Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η αντίδραση της Ρωσίας και της Κίνας στις διαρροές των Panama Papers ήταν περίπου οι ίδιες. Μόσχα και Πεκίνο απέρριψαν άμεσα τις αποκαλύψεις για τις υπεράκτιες εταιρείες και τα πλούτη των συνεργατών και φίλων του Βλαντίμιρ Πούτιν και των συγγενών του Σι Τζινπίνγκ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μίλησε για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας του λίγο πριν από τις φετινές εκλογές, ενώ η ελεγχόμενη από το κινεζικό Κ.Κ. ημερησία «Global Times» του Πεκίνου έκανε λόγο για «μια πανίσχυρη δύναμη» πίσω από τις διαρροές, για «μια ομοβροντία στον ιδεολογικό αγώνα Ανατολής – Δύσης», υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν να κερδίσουν τα περισσότερα από την υπόθεση.

Εκτός της Ανατολής, όμως, υπήρξαν και δυτικοί παρατηρητές που εξέφρασαν σκεπτικισμό για τον τρόπο που έγιναν οι διαρροές των Panama Papers.

Κοινός παρονομαστής της κριτικής τους ήταν ότι στις αποκαλύψεις δεν υπήρξε καμία αναφορά χρησιμοποίησης της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca από μεγάλες εταιρείες ή δισεκατομμυριούχους της Δύσης, που αποτελούσαν άλλωστε και τους βασικούς πελάτες της.

Αντίθετα, η πρώτη μεγάλη ιστορία την οποία δημοσιοποίησαν τα ΜΜΕ που ερεύνησαν τα έγγραφα αφορούσε τον Πούτιν.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Πούτιν είναι διεφθαρμένος», γράφει στο μπλογκ του ο Βρετανός Graig Murray. «Ομως γιατί να επικεντρωθούν στη Ρωσία; Ο ρωσικός πλούτος είναι μια ελάχιστη ποσότητα από τα χρήματα που έχουν κρυφτεί με τη βοήθεια της Mossack Fonseca. Στην πραγματικότητα γίνεται γρήγορα εμφανές ότι αυτή η επιλεκτική αναφορά βρομάει».

Ο Murray υποστηρίζει ότι η «Süddeutsche Zeitung», που έλαβε τη διαρροή, ο «Guardian» και τα άλλα δυτικά ΜΜΕ «φιλτράρουν» τα έγγραφα της Mossack Fonseca σύμφωνα με την ατζέντα των δυτικών κυβερνήσεων.

Υπογραμμίζει ότι ο Guardian έσπευσε να διαβεβαιώσει πως «ένα μεγάλο μέρος από το υλικό που διέρρευσε δεν θα δημοσιοποιηθεί ποτέ» και εκφράζει αμφιβολίες για την ακεραιότητα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητων Δημοσιογράφων (ICIJ) που όπως σημειώνει χρηματοδοτείται από δυτικά ιδρύματα όπως τα Ford Foundation, Carnegie Endowment, Rockfeller Family Fund, WK Kellogg Foundation και το Open Society Foundation του Τζορτζ Σόρος.

«Μην περιμένετε ουσιαστική έκθεση του δυτικού καπιταλισμού. Τα βρόμικα μυστικά των δυτικών εταιριών θα παραμείνουν αδημοσίευτα. Αντίθετα, θα υπάρξουν χτυπήματα σε Ρωσία, Ιράν, Συρία και για εξισορρόπηση με κάποια δυτική χώρα όπως η Ισλανδία ή δυο υπέργηρους πολιτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου που θα θυσιαστούν. […]

»Τι θα γινόταν αν οι έρευνες στη βάση δεδομένων της Mossack Fonseca εστίαζαν στους ιδιοκτήτες όλων των μεγάλων ΜΜΕ και των εταιρειών τους, σε όλους τους συντάκτες και τους ανώτερους δημοσιογράφους τους; Τι θα γινόταν αν οι έρευνες εστίαζαν σε όλα τα ανώτερα στελέχη του BBC ή τους δωρητές του ICIJ; Τι θα γινόταν αν έψαχναν στη Mossack Fonseca κάθε εισηγμένη εταιρεία στα δυτικά χρηματιστήρια καθώς και κάθε Δυτικό εκατομμυριούχο που μπορούσαν να ανιχνεύσουν; […] Και τι θα γινόταν, λακέδες των εταιρειών, αν αφήνατε τον κόσμο να δει τα πραγματικά δεδομένα;»