Ενώ Ινδός διευθύνων σύμβουλος αποκάλυπτε τις τελευταίες ημέρες στο Twitter ότι αντικατέστησε το 90% του προσωπικού υποστήριξης της εταιρείας του με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης, τρώγοντας άγριο κράξιμο από εκατοντάδες «τιτιβιστές», ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι μέχρι στιγμής δεν στοιχειοθετούνται αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση μεταξύ των επιχειρήσεων που υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη.
Το νεοφιλελεύθερο think tank των ανεπτυγμένων οικονομιών της υφηλίου έδωσε προχθές στη δημοσιότητα την τακτική του έκθεση για τις προοπτικές της απασχόλησης (Εmployment Outlook 2023), η οποία φέτος εστιάζει μεταξύ άλλων και στον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας.
Πρόοδος της τεχνολογίας
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι παρά τη σχετικά χαμηλή ακόμη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις, η ταχεία πρόοδος της τεχνολογίας, η μείωση του κόστους και η αυξανόμενη διαθεσιμότητα εργαζομένων με δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης υποδηλώνουν ότι οι χώρες του ΟΟΣΑ μπορεί να βρίσκονται στο ξεκίνημα μιας επανάστασης.
«Η πρόσφατη επιτάχυνση των εξελίξεων και των εργαλείων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη σηματοδοτεί μια τεχνολογική καμπή με υλικές επιπτώσεις σε πολλούς χώρους εργασίας» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστούν πιο μακροπρόθεσμα πλαίσια πολιτικής για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της εργασίας και να συνεχιστεί η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για τη μεγιστοποίηση των οφελών με παράλληλη κατάλληλη διαχείριση των καθοδικών κινδύνων.
Η έκθεση εκτιμά ότι οι δουλειές που εμφανίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοματοποίησης αποτελούν το 27% της συνολικής απασχόλησης στις χώρες του ΟΟΣΑ. Επαγγέλματα με τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοματοποίησης ορίζονται εκείνα που χρησιμοποιούν περισσότερες των 25 από τις 100 δεξιότητες και ικανότητες που οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης θεωρούν ότι μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν.
Τα επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης, παρά το γεγονός ότι είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην τρέχουσα ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, κινδυνεύουν λιγότερο από την αυτοματοποίηση. Αντίθετα, οι θέσεις εργασίας χαμηλών και μεσαίων δεξιοτήτων, μεταξύ άλλων σε κατασκευές, γεωργία, αλιεία, δασοκομία και, σε μικρότερο βαθμό, στη μεταποίηση και τις μεταφορές, κινδυνεύουν περισσότερο.
Ας σημειωθεί ότι η Goldman Sachs είχε προειδοποιήσει με έκθεσή της τον περασμένο Μάρτιο για το ενδεχόμενο απώλειας 300 εκατ. θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης την επόμενη δεκαετία λόγω της επέκτασης της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.
Διακρατική έρευνα
Στην έκθεση του ΟΟΣΑ καταγράφονται και τα αποτελέσματα της πρώτης διακρατικής έρευνας για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας. Σε αυτήν συμμετείχαν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις της μεταποίησης και του χρηματοπιστωτικού τομέα από 7 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Η έρευνα καταλήγει ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση μεταξύ των επιχειρήσεων που υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη.
Επίσης εργαζόμενοι και εργοδότες αναφέρουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει τις κουραστικές και επικίνδυνες εργασίες, οδηγώντας σε μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων και σωματική ασφάλεια. Από την άλλη πλευρά όμως η έρευνα δείχνει και ότι ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων (τρεις στους πέντε) ανησυχεί ότι θα χάσει τη δουλειά του στην επόμενη 10ετία εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης.
Ανάλογο ποσοστό εργαζομένων ανησυχεί επίσης ότι οι μισθοί στον τομέα τους θα μειωθούν λόγω της τεχνητής νοημοσύνης. Τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους δηλώνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει εντατικοποιήσει τον ρυθμό εργασίας και περισσότεροι από τους μισούς ανησυχούν για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής.
