Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δηλώσεις που αφήνουν ένα μικρό «παράθυρο» να αναθεωρήσει τη στάση του έναντι του ελληνικού προγράμματος, αφήνει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν. Το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου θέτει προϋποθέσεις αλλαγής της πρόγνωσης για τη χώρα μας… σε βάθος χρόνου.

«Θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας»

«Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη», δήλωσε ο Π. Τόμσεν, στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ουσιαστικά, ένα υπάρχει μία τέτοια πιθανότητα θα πρέπει να αναμένουμε τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο που συνήθως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει όλα τα στοιχεία στην εαρινή έκθεσή της. Φυσικά, ο χρόνος για εξεύρεση λύσης πιέζει και το Ταμείο καλείται να απαντήσει άμεσα εάν θα συμμετέχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

Επικριτικά σχόλια για ΔΝΤ

Να σημειώσουμε πως εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίνουν τις πρoγνώσεις του για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ «εξέδωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα ευρώ Βάλντις Ντομπρόφσκις, στην ίδια εφημερίδα.

«Κρίσιμη καμπή»

Και ενώ ο Πολ Τόμσεν άφηνε «παραθυράκι» για τη στάση του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε άρθρο του, στη γερμανική Bild, αφήνει αιχμές τόσο για το ΔΝΤ όσο και για τον Β. Σόιμπλε.

«Μπορεί να πιέζουν για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις δεν το κάνουν όμως όμως επί τη βάσει αυτών τα οποία έχουν ήδη επιτευχθεί» τονίζει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζοντας πως «μόλις πριν μερικές μέρες το ΔΝΤ επαίνεσε την Ελλάδα στο θέμα της συλλογής/συγκέντρωσης φόρων».

Όπως διαπιστώνει ο υπουργός, «η άποψη του ΔΝΤ ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιβραδυνθεί απέχουν πολύ από την αλήθεια και πιστεύω ακράδαντα ότι κανείς ανεξάρτητος παρατηρητής θα υποστήριζε μια τέτοια άποψη. Επίσης, δεν είναι σωστό το ΔΝΤ να ζητά περισσότερες περικοπές συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαπιστώνει στο άρθρο του πως «η Ελλάδα και η ευρωζώνη είναι σε μια κρίσιμη καμπή» και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει επιδείξει μια δέσμευση στο πρόγραμμα τέτοια που, στοιχηματίζω, πολλοί θα αμφισβητούσαν το καλοκαίρι του 2015. Έχουμε βγει από την ύφεση με τις αγορές και τους επενδυτές να αναμένουν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την ένταξή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ως σημαντικά μηνύματα για επιστροφή στην ομαλότητα».

Αποφασιστική συνεδρίαση του Eurogroup

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κλείνει αναφέροντας:

Είμαστε πολύ κοντά στο να μετατρέψουμε έναν φαύλο κύκλο σε ενάρετο και μια αποφασιστική συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου θα ανοίξει σίγουρα το δρόμο για μια τέτοια στροφή. Ταυτόχρονα, το 2017 αναμένεται να είναι μια χρονιά που θα έχει δυσκολίες για όλους μας, δεδομένων των κρίσιμων εκλογών σε αρκετές χώρες, του Brexit, της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης και των αβεβαιοτήτων που εκ ρέουν από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Τι καλύτερος τρόπος για την Ευρώπη να αποδείξει ότι προπορεύεται των εξελίξεων, ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματα έγκαιρα, με όλες τις πλευρές να καταλήγουν σε έναν βιώσιμο συμβιβασμό για το ελληνικό πρόγραμμα. Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε έναν τέτοιο συμβιβασμό για να αποτρέψουμε στην Ευρώπη να αποτύχει, ενώ η δυνατότητα να πετύχει βρίσκεται πραγματικά στα χέρια της.

Με αποδέκτη τον Πολ Τόμσεν

Και ενώ η κόντρα μεταξύ των θεσμών συνεχίζεται, έκθεση του Ολιβιέ Μπλανσάρ, με ημερομηνία 4 Μαΐου 2010, προειδοποιούσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εμπεριέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους εξαιτίας του επιπέδου δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτεί και ότι μπορεί γρήγορα να ξεφύγει από την πορεία του, ακόμη και αν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση.

Το έγγραφο, του τότε επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απευθυνόταν στον Πολ Τόμσεν και παρουσιάσθηκε στα τέλη Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια διεθνούς οικονομικής ημερίδας του καναδικού think tank Centre for International Governance Innovation. Το παρουσίασε ο καθηγητής Οικονομικών Πολ Μπλουστάιν (Paul Blustein), ο οποίος συνόψισε την κατάσταση ως εξής: «ο Ολιβιέ Μπλανσάρ προειδοποιούσε ότι η λιτότητα μπορεί να πάει στραβά, ακόμη και αν (το πρόγραμμα) εφαρμοσθεί κατά γράμμα . Ο Ντομινίκ Στρος-Καν (τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ) έθετε θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ (τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας είπε ‘όχι’».