομικού επιτελείου ότι δεν μπορεί να απορροφηθεί το κοινωνικό και οικονομικό κόστος αυτών των μειώσεων στις συντάξεις, το οποίο υπολογιζόταν σε 1,8 δισ. ευρώ. Τόση θα ήταν και η απώλεια εσόδων στον τζίρο των επιχειρήσεων (πραγματική οικονομία) αφού είναι γνωστό ότι το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών πηγαίνει σε είδη πρώτης ανάγκης.
Αυτές οι μειώσεις είχαν άμεση εξάρτηση από το ύψος της προσωπικής διαφοράς που ουδέποτε ανακοινώθηκε (παρότι υπήρξε σχετική εκ του νόμου υποχρέωση για γνωστοποίηση μέσω των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους συνταξιούχους από 1/1/2018).
Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτοί που καίγονταν από τη συγκεκριμένη διάταξη κυμαίνονταν από 600.000 έως 1,1 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι θα έχαναν από 5 ευρώ μηνιαίως έως ακόμη και 350 ευρώ κάθε μήνα. Είχε βέβαια προηγηθεί το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2016 η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις, οπότε όλα έμοιαζαν μαύρα για τους συνταξιούχους, καθώς οι διαρκείς περικοπές στις συντάξεις θα είχαν και συνέχεια.
Ουδείς μπορούσε να διανοηθεί τη σημερινή εξέλιξη, αποτέλεσμα της μεγέθυνσης της αγοράς εργασίας, που έφερε επιπλέον έσοδα στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μην απαιτείται η περικοπή για να κλείσει η μαύρη τρύπα των οικονομικών του συστήματος συνταξιοδότησης.
Η θέση του ΔΝΤ για τις συντάξεις
Θέμα που αφορά αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς επανέλαβε για ακόμη μια φορά το ΔΝΤ ότι είναι οι συντάξεις. «Οπως γνωρίζετε καλά, το ΔΝΤ δεν έχει πλέον πρόγραμμα με την Ελλάδα. Είναι σαφές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.
Ο ίδιος κληθείς να διευκρινίσει τη σχέση Ελλάδος – ΔΝΤ είπε πως, δεδομένου ότι το ΔΝΤ δεν έχει δανειακό πρόγραμμα με την Ελλάδα, αλλά συμμετέχει στη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας, παρέχει την ανάλυσή του και δεν θέτει προαπαιτούμενα. «Το Ταμείο δεν επιβάλλει πολιτικές στα κράτη-μέλη του», είπε ο Τζέρι Ράις απαντώντας στη σχετική ερώτηση. Εξέφρασε πάντως τη θέση πως το προνομοθετημένο πακέτο μέτρων για το 2019 και το 2020 εμπεριέχει πολιτικές για την κοινωνική ένταξη που είναι φιλικές προς την ανάπτυξη.
«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να επιτύχει πιο φιλικές προς την ανάπτυξη και με κοινωνική έμφαση πολιτικές. Και αυτή είναι η θέση μας εδώ και αρκετό καιρό.
Κατά την εφαρμογή της προνομοθετημένης δέσμης μέτρων για το 2019-2020, εάν αυτό μπορεί να ελευθερώσει τον δημοσιονομικό χώρο για μέτρα φιλικότερα προς την ανάπτυξη, προφανώς και θα το στηρίξουμε», ανέφερε ο Ράις. Το στέλεχος του ΔΝΤ είπε ακόμη πως το κλιμάκιο του Ταμείου θα επιστρέψει στις αρχές του 2019 στην Αθήνα για τον επόμενο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.
Ποιοι ανακουφίστηκαν
Αυτοί που έχαναν μεγάλα ποσά από τον συντάξιμο μισθό τους έχοντας περιέλθει σε κατάσταση απόγνωσης και τώρα αισθάνονται προφανώς ανακουφισμένοι από τις εξελίξεις είναι οι εξής:
● Συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ
● Συνταξιούχοι του ΙΚΑ που είχαν πολλά έτη ασφάλισης αλλά και υψηλό συντάξιμο μισθό
● Δημόσιοι υπάλληλοι της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης οι οποίοι είχαν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερα από 30 έτη
● Συνταξιούχοι του πρώην ΕΤΑΑ (νομικοί-μηχανικοί-υγειονομικοί)
● Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ και τραπεζών που είχαν συνταξιοδοτηθεί με βάση τις αποδοχές του τελευταίου μήνα
● Διπλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν υψηλά ποσά από δύο ή παραπάνω Ταμεία
Ωστόσο στη μέγκενη των περικοπών θα εισέρχονταν ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αφού δεν υπήρχε καμία αναφορά στην προστασία τους. Οπότε αν υπήρχαν προσωπικές διαφορές θα περικόπτονταν και αυτές οι συντάξεις.
Πλέον όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι μπορούν να ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία την επιβίωσή τους, αφού πια αυτές οι περικοπές διά νόμου ακυρώνονται. Μαζί τους θα ανασάνουν και οι επιχειρηματίες της πραγματικής οικονομίας που δεν θα δουν τους τζίρους των επιχειρήσεών τους να κατακρημνίζονται…
