ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αντίθετα με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της υφηλίου, που αυξάνουν ραγδαία τους τελευταίους μήνες τα επιτόκιά τους προκειμένου να δαμάσουν τον πληθωρισμό, η τουρκική προχώρησε χθες σε ακόμη μια μείωσή τους.

Παρά τον εκρηκτικό πληθωρισμό που τον Οκτώβριο χτύπησε το 85,5%, η CBRT ψαλίδισε -υπό την πίεση του Ερντογάν- το βασικό της επιτόκιο ακόμη 1,5%, στο 9%. Η μείωση αυτή, όπως είπε, θα είναι η τελευταία αυτού του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. «Λαμβάνοντας υπόψη τους αυξανόμενους κινδύνους σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση, η Επιτροπή αξιολόγησε ότι το τρέχον επιτόκιο είναι επαρκές και αποφάσισε να τερματίσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Αύγουστο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του συνεχίζει να επιμένει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα ζημιώσει την τουρκική οικονομία. Η πίεση που ασκεί στην κεντρική τράπεζα και οι συνεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων από αυτήν οδήγησαν όμως σε σημαντική υποτίμηση της λίρας, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τον υψηλό πληθωρισμό.