Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ερευνα για πιθανή χειραγώγηση της αγοράς πολύτιμων μετάλλων από επτά κορυφαίες τράπεζες του κόσμου ξεκινά η ελβετική αρχή ανταγωνισμού. Η ελβετική αρχή (WEKO) ανακοίνωσε χθες ότι υπάρχουν υποψίες πως οι τράπεζες έχουν πιθανότατα προχωρήσει σε συμφωνία μεταξύ τους προκειμένου να χειραγωγούν το ύψος των spreads -τη διαφορά μεταξύ των τιμών προσφοράς και ζήτησης- στην αγορά του χρυσού, του ασημιού, της πλατίνας και του παλλαδίου.

Η έρευνα της WEKO εστιάζει στις ελβετικές τράπεζες UBS, Julious Baer, τη γερμανική Deutsche Bank, τις βρετανικές HSBC και Barclays, την αμερικανική Morgan Stanley και την ιαπωνική Mitsui.

Ερχεται σε συνέχεια ανάλογων ερευνών που διεξάγουν εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τον περασμένο Νοέμβριο το τελευταίο είχε ζητήσει από την HSBC αρχεία και άλλα έγγραφα τα οποία σχετίζονταν με τις έρευνες πιθανής χειραγώγησης της αγοράς πολύτιμων μετάλλων.

Τον Ιανουάριο η αμερικανική επιτροπή της αγοράς παραγώγων εμπορευμάτων (CFTC) είχε καλέσει και αυτή την HSBC αναζητώντας στοιχεία για τις δραστηριότητές της στην αγορά πολύτιμων μετάλλων, ενώ τον Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη βρετανική τράπεζα να δώσει σε ανάλογες εξηγήσεις.

Πέρυσι ακόμη η οικονομική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας (FINMA) είχε ανακοινώσει ότι ανακάλυψε μια ξεκάθαρη προσπάθεια χειραγώγησης των τιμών αναφοράς των πολύτιμων μετάλλων κατά τη διάρκεια άλλης έρευνας στη UBS.