Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France-KLM εμφανίστηκε σήμερα (Κυριακή) πιο διαλλακτική, εξαιτίας και των αντιδράσεων που προηγήθηκαν, ωστόσο έστειλε τελεσίγραφο στους εργαζομένους και τα συνδικάτα, καλώντας τους ουσιαστικά να συμφωνήσουν σε εναλλακτικά μέτρα μέχρι τις αρχές του νέου έτους.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Air France-KLM, Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, η εταιρεία θα προχωρήσει σε σημαντικά λιγότερες περικοπές θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τις 2.900 απολύσεις που προέβλεπε το σχέδιο για το 2016-2017. Επίσης, σημείωσε πως οι περικοπές το 2016 θα είναι εθελοντικές και η απώλεια περισσότερων θέσεων εργασίας το 2017 μπορεί να αποφευχθεί, εάν οι συνομιλίες με τα συνδικάτα καταλήξουν σε μια συμφωνία για εναλλακτικά μέτρα εξοικονομήσεων έως τις αρχές του επόμενου έτους.
«Το “Σχέδιο Β” εκτείνεται σε δύο χρόνια, το 2016 και το 2017. Για το 2016 εφαρμόζεται… Αν οι συνομιλίες επιτύχουν μέχρι τις αρχές του 2016, μπορούμε να αποφύγουμε την εφαρμογή του Σχεδίου Β’ για το 2017, το οποίο σημαίνει επαναφορά στο “Σχέδιο Α”, το σχέδιο “Εκτέλεση”», δήλωσε ο Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφράσει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας του την Πέμπτη.
Σημειώνεται πως η ανακοίνωση του πακέτου περικοπών θέσεων εργασίας είχε οδηγήσει σε συμπλοκές που είχαν ως αποτέλεσμα να σκιστούν τα ρούχα ανώτερων στελεχών της εταιρίας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι πιλότοι της εταιρείας δεν είχαν συμφωνήσει σε μέτρα παραγωγικότητας που θα περιελάμβαναν περισσότερες ώρες εργασίας με τον ίδιο μισθό.
