Τo σχέδιο, όπως αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, πρόκειται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στο Μπουένος Αϊρες. Η Βραζιλία και η Αργεντινή, όπως ανάφεραν αξιωματούχοι των δύο χωρών, θα ανακοινώσουν την έναρξη προπαρασκευαστικών εργασιών οι οποίες θα εξετάσουν το πώς ένα νέο κοινό νόμισμα (που η Βραζιλία προτείνει να ονομαστεί «sur», δηλαδή Νότος) θα μπορούσε να ενισχύσει το περιφερειακό εμπόριο και να μειώσει την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο.
«Θα υπάρξει μια απόφαση για τη μελέτη των παραμέτρων που απαιτούνται για ένα κοινό νόμισμα, από δημοσιονομικά ζητήματα έως το μέγεθος της οικονομίας και τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών» εξήγησε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Σέρτζιο Μάσα, προσθέτοντας ότι στην πρωτοβουλία αυτή θα προσκληθούν να συμμετάσχουν και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Οπως είπε, είναι το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο που πρέπει να ταξιδέψει η Λατινική Αμερική. Μια νομισματική ένωση που θα καλύπτει όλη τη Λατινική Αμερική θα αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ έναντι του 14% που κατέχει σήμερα η ευρωζώνη, η μεγαλύτερη νομισματική ένωση του κόσμου.
Η δημιουργία κοινού νομίσματος στη Λατινική Αμερική δεν είναι βέβαια κάτι που μπορεί να γίνει αύριο, θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να καρποφορήσει. Ο Μάσα υπενθύμισε σχετικά ότι η Ευρώπη χρειάστηκε 35 χρόνια για να δημιουργήσει το ευρώ. Ας σημειωθεί ότι η ιδέα του κοινού νομίσματος είχε συζητηθεί από τις ηγεσίες των δύο χωρών και το 2019, αλλά δεν προχώρησε καθώς συνάντησε την αντίθεση της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας. Μετά την εκλογή του Λούλα όμως το έδαφος είναι πιο πρόσφορο. Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Αργεντινή, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την αρχή του έτους όταν ανέλαβε την εξουσία.
Ο Λούλα θα παραμείνει στην Αργεντινή για τη σύνοδο κορυφής της Κοινότητας των 33 Εθνών των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) αύριο, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν όλοι οι νέοι αριστεροί ηγέτες της περιοχής για πρώτη φορά από τότε που οι αλλεπάλληλες νίκες τους στις περσινές εκλογές της περιοχής αντέστρεψαν τις δεξιές τάσεις των προηγουμένων ετών. Η σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί στο πώς θα ενισχυθούν οι περιφερειακές αλυσίδες προστιθέμενης αξίας και πώς θα καταφέρουν οι χώρες της περιοχής να επωφεληθούν από τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.
«Η περιοχή μας πρέπει να συζητήσει τι είδους οικονομική ανάπτυξη επιθυμεί σε μια εποχή που ο κόσμος διψά για τρόφιμα, πετρέλαιο και ορυκτά της Λατινικής Αμερικής. Προτίθεται η περιοχή να τα προμηθεύει με τρόπο που μετατρέπει την οικονομία της [αποκλειστικά] σε παραγωγό πρώτων υλών ή με τρόπο που δημιουργεί κοινωνική δικαιοσύνη [προσθέτοντας αξία];» αναρωτήθηκε σε δηλώσεις τους προς τους Financial Times ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Σαντιάγο Καφιέρο, προσθέτοντας ότι η σύνοδος θα αναλάβει επίσης δεσμεύσεις για μια μεγαλύτερη περιφερειακή ολοκλήρωση, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι κινήσεις αυτές, όπως και η αντίστοιχη της Κολομβίας για την υιοθέτηση κοινού φορολογικού καθεστώτος για τις πολυεθνικές από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, υποδεικνύουν ότι απέναντι στον μονόδρομο των «πολυκρίσεων», της ακραίας ανισότητας και της μαυρίλας που επικαλούνται οι κυβερνήσεις της Δύσης και οι ελίτ του πρόσφατου Νταβός υπάρχουν εναλλακτικές. Και ο κόσμος έχει δικαίωμα να το γνωρίζει. Τίποτα δεν έχει χαθεί...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας