• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 22.0°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 20.3°C
  0 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 21.0°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.5°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.5°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Θύελλα
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.5°C / 20.6°C
  0 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 21.5°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.9°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  0 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή στον... 19ο αιώνα

 • A-
 • A+
Πολιτικοί στις ΗΠΑ προωθούν τον τελευταίο καιρό τη χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν για την παιδική εργασία υπό την πίεση των αυξημένων ελλείψεων εργατικού δυναμικού ● Σε Αϊόβα και Μινεσότα επέτρεψαν πρόσφατα σε παιδιά μόλις 14 ετών να εργάζονται σε επικίνδυνους χώρους εργασίας και από 16 ετών στον κατασκευαστικό τομέα.

Eπιστροφή στον 19ο αιώνα φαίνεται ότι ονειρεύονται κάποιοι πολιτικοί στις ΗΠΑ, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό προωθούν επίμονα τη χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν για την παιδική εργασία με σκοπό να βοηθήσουν τους εργοδότες.

Η εκστρατεία τους εκδηλώνεται υπό την πίεση των αυξημένων ελλείψεων εργατικού δυναμικού που καταγράφονται αυτήν την περίοδο στην αμερικανική αγορά εργασίας. Οταν οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν το ταλέντο που χρειάζονται, στρέφονται σε νεότερους, φθηνότερους εργαζόμενους αντί να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς και μπόνους για να προσελκύσουν ενήλικες. Η εκστρατεία των πολιτικών έχει στόχο να βοηθήσει αυτές τις πολιτικές και την τσιγκουνιά των αφεντικών. Συνιστά ανίερο χτύπημα για τον κόσμο της εργασίας, τα δικαιώματα των παιδιών και την ανθρωπιά.

Χωρίς καμία ντροπή, έτσι, τα μέλη του τοπικού Κογκρέσου στην Πολιτεία του Ουισκόνσιν ψήφισαν πριν από λίγο καιρό υπέρ της άρσης των περιορισμών που ισχύουν για τις ώρες εργασίας παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, γράφοντας επί της ουσίας το δικαίωμα για μόρφωση στα παλιά τους τα παπούτσια. Ευτυχώς, ο κυβερνήτης της Πολιτείας Τόνι Εβερς άσκησε βέτο και η πρότασή τους δεν έγινε τελικά νομός. Πολιτειακός νόμος δεν έγινε ανάλογη πρόταση που ψηφίστηκε από τη Γερουσία του Οχάιο αλλά μπλόκαρε η εκεί Κάτω Βουλή.

Αντίθετα, στην Αϊόβα και τη Μινεσότα, τα εν λόγω αποβράσματα που θέλουν να λέγονται άνθρωποι και πολιτικοί κατάφεραν να περάσουν τον προηγούμενο μήνα νομοσχέδια που επιτρέπουν παιδιά μόλις 14 ετών να εργάζονται σε επικίνδυνους χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια επεξεργασίας-συσκευασίας κρέατος (με τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας) και οι οικοδομές με τα χιλιάδες ατυχήματα, τραυματισμούς και θανάτους κάθε χρόνο. Το νομοσχέδιο της Μινεσότα επιτρέπει σε 16χρονους να δουλεύουν στις περισσότερες εργασίες του κατασκευαστικού τομέα, ενώ το αντίστοιχο της Αϊόβα επιτρέπει μεταξύ άλλων παιδιά ηλικίας ακόμη και 14 ετών να εργάζονται σε βιομηχανικούς καταψύκτες, ψυγεία κρέατος και βιομηχανικά πλυντήρια.

Στα 15 τους, τα παιδιά επιτρέπεται ακόμη να εργαστούν ως ναυαγοσώστες και εκπαιδευτές κολύμβησης, να εκτελούν ελαφρές εργασίες συναρμολόγησης αφού λάβουν τη σχετική άδεια από κυβερνητικό αξιωματούχο και να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν φορτία βάρους έως και 25 κιλών από οχήματα και ράφια καταστημάτων. Επίσης, τα νομοσχέδια μεγεθύνουν τις επιτρεπόμενες ώρες εργασίας των εφήβων και των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ενώ προστατεύουν τις επιχειρήσεις από αστική ευθύνη εάν ένας έφηβος εργαζόμενός τους αρρωστήσει, τραυματιστεί ή σκοτωθεί στη δουλειά.

