Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μεγαλύτερη ευελιξία δείχνουν τον τελευταίο καιρό οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τα δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπουν τα δάνεια σε απλά και προχωρούν σε «κούρεμα» κεφαλαίου με στόχο σχεδόν να μηδενιστεί η επιβάρυνση που προέκυψε από την αλλαγή ισοτιμίας.

Η ευελιξία ωστόσο που επιδεικνύουν οφείλεται εν πολλοίς και στο γεγονός ότι οι δικαστικές αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών της συγκεκριμένης κατηγορίας πέφτουν βροχή και καθώς φαίνεται θα είναι αυτές που θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη διαχείρισης του προβλήματος από τις τράπεζες.

Χθες, εκδόθηκαν ακόμα δύο αποφάσεις από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, που αφορούσαν συλλογικές αγωγές 1.200 δανειοληπτών και οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες -καθώς δεν έχουν καθαρογραφεί- προβλέπουν ότι η αποπληρωμή των δάνειων σε ελβετικό φράγκο θα πρέπει να γίνει βάσει της ισοτιμίας την περίοδο εκταμίευσης του δανείου και όχι με την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ/chf.

Επί της ουσίας, η δικαστική απόφαση «κλειδώνει» την ισοτιμία και καλεί τις τράπεζες να επαναπροσδιορίσουν το κεφάλαιο -άρα και τις δόσεις- του δανείου με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης. Και αυτό γιατί όπως και σε προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, ο δικαστής, αναφέρουν οι πληροφορίες, αναγνωρίζει ότι τα «ελβετικά» δάνεια έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικού προϊόντος και οι δανειολήπτες δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι για τους κινδύνους από ενδεχόμενη αλλαγή της ισοτιμίας, στη γενικότερη οικονομική τους κατάσταση.

Οι χθεσινές αποφάσεις έχουν μεγάλη νομική σημασία για το σύνολο των περίπου 70.000 δανειοληπτών που είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, κυρίως κατά τα έτη 2006-2009. Βρέθηκαν εν μέσω οικονομικής κρίσης σε εξαιρετικά δεινή θέση, όταν τον Ιανουάριο του 2015, εντελώς αιφνιδιαστικά, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε σε απελευθέρωση της ισοτιμία του φράγκου έναντι του ευρώ (άρση του ανώτατου ορίου της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του κοινού νομίσματος στο 1,20 φράγκο).

Για παράδειγμα, το 2008 η ισοτιμία ήταν 1,613 ενώ τον Απρίλιο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 1,215. Ετσι, ένας δανειολήπτης που είχε λάβει το 2008 δάνειο 141.000 ευρώ κατέβαλε μέχρι την άνοιξη του 2014 περίπου 65.000 ευρώ, όμως με την αλλαγή της ισοτιμίας έφτασε να χρωστάει 162.000 ευρώ.

Με άλλα λόγια 70.000 δανειολήπτες ακόμα κι αν πληρώνουν χρωστούν ολοένα και περισσότερα.