Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων για παροχή κρατικής βοήθειας ήταν οι φοροαπαλλαγές προς τις ισπανικές εταιρείες με μερίδια σε ξένες εταιρείες, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως είχε δίκιο να χαρακτηρίζει παράνομες τις φοροαπαλλαγές προς τις συγκεκριμένες εταιρείες, δείχνοντας πώς θα κινηθεί και σε άλλες πιο περίπλοκες περιπτώσεις, όπως αυτές των Starbucks και Apple στην Ιρλανδία και αλλού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δύο αποφάσεις της το 2009 και το 2011, δήλωσε ότι το σχέδιο που εφαρμόστηκε σε ισπανικές εταιρείες, οι οποίες είχαν μερίδιο τουλάχιστον 5% σε μια ξένη εταιρεία για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε. για την παροχή κρατικής βοήθειας και κάλεσε την Ισπανία να ανακτήσει τα χρήματα αυτά.

Συνεπώς έκρινε ότι το Γενικό Δικαστήριο, που ακύρωσε την απόφαση της Κομισιόν το 2014, έκανε λάθος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρέπεμψε δύο υποθέσεις, μία εκ των οποίων αφορά την Banco Santander, και πάλι στο Γενικό Δικαστήριο.

Ενώ η ισπανική περίπτωση είναι διαφορετική σε ό,τι αφορά την ουσία και τα γεγονότα σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν τη Starbucks και την Apple και τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν στην Ολλανδία και την Ιρλανδία, η ετυμηγορία δείχνει ότι ο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχημάτισε μια ευρύτερη άποψη για το τι αποτελεί κρατική βοήθεια σε σχέση με το Γενικό Δικαστήριο.

Η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Apple ήδη από τον Αύγουστο να καταβάλει στην Ιρλανδία το ποσό ρεκόρ των 13 δισ. ευρώ σε μη καταβληθέντες φόρους, κρίνοντας ότι η εταιρεία είχε λάβει παράνομη κρατική βοήθεια. Η Κομισιόν έκρινε επίσης ότι η Starbucks, η Fiat Chrysler και άλλες 35 εταιρίες είχαν επωφεληθεί από αντίστοιχες παράνομες συμφωνίες φορολογικών πλεονεκτημάτων με αρκετές χώρες της Ε.Ε.

Για τις Starbucks και Apple έχουν ήδη υποβληθεί εφέσεις στο Γενικό Δικαστήριο από την ολλανδική και την ιρλανδική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση, λέγοντας ότι επαναφέρει σε ισχύ τις αποφάσεις της για την κρατική βοήθεια και ότι θα συνεργαστεί με τις ισπανικές αρχές για την ανάκτηση αυτών των χρημάτων.