Για μίζες με στόχο κερδοφόρες συμβάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και απάτη σε βάρος επενδυτών κατηγορείται από την αμερικανική δικαιοσύνη ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Ασίας. Ο λόγος για τον Ινδό μεγιστάνα Γκοτάμ Αντάνι, 25ο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, ο οποίος κατηγορείται από τις εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης μαζί με ακόμη δύο στελέχη θυγατρικής εταιρείας ΑΠΕ του ομίλου του για σχέδιο δωροδοκιών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε Ινδούς κυβερνητικούς αξιωματούχους προκειμένου να αποκτήσουν συμβάσεις έργων ηλιακής ενέργειας. Τα έργα αναμένεται να αποφέρουν κέρδη 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 20 ετών. Οι κατηγορούμενοι απέκρυψαν ωστόσο τις μίζες στους Αμερικανούς επενδυτές από τους οποίους επιχειρούσαν να αντλήσουν χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι σχεδίαζαν να καταβάλουν μίζες άνω των 250 εκατ. δολαρίων λέγοντας ψέματα σε επενδυτές και τράπεζες από όπου θα αντλούσαν δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Αντάνι φέρεται από τους Αμερικανούς εισαγγελείς να συναντήθηκε αρκετές φορές με Ινδό κυβερνητικό αξιωματούχο προκειμένου να προωθήσει τις μίζες, ενώ τα στελέχη συζητούσαν συχνά τις προσπάθειες υλοποίησης του σχεδίου, μεταξύ άλλων και μέσω μιας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. Ο όμιλος Αντάνι απέρριψε πάντως τις κατηγορίες των αμερικανικών εισαγγελικών αρχών ως αβάσιμες.
Οι ισχυρισμοί των αμερικανικών αρχών προκάλεσαν ωστόσο πολιτική θύελλα στην Ινδία. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για στενή και διεφθαρμένη σχέση με τον Αντάνι και ότι τον προστατεύει από έρευνα ή σύλληψή του για τις πρακτικές διαφθοράς που αυτός ακολουθεί. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ραχούλ Γκάντι, το πιο εξέχον πρόσωπο της αντιπολίτευσης της Ινδίας, αναρωτήθηκε γιατί ο Αντάνι δεν είχε συλληφθεί και κατηγόρησε τον Μόντι ότι τον προστατεύει. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί δικαστές έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης στις ΗΠΑ για τους κατηγορούμενους, τα οποία προωθούν προκειμένου να γίνουν διεθνή.
