Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία θέλει ο επίτροπος για την Οικονομία και τη Φορολογία να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στο Συμβούλιο των κρατών-μελών.

Ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο σε συνεδρίαση ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας για σχετική έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν με ψηφοφορία στις 18 Οκτωβρίου. 

Η έκθεση περιλαμβάνει προτάσεις για καλύτερες ρυθμίσεις για τους μεσολαβητές, βελτιωμένη προστασία των whistle-blowers (πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος) και ελάχιστο συντελεστή εταιρικής φορολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη δική του ομιλία ο Μοσκοβισί ενημέρωσε για τη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων που εγκρίθηκε στο ECOFIN την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση σηματοδοτεί μια «πρόοδο».

Όπως εξήγησε, η μαύρη λίστα περιέχει 17 χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν και η γκρίζα λίστα 47 χώρες που έχουν δεσμευθεί να μεταρρυθμίσουν το φορολογικό τους σύστημα. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί η πίεση τόσο στις τρίτες χώρες, όσο και στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την κατάσταση στις χώρες της Ε.Ε., με τους συστηματικούς φορολογικούς παραδείσους. Υπάρχουν όμως πρακτικές που θα πρέπει να καταπολεμηθούν, καθώς συχνά αφορούν απάτες, όπως για παράδειγμα με τοn ΦΠΑ» είπε ο κ. Μοσκοβισί αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ολλανδία και τη Μάλτα.

Κάλεσε τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν τον έλεγχο και να ορίσουν «πραγματικές κυρώσεις» για τις χώρες που δεν συνεργάζονται και επανέλαβε την ανάγκη τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν το συντομότερο τις προτάσεις της Επιτροπής για νέα μέτρα, κατά του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τους «διαμεσολαβητές». «Είναι απαραίτητο να ρίξουμε φως σε αυτούς τους διακανονισμούς “ανάμεσα σε φίλους” που συνδέουν με απόλυτη αδιαφάνεια τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες και τις συμβουλευτικές εταιρείες, τα δικηγορικά γραφεία και τις τράπεζες».

Από ελληνικής πλευράς ο ευρωβουλευτής ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τόνισε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά από παζάρια, εξαίρεσε από τους φορολογικούς παραδείσους περιπτώσεις κραγμένες όπως τα Νησιά Κεϊμαν κ.λ.π. Το συζητούμενο ψήφισμα επιμένει και προτρέπει σε διάκριση παράνομων και νόμιμων τακτικών φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγής, διαιωνίζοντας τα φορολογικά προνόμια του κεφαλαίου που πληρώνει ο λαός με άγρια φοροεπιδρομή, όπως με την αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά που δοκιμάζονται».

«Το χτύπημα της φοροαποφυγής βρίσκεται στο Συμβούλιο, εκεί όπου υπάρχουν κράτη μέλη που όχι μόνο δεν επιθυμούν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά τις εμποδίζουν» ανέφερε σχετικά ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, προσθέτοντας ότι το «κλειδί» είναι οι πολυεθνικές που βγάζουν κέρδη εντός της ΕΕ, να φορολογούνται στο συγκεκριμένο κράτος-μέλος.