Την πρότασή του να συνδυαστούν οι αρμοδιότητες του Επιτρόπου Οικονομικών με εκείνες του προέδρου του Eurogroup ανέλυσε ο Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σε εκδήλωση στη Μαδρίτη.
Ποιος είναι ο τωρινός Επίτροπος Οικονομικών; Ο ίδιος ο Πιερ Μοσκοβισί.
Αναλύοντας το σκεπτικό του ο Π. Μοσκοβισί δεν θέλησε να προτείνει τον εαυτό του, αλλά φρόντισε να εκτιμήσει ότι έχει τις ικανότητες για να αναλάβει αυτή τη θέση.
«Είμαι υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, όχι ενός υπουργού που θα είναι ανώτερος από τον υπουργό (της κάθε χώρας) αλλά κάποιου που θα μπορεί να καθοδηγήσει πιο αποτελεσματικά την ευρωζώνη, που θα είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του Eurogroup και Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις», είπε μιλώντας σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ στην ισπανική πρωτεύουσα.
«Θα ήθελα, για να το πω περιγραφικά, ο διάδοχός μου να είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης», επέμεινε ο Μοσκοβισί, διευκρινίζοντας: «Δεν είμαι υποψήφιος για τίποτα. Η πρότασή μου δεν είναι μια προσωπική πρόταση, είναι μια δομική πρόταση».
Ωστόσο, φρόντισε να κάνει σαφές ότι ο ίδιος «δεν είναι κατ’ ανάγκη ο λιγότερο προετοιμασμένος» για κάτι τέτοιο.
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προασπίζεται την ιδέα της δημιουργίας μιας θέσης υπουργού της ευρωζώνης προκειμένου να ενισχυθεί η συνοχή της, ωστόστο αυτή είναι ακόμη μια πρόταση για την οποία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει να… ακούσει κουβέντα.