Είναι άγνωστο αν οι πολιτικοί που ψήφισαν τα παραπάνω νομοσχέδια έχουν παιδιά, ενώ άγνωστο είναι και το αν γνωρίζουν τίποτα για τους σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες των προγόνων τους στη διάρκεια του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού προκειμένου να σταματήσει η εκμετάλλευση των παιδιών από τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων, των ορυχείων και των άλλων χώρων βαριάς εργασίας. Οι αγώνες αυτοί οδήγησαν το 1938 στον ομοσπονδιακό νόμο για τα δίκαια πρότυπα εργασίας, ο οποίος απαγορεύει την απασχόληση παιδιών και εφήβων σε κάποιες δουλειές, ενώ περιορίζει τις ώρες εργασίας τους σε κάποιες άλλες τόσο για λογούς ασφάλειάς τους όσο και για την πρόληψη των δυσμενών επιπτώσεων στο μορφωτικό τους επίπεδο.

Πριν από αυτόν, στη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης και ώς τις αρχές του 20ού, τα παιδιά ήταν αναγκασμένα να δουλεύουν 14-16 ώρες καθημερινά, έτρωγαν ελάχιστο και χαμηλής ποιότητας φαγητό, ενώ κοιμούνταν στοιβαγμένα σαν σαρδέλες σε μικροσκοπικούς κοιτώνες. Για μόρφωση ούτε λόγος, ενώ τα ορφανά στέλνονταν στα εργοστάσια από την ηλικία των 6 ετών και ήταν ελεύθερα να φύγουν μόνο όταν έκλειναν τα 21. Πραγματική σκλαβιά που εν μέρει συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα σε κάποιες περιοχές του τρίτου κόσμου και την οποία όπως φαίνεται ορέγονται κάποια αφεντικά και το πολιτικό τους προσωπικό να επαναφέρουν και στη Δύση.

Η σημερινή ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ για την παιδική εργασία απαγορεύει την απασχόληση των ατόμων ηλικίας κάτω των 14 ετών. Επίσης, οι έφηβοι ηλικίας 14 και 15 ετών απαγορεύεται να εργάζονται μετά τις 7 μ.μ. κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους ή μετά τις 9 μ.μ. κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Απαγορεύεται ακόμη να εργάζονται περισσότερες από τρεις ώρες τις σχολικές ημέρες, περισσότερες από οκτώ ώρες τις μη σχολικές ημέρες και περισσότερες από 18 ώρες την εβδομάδα. Παρότι η νομοθεσία αυτή κατάφερε να εξαλείψει τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, δεν τερμάτισε την καταχρηστική συμπεριφορά των εργοδοτών. Την τελευταία 20ετία διαπιστώθηκαν πάνω από 4.000 παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας. Ομως τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, συνολικά 99 εκατ. δολάρια ή κατά μέσο όρο 24.000 δολάρια ανά περίπτωση, ισοδυναμούν με χάδι για τα αφεντικά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η πείνα ήδη απειλεί 827 εκατ. ανθρώπους!
Πάνω από 260 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να διολισθήσουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας φέτος αν οι ηγέτες της G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, οι κυβερνήσεις των...
Η πείνα ήδη απειλεί 827 εκατ. ανθρώπους!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τεχνητή νοημοσύνη και οι απειλές για την αγορά εργασίας
Η δοκιμαστική χρήση του ChatGPT τους δύο προηγούμενους μήνες έδειξε ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι ενδεχομένως να αναγκαστούν σύντομα να αλλάξουν δουλειά.
Η τεχνητή νοημοσύνη και οι απειλές για την αγορά εργασίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λεφτά υπάρχουν (για όλους)!
Η προοδευτική φορολόγηση του υπερσυσσωρευμένου πλούτου θα ήταν αρκετή όχι μόνο για να βγάλει τους 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, αλλά και να επιλύσει μια σειρά από καυτά οικονομικά, κοινωνικά και...
Λεφτά υπάρχουν (για όλους)!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερευνητές της πραγματικής ζωής
Οι Ντέιβιντ Καρντ, Τζοσουά Ανγκριστ και Γκίντο Ιμπενς βραβεύτηκαν χθες από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών με το φετινό Νόμπελ Οικονομίας για τη συμβολή τους στα οικονομικά της αγοράς εργασίας και την...
Ερευνητές της πραγματικής ζωής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τους «σκοτώνουν» όταν 45αρίσουν
Αντιμέτωπη με «μια παγκόσμια κρίση ανεργίας» και «ανθρώπινη τραγωδία» η γενιά Χ, προειδοποιεί έρευνα της Generation ● Κατέχουν σταθερά εδώ και χρόνια το υψηλότερο ποσοστό στις τάξεις των μακροχρόνια ανέργων,...
Τους «σκοτώνουν» όταν 45αρίσουν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τηλεργασία κατάργησε το 8ωρο!
Παγίδευση των εργαζομένων σε ένα καθεστώς που θυμίζει περισσότερο ψηφιακή εργασιακή φυλακή παρά χώρο εργασίας προκαλεί η ραγδαία επέκταση της τηλεργασίας λόγω της πανδημίας.
Η τηλεργασία κατάργησε το 8ωρο!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας