• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 23.0°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.2°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 23.2°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 20.4°C
  0 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 16.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 21.0°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.1°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  1 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 21.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχέδιο για κοινό νόμισμα στη Λατινική Αμερική

 • A-
 • A+
Πρώτο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο προς τη νομισματική ένωση κάνουν αυτή την εβδομάδα Βραζιλία και Αργεντινή στη σύνοδο κορυφής των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής • Αν επιτευχθεί, θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη νομισματική ένωση μετά την ευρωζώνη, η οποία όμως χρειάστηκε δεκαετίες προετοιμασίας.
Κοινό νόμισμα που θα μειώσει την εξάρτησή τους από το δολάριο και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς τους βάζουν μπρος Βραζιλία και Αργεντινή, προσκαλώντας και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής να συμμετάσχουν. Η κίνηση, αν στεφθεί με επιτυχία, θα δημιουργήσει πιθανότατα (μετά από χρόνια) τη δεύτερη μεγαλύτερη νομισματική ένωση του πλανήτη μετά την ευρωζώνη.

Τo σχέδιο, όπως αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, πρόκειται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στο Μπουένος Αϊρες. Η Βραζιλία και η Αργεντινή, όπως ανάφεραν αξιωματούχοι των δύο χωρών, θα ανακοινώσουν την έναρξη προπαρασκευαστικών εργασιών οι οποίες θα εξετάσουν το πώς ένα νέο κοινό νόμισμα (που η Βραζιλία προτείνει να ονομαστεί «sur», δηλαδή Νότος) θα μπορούσε να ενισχύσει το περιφερειακό εμπόριο και να μειώσει την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο.

«Θα υπάρξει μια απόφαση για τη μελέτη των παραμέτρων που απαιτούνται για ένα κοινό νόμισμα, από δημοσιονομικά ζητήματα έως το μέγεθος της οικονομίας και τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών» εξήγησε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Σέρτζιο Μάσα, προσθέτοντας ότι στην πρωτοβουλία αυτή θα προσκληθούν να συμμετάσχουν και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Οπως είπε, είναι το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο που πρέπει να ταξιδέψει η Λατινική Αμερική. Μια νομισματική ένωση που θα καλύπτει όλη τη Λατινική Αμερική θα αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ έναντι του 14% που κατέχει σήμερα η ευρωζώνη, η μεγαλύτερη νομισματική ένωση του κόσμου.

Η δημιουργία κοινού νομίσματος στη Λατινική Αμερική δεν είναι βέβαια κάτι που μπορεί να γίνει αύριο, θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να καρποφορήσει. Ο Μάσα υπενθύμισε σχετικά ότι η Ευρώπη χρειάστηκε 35 χρόνια για να δημιουργήσει το ευρώ. Ας σημειωθεί ότι η ιδέα του κοινού νομίσματος είχε συζητηθεί από τις ηγεσίες των δύο χωρών και το 2019, αλλά δεν προχώρησε καθώς συνάντησε την αντίθεση της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας. Μετά την εκλογή του Λούλα όμως το έδαφος είναι πιο πρόσφορο. Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Αργεντινή, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την αρχή του έτους όταν ανέλαβε την εξουσία.

Ο Λούλα θα παραμείνει στην Αργεντινή για τη σύνοδο κορυφής της Κοινότητας των 33 Εθνών των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) αύριο, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν όλοι οι νέοι αριστεροί ηγέτες της περιοχής για πρώτη φορά από τότε που οι αλλεπάλληλες νίκες τους στις περσινές εκλογές της περιοχής αντέστρεψαν τις δεξιές τάσεις των προηγουμένων ετών. Η σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί στο πώς θα ενισχυθούν οι περιφερειακές αλυσίδες προστιθέμενης αξίας και πώς θα καταφέρουν οι χώρες της περιοχής να επωφεληθούν από τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

«Η περιοχή μας πρέπει να συζητήσει τι είδους οικονομική ανάπτυξη επιθυμεί σε μια εποχή που ο κόσμος διψά για τρόφιμα, πετρέλαιο και ορυκτά της Λατινικής Αμερικής. Προτίθεται η περιοχή να τα προμηθεύει με τρόπο που μετατρέπει την οικονομία της [αποκλειστικά] σε παραγωγό πρώτων υλών ή με τρόπο που δημιουργεί κοινωνική δικαιοσύνη [προσθέτοντας αξία];» αναρωτήθηκε σε δηλώσεις τους προς τους Financial Times ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Σαντιάγο Καφιέρο, προσθέτοντας ότι η σύνοδος θα αναλάβει επίσης δεσμεύσεις για μια μεγαλύτερη περιφερειακή ολοκλήρωση, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι κινήσεις αυτές, όπως και η αντίστοιχη της Κολομβίας για την υιοθέτηση κοινού φορολογικού καθεστώτος για τις πολυεθνικές από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, υποδεικνύουν ότι απέναντι στον μονόδρομο των «πολυκρίσεων», της ακραίας ανισότητας και της μαυρίλας που επικαλούνται οι κυβερνήσεις της Δύσης και οι ελίτ του πρόσφατου Νταβός υπάρχουν εναλλακτικές. Και ο κόσμος έχει δικαίωμα να το γνωρίζει. Τίποτα δεν έχει χαθεί...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βραζιλία και Αργεντινή εξετάζουν να υιοθετήσουν κοινό νόμισμα
Το σχέδιο για αντικατάσταση του πέσο Αργεντινής και του ρεάλ Βραζιλίας πρόκειται να συζητηθεί σε συνάντηση κορυφής στο Μπουένος Άιρες, την επόμενη εβδομάδα. 
Βραζιλία και Αργεντινή εξετάζουν να υιοθετήσουν κοινό νόμισμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον πάτο του βαρελιού...
Βαθαίνει ακόμη περισσότερο η κρίση στις αναδυόμενες αγορές έχοντας μεγαλύτερο θύμα της την Αργεντινή, που είδε το εθνικό νόμισμά της να βουτάει για ακόμη μία ημέρα κατευθείαν στον πάτο του βαρελιού ● Στο 60%...
Στον πάτο του βαρελιού...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρκία και Αργεντινή βυθίζονται σε κρίση
Δύο από τις σημαντικότερες οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, η γειτονική Τουρκία και η Αργεντινή, βυθίζονται αυτές τις ημέρες σε κρίση. Τα νομίσματά τους φέτος σημειώνουν πτώση πάνω από 40%, ο πληθωρισμός...
Τουρκία και Αργεντινή βυθίζονται σε κρίση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε περίοδο αρκούδων οι αναδυόμενες αγορές
Συμμάχους σε Ανατολή και Δύση αναζητούν τουρκική λίρα και Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθειά τους να αποκρούσουν τις πιέσεις ΗΠΑ και αγορών προκειμένου να βγουν από την κρίση. Πιέσεις στα νομίσματα Κίνας, Ρωσίας,...
Σε περίοδο αρκούδων οι αναδυόμενες αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται η κατρακύλα του πέσο
Τα δάνεια του ΔΝΤ και τα προγράμματα λιτότητας που τα συνοδεύουν αποτελούν για την πλειονότητα των οικονομολόγων μοναδικό «φάρμακο» όταν μια χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα αξιοπιστίας στις αγορές. Καμιά φορά όμως...
Συνεχίζεται η κατρακύλα του πέσο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλάζει ο κόσμος... ώς το 2030
Ενδιαφέρουσες μεταβολές στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα προβλέπει για τα επόμενα 15 χρόνια η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Centre for Economics and Business Research. Οι μετανάστες αναμένεται να...
Αλλάζει ο κόσμος... ώς το 2030

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας