Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με τους εκπροσώπους των «θεσμών»-δανειστών της Ελλάδας είχαν τηλεδιάσκεψη, το βράδυ της Δευτέρας, αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν τα προαπαιτούμενα που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο-σκούπα, με στόχο να κλείσει έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης

Σημειώνεται ότι στόχος είναι το πολυνομοσχέδιο να ψηφιστεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου. Μία ημέρα νωρίτερα, το πολυνομοσχέδιο θα περάσει από το «μικροσκόπιο» του EuroWorking Group, το οποίο θα εξετάσει εάν έχουν εκπληρωθεί οι μνημονιακές δεσμεύσεις.

Από το πολυνομοσχέδιο ξεχωρίζουν οι διατάξεις που προβλέπουν: ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλαγή στη διαδικασία απόφασης για απεργίες από τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, επανυπολογισμό της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις, αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές (μέχρι τον Μάρτιο του 2018 τυχόν μείωσή τους θα αντισταθμιστεί με αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για την είσπραξη των 2,65 δισ. σε ετήσια βάση), απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, κ.ά.