Την αισιοδοξία της ότι στο Eurogroup της Πέμπτης θα επέλθει μια συνολική λύση για την Ελλάδα, θέση που το τελευταίο διάστημα έχουν εκφράσει αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΕ, εξέφρασε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Τώρα πιστεύω έχουμε την χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε «τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων» και πιστεύω ότι μπορούμε με τις προτάσεις μας να κάνουμε ένα καλό βήμα στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που θα έχουμε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η καγκελάριος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές πλησιάσουν μεταξύ τους και ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα της συνεργασίας Γερμανίας και Γαλλίας προκειμένου να εναρμονιστεί το σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα δύο υπουργεία Οικονομικών στο θέμα της τραπεζικής ένωσης. Τόνισε ωστόσο ότι για να καταστεί δυνατή η σύγκλιση κάποιες χώρες χρειάζονται επιπλέον βοήθεια και επισήμανε ότι «η σύγκλιση στην Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη επαρκής».
Νωρίτερα, σήμερα, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το προσεχές κρίσιμο Eurogroup θα λάβει μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι περίπου τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Θετικό μήνυμα ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έστειλε σήμερα άλλος ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Θα είναι πολύ καλά νέα εάν τα καταφέρουμε την Πέμπτη», επισήμανε ο αξιωματούχος, εξηγώντας ότι παρά τα ανοιχτά ζητήματα, υπάρχει «ταχεία σύγκλιση».
«Δεν θα είναι τελετουργική η συζήτηση, υπάρχουν ακόμα σοβαρά ζητήματα να συζητηθούν» είπε ακόμη και διαβεβαίωσε πως σε κάθε περίπτωση στόχος είναι μια «αξιόπιστη» απόφαση για το χρέος προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
