• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 11.8°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 11.6°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 12.0°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.9°C / 10.5°C
  1 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  3 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 10.0°C
  1 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.8°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 10.8°C
  3 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  35%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.0°C
  3 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.8°C / 11.6°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 11.0°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.8°C
  4 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ρυπαίνων... δεν πληρώνει

 • A-
 • A+
Ανάλυση του WWF αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη πρόσφερε τα τελευταία 9 χρόνια δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αξίας 100 δισ. ευρώ σε ρυπογόνες βιομηχανίες.

Την τεράστια υποκρισία που κρύβεται πίσω από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), τον «ακρογωνιαίο», σύμφωνα με την Κομισιόν, «λίθο της πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», αναδεικνύει μια νέα ανάλυση του WWF.

Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι η Ε.Ε. πρόσφερε τα τελευταία 9 χρόνια στις μεγάλες ρυπογόνες βιομηχανίες του μπλοκ σχεδόν 100 δισ. ευρώ σε δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, παραλλάσσοντας επί της ουσίας την αρχή του συστήματος εμπορίας από «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε «ο ρυπαίνων δεν πληρώνει».

Ενεργοβόροι τομείς, όπως αυτοί του χάλυβα, του τσιμέντου, των χημικών και των αερομεταφορών, που φλομώνουν ασταμάτητα την ατμόσφαιρα με τους ρύπους που εκπέμπουν, απήλαυσαν από το 2013 έως το 2021 δωρεάν δικαιώματα 98,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ποσό μεγαλύτερο των 88,5 δισ. ευρώ που το σύστημα χρέωσε συνολικά στους ρυπαίνοντες, κυρίως σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο, για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τα δωρεάν δικαιώματα χορηγήθηκαν μάλιστα χωρίς την απαίτηση κλιματικών όρων, όπως η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, με αποτέλεσμα αρκετές από τις εταιρείες που ρυπαίνουν να καρπωθούν ουρανοκατέβατα κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση των δικαιωμάτων που δεν χρησιμοποίησαν.

Ανώτατα όρια

Ας σημειωθεί ότι το ΣΕΔΕ θέτει ανώτατο όριο στις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που μπορούν να εκπέμπουν η βιομηχανία και οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο συνολικός όγκος των επιτρεπόμενων εκπομπών διανέμεται σε εταιρείες με τη μορφή δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν και αντικείμενο συναλλαγής. Οι εκπομπές άνθρακα που καλύπτονται από το ΣΕΔΕ μειώθηκαν κατά 37% από την έναρξή του το 2005, αυτό όμως οφειλόταν κυρίως στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του WWF, οι εκπομπές της βαριάς βιομηχανίας δεν μειώθηκαν και βασική αιτία ήταν η υπονόμευση του συστήματος από τη χορήγηση των δωρεάν δικαιωμάτων. Από την ανάλυση του WWF διαπιστώθηκε επίσης ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των εσόδων που συγκεντρώθηκαν από το σύστημα δεν δαπανήθηκε σε δράσεις για το κλίμα.

Η αρχική δικαιολογία που προβλήθηκε για τη χορήγηση των δικαιωμάτων δωρεάν ήταν για να αντιμετωπιστεί ο πιθανός κίνδυνος μεταφοράς της παραγωγής από τις βιομηχανίες εκτός Ε.Ε. προκειμένου να αποφύγουν τους φόρους άνθρακα.

Το WWF σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό συνέβη. Ζητά τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων το συντομότερο δυνατό και τη διασφάλιση ότι οι εταιρείες που τα λαμβάνουν πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις για τη μείωση των εκπομπών τους. Ευρωκοινοβούλιο, Συμβούλιο της Ευρώπης και Κομισιόν βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος. Πιθανές ημερομηνίες λήξης των δωρεάν δικαιωμάτων εκτιμώνται μεταξύ 2032 και 2036.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μας φλόμωσαν στα δηλητήρια
Είκοσι ενεργειακοί κολοσσοί είναι υπεύθυνοι για το 35% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα και μεθανίου από ορυκτά καύσιμα και της βιομηχανίας τσιμέντου τα τελευταία 50 χρόνια.
Μας φλόμωσαν στα δηλητήρια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραδοσιακή γερμανική πρακτική η δημιουργία... καρτέλ
Οι επιχειρήσεις στους περισσότερους βιομηχανικούς κλάδους στη Γερμανία παραδοσιακά (από την εποχή του Μπίσμαρκ) λειτουργούσαν μέσω συνασπισμών, δημιουργώντας κοινές δομές πωλήσεων, ελαχιστοποιώντας τον μεταξύ...
Παραδοσιακή γερμανική πρακτική η δημιουργία... καρτέλ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκάθαρα ψέματα για τους «βρόμικους» ντιζελοκινητήρες τους
Με μια φτηνή αναβάθμιση λογισμικού αποφάσισαν να επιλύσουν το πρόβλημα των ρύπων, που εκπέμπουν τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά τους, οι Γερμανοί αυτοκινητοβιομήχανοι στη χθεσινή πολυαναμενόμενη «Σύνοδο Diesel»,...
Ξεκάθαρα ψέματα για τους «βρόμικους» ντιζελοκινητήρες τους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκπομπές ρύπων, πομπές ηγετών
Γαργάρα επιχειρούν να κάνουν το καθολικό αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών και τις υποσχέσεις της Κομισιόν για πιο καθαρά αυτοκίνητα και αδιάβλητους ελέγχους στις εκπομπές ρύπων κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Οι...
Εκπομπές ρύπων, πομπές ηγετών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμβιβασμός με κόστος 15 δισ. $
Θα ξεπεράσει τα 15 δισεκατομμύρια πιθανότατα το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει η Volkswagen στους περίπου 500 χιλιάδες κατόχους ρυπογόνων αυτοκίνητων της στις ΗΠΑ και προκειμένου να διευθετήσει τις κατηγορίες...
Συμβιβασμός με κόστος 15 δισ. $
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «μαύρο» φθινόπωρο της Γερμανίας
Μαύρο φθινόπωρο ζει η γερμανική οικονομία και μαζί της και η συντηρητική κυβέρνηση του Βερολίνου. Οι βολές πέφτουν εδώ και αρκετές εβδομάδες κατά ριπάς γεννώντας ερωτήματα για το αν το άστρο του Σόιμπλε και...
Το «μαύρο» φθινόπωρο της Γερμανίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας