ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είχαν ένα σαφές αποτύπωμα πέρυσι και στις αρχές αυτού του έτους, με συνεχή συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής και ύφεση στο σύνολο της ρωσικής οικονομίας από τον Μάρτιο του 2022 και μετά.

Ωστόσο, αυτό το σερί συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής στη Ρωσία διακόπηκε απροσδόκητα τον Μάρτιο. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 1,2% κι αυτό οφείλεται κυρίως στις αθρόες κρατικές δαπάνες για την υποστήριξη της εισβολής στην Ουκρανία. Πρόκειται δηλαδή για δραστηριότητα της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας. Οπως αναφέρεται, η αύξηση 30% στα «έτοιμα μεταλλικά προϊόντα» φαίνεται ότι αφορά κυρίως όπλα και πυρομαχικά. Αναφέρεται επίσης αύξηση 23% για οπτικά σκοπευτικά και άλλα συστήματα και υπολογιστές, ηλεκτρονικά και οπτικά προϊόντα, που πιθανώς περιλαμβάνουν εξαρτήματα για αεροσκάφη και κινητήρες πυραύλων.

Φυσικά, η παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου συρρικνώθηκε κατά 4%, λόγω μείωσης των εξαγωγών και των τιμών αερίου προς την Ευρώπη.