• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 7.2°C / 14.6°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.6°C / 12.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.0°C / 13.8°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 7.4°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 12.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 12.5°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.8°C / 7.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.8°C / 12.4°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  1 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 11.1°C
  2 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 5.5°C / 13.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 13.8°C
  4 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 13.2°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 11.1°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  79%

Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Κλάας Κνοτ, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, επιμένουν στις ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων που ενισχύουν τα κέρδη των τραπεζών επιβαρύνοντας δυσβάσταχτα τα χρεωμένα κράτη και τους πολίτες της Ε.Ε.

AP Photo/Markus Schreiber - Laurent Gillieron/Keystone
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν τους εμπιστεύονται ούτε οι υπάλληλοί τους!

 • A-
 • A+
Δημοσκόπηση του συνδικάτου των εργαζομένων της ΕΚΤ IPSO: Τα 2/3 δηλώνουν ότι η εμπιστοσύνη στην πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΕΚΤ έχει πληγεί. ● Πάνω από το 40% έχει χαμηλή εμπιστοσύνη ενώ ένα 12% καμία. ● Το 63% ανησυχεί για την ικανότητα της ΕΚΤ να προστατεύσει την αγοραστική του δύναμη.

H Κριστίν Λαγκάρντ και ο Κλάας Κνοτ ξαναείπαν χθες στο Νταβός το γνωστό «τροπάρι» του πληθωρισμού και της σφιχτής αγοράς εργασίας, με το οποίο δικαιολογούν τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ -που καθιστά ολοένα και πιο δυσβάσταχτο το άχθος των χρεωμένων χωρών και πολιτών προς τέρψιν των πιστωτών. Ωστόσο δεν πείθουν πια ούτε καν τους υφισταμένους τους στην ΕΚΤ για τις επιλογές και τους χειρισμούς τους.

Δημοσκόπηση του συνδικάτου των υπαλλήλων της ΕΚΤ IPSO, που δημοσιοποιήθηκε χθες αποκλειστικά από το πρακτορείο Reuters, ήταν κόλαφος τόσο για την πρόεδρο της ΕΚΤ όσο και για τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Η έρευνα, αν και επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις αμοιβές των εργαζομένων της ΕΚΤ και τις ρυθμίσεις που αφορούν την εξ αποστάσεως εργασία, περιελάμβανε και ερωτήσεις για την εμπιστοσύνη των υπαλλήλων προς το διοικητικό συμβούλιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν τα 2/3 των περίπου 1.600 ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι η εμπιστοσύνη τους στη Λαγκάρντ και το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει πληγεί εξ αιτίας των πρόσφατων κινήσεων στο μέτωπο του πληθωρισμού και των αμοιβών τους, οι οποίες δεν ακολούθησαν την άνοδο των τιμών.

Σε ερώτηση για το πόση εμπιστοσύνη τρέφουν προς την πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΕΚΤ για την ηγεσία και τη διαχείρισή τους, πάνω από το 40% των ερωτηθέντων απάντησε «χαμηλή» ενώ ένα 12% ότι δεν τους έχει καμία εμπιστοσύνη. Το 34,3% απάντησε αντίστοιχα ότι έχει «μέτρια» εμπιστοσύνη ενώ μόλις το 14,6% «υψηλή».

Στο email με το οποίο ενημέρωσε το προσωπικό της ΕΚΤ για τα αποτελέσματα της έρευνάς του, το συνδικάτο υπογράμμισε ότι «αυτά αποτελούν σοβαρή ανησυχία για το ίδρυμα καθώς κανείς δεν μπορεί να ηγηθεί σωστά ενός οργανισμού αν δεν έχει την εμπιστοσύνη του εργατικού του δυναμικού». Η έρευνα του IPSO έδειξε ακόμη ότι το 63% των υπαλλήλων που απάντησαν εξέφρασε την ανησυχία του για την ικανότητα της ΕΚΤ να προστατεύσει την αγοραστική τους δύναμη. Οι εργαζόμενοι της κεντρικής τράπεζας του ευρώ κέρδισαν πέρυσι αύξηση μισθών 4%, περίπου το μισό της ανόδου που σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή. Τα αποτελέσματα της έρευνας κουρελιάζουν το κύρος της ηγεσίας της ΕΚΤ και των επιλογών της.

Η ΕΚΤ επικρίνεται εδώ και καιρό από ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και απλούς πολίτες αρχικά επειδή υποτίμησε την αύξηση του κόστους ζωής και στη συνέχεια γιατί προχώρησε σε μεγάλες και επώδυνες αυξήσεις του κόστους δανεισμού πλασάροντάς τες ως μονόδρομο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Χθες αποκαλύφθηκε ότι στο τελευταίο Δ.Σ. της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο δόθηκε μάχη για να μην αυξηθούν τα επιτόκια κατά 0,75% αντί του 0,5%. Στο Νταβός χθες, τόσο η Λαγκάρντ όσο και ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Κλάας Κνοτ διεμήνυσαν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν καθώς οι ενδείξεις για τον πληθωρισμό παραμένουν αρνητικές.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι τετραπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ αλλά εδώ και δύο μήνες υποχωρεί. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ από χαμηλότερα του 0% μέσα σε ένα χρόνο έφτασε στο 2%. Ο στόχος σύμφωνα με κάποιους αναλυτές είναι να φτάσει στο 3,5%...Τόσο το θέλουν τα «γεράκια» της ΕΚΤ. Και βέβαια τράπεζες και λοιποί πιστωτές!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σινιάλο για αύξηση επιτοκίων
Απο τον Ιούλιο αναμένεται η πρώτη αύξηση για τα επιτόκια του ευρώ εδώ και πάνω από μία δεκαετία που θα τα «ξεκολλήσει» από τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους.
Σινιάλο για αύξηση επιτοκίων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και εγένετο συνδικάτο της Αmazon
Επειτα από αγώνες μιας δεκαετίας που οι εργαζόμενοι του κολοσσού βρέθηκαν αντιμέτωποι με απολύσεις, συλλήψεις, συκοφαντίες και πληθώρα άλλων εμποδίων που η εργοδοσία ύψωσε απέναντί τους, κατάφεραν να νικήσουν...
Και εγένετο συνδικάτο της Αmazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τρύπες της... επιτοκιο-λογίας
Οι αγορές προεξοφλούν πλέον, ύστερα και από τη νέα εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, ότι η Fed θα ξεκινήσει τον πολυαναμενόμενο κύκλο αύξησης των επιτοκίων της με «φουλ επίθεση» τον...
Οι τρύπες της... επιτοκιο-λογίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας