Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η μεγάλη συγκράτηση των δαπανών ήταν η βασική αιτία για το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, Παρασκευή (και τα οποία επιβεβαίωσαν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού), το πρωτογενές αποτέλεσμα στο πρώτο δίμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.135 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.853 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 864 εκατ. ευρώ.

Το παραπάνω οφείλεται εν πολλοίς στη μεγάλη μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, οι οποίες ανήλθαν στα 7.909 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου των 8.940 εκατ. ευρώ) (μείωση κατά 1.031 εκατ. ευρώ). 

Συνεισφορά στο πρωτογενές αποτέλεσμα είχαν και τα έσοδα, τα οποία άγγιξαν τα 8.343 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 209 εκατ. ευρώ ή 2,6%  έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2017.

Υπερδιπλάσιο του στόχου, το πρωτογενές για το α’ δίμηνο