• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.4°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 9.9°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.9°C / 5.0°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.8°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.4°C
  3 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.8°C
  3 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.0°C
  4 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  87%

Ούτε καν τη λέξη πλαφόν δεν «ψέλλισε» η Κομισιόν

 • A-
 • A+

Ούτε τη λέξη πλαφόν δε χρησιμοποιεί η Κομισιόν. Τον ονομάζει «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς» για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Ε.Ε. από επεισόδια υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου στην ένωση.

Ο νέος μηχανισμός αποσκοπεί στη μείωση της μεταβλητότητας, της μεγάλης διακύμανσης δηλαδή, στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Ο προτεινόμενος μηχανισμός συνίσταται σε ένα ανώτατο όριο τιμών ασφαλείας ύψους 275 ευρώ για τα παράγωγα TTF για την περίοδο ενός μήνα. Η διευκόλυνση μεταφοράς τίτλων (TTF), η οποία είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σημείο αναφοράς για τις τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ, διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου χονδρικής πώλησης. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν πληρούνται και οι δύο ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • η τιμή διακανονισμού των παραγώγων TTF του επόμενου μήνα υπερβαίνει τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες,
 • οι τιμές του TTF είναι κατά 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς του ΥΦΑ για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός των δύο εβδομάδων.

Όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) δημοσιεύει αμέσως ανακοίνωση διόρθωσης της αγοράς στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενημερώνει την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Την επόμενη ημέρα θα τίθεται σε ισχύ ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών και δεν θα γίνονται δεκτές εντολές για παράγωγα TTF εμπροσθοβαρών μηνών που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο τιμών ασφαλείας. Ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ο προτεινόμενος κανονισμός του Συμβουλίου περιέχει διασφαλίσεις για την αποφυγή διαταραχών στις ενεργειακές και χρηματοπιστωτικές αγορές. Για να αποφευχθούν προβλήματα ασφάλειας του εφοδιασμού, το ανώτατο όριο τιμών περιορίζεται σε ένα μόνο προθεσμιακό προϊόν (προϊόντα TTF month-ahead), έτσι ώστε οι φορείς εκμετάλλευσης της αγοράς να εξακολουθούν να είναι σε θέση να ικανοποιούν αιτήματα ζήτησης και να προμηθεύονται φυσικό αέριο στην αγορά spot και εξωχρηματιστηριακά.

Για να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση φυσικού αερίου δεν θα αυξηθεί, η πρόταση απαιτεί από τα κράτη μέλη να κοινοποιήσουν εντός δύο εβδομάδων από την ενεργοποίηση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς τα μέτρα που έχουν λάβει για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόλις η σημερινή πρόταση για τον Μηχανισμό Διόρθωσης της Αγοράς εγκριθεί από το Συμβούλιο, η Επιτροπή θα προτείνει επίσης να κηρυχθεί συναγερμός της ΕΕ βάσει του κανονισμού "Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα" που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, ενεργοποιώντας την υποχρεωτική εξοικονόμηση φυσικού αερίου για να εξασφαλιστεί η μείωση της ζήτησης. Επιπλέον, θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση από την ESMA, την ΕΚΤ, τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), την Ομάδα Συντονισμού για το Φυσικό Αέριο και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ENTSO-G).

Για να αντιδράσει σε ενδεχόμενες ακούσιες αρνητικές συνέπειες του ορίου τιμών, η πρόταση προβλέπει ότι ο μηχανισμός μπορεί να ανασταλεί άμεσα ανά πάσα στιγμή.

Αυτό μπορεί να συμβεί:

 • Αυτόματα, με απενεργοποίηση, όταν η λειτουργία του δεν δικαιολογείται πλέον από την κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου, δηλαδή όταν η διαφορά μεταξύ της τιμής TTF και της τιμής ΥΦΑ δεν τηρείται πλέον κατά τη διάρκεια 10 συνεχόμενων ημερών διαπραγμάτευσης.
 • Με απόφαση αναστολής της Επιτροπής, όταν εντοπίζονται κίνδυνοι για την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ένωσης, για τις προσπάθειες μείωσης της ζήτησης, για τις ενδοενωσιακές ροές φυσικού αερίου ή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
 • Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για την Επιτροπή να αποτρέψει την ενεργοποίηση του μηχανισμού σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, προειδοποιούν για την υλοποίηση τέτοιων κινδύνων.

Την πρόταση θα συζητήσουν οι Υπουργοί Ενέργειας την Πέμπτη στο έκτακτο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, δεν αναμένεται απόφαση επί της συγκεκριμένης πρότασης.  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια
Με τη Ρωσία να συνεχίζει να απειλεί τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε νομοθεσία που περιγράφει λεπτομερώς τρεις από τις πέντε ιδέες που είχε προηγουμένως προτείνει η...
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Συμφωνία 15 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να μην προχωρήσει καμία διαδικασία, εάν δεν συμφωνηθεί ταυτόχρονα και το πλαφόν
Νέο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απόλυτο ευρωπαϊκό «μπάχαλο» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Η Κομισιόν ενημέρωσε τα κράτη μέλη ότι μπαίνει «ταφόπλακα» στο σχέδιο. Ντρίμπλα Μισέλ σε φον ντερ Λάιεν με επιστολή που ζητάει άμεση νομοθέτηση, με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Απόλυτο ευρωπαϊκό «μπάχαλο» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στρογγυλεύει» η πρόταση για το φυσικό αέριο
Πολλές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή πλατφόρμα κοινής προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά κανένα νέο για πλαφόν στο φυσικό αέριο και αλλαγές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που λειτουργεί στην Ολλανδία.
«Στρογγυλεύει» η πρόταση για το φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με πολλά «θα» και «διορθωτικό μηχανισμό» η Ντε Λάιεν για τη μείωση των τιμών του αερίου
Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο με απολύτως τεχνοκρατικό λόγο, σε βαθμό κακουργήματος, η πρόεδρος της Κομισιόν παραπέμπει στο...μέλλον και απορρίπτει το γενικό πλαφόν στην τιμή του αερίου.
Με πολλά «θα» και «διορθωτικό μηχανισμό» η Ντε Λάιεν για τη μείωση των τιμών του αερίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηχανισμό «διόρθωσης» των τιμών αερίου συζητά η Ε.Ε.
Ενας συμβιβασμός που επιχειρεί να «χρυσώσει» το χάπι για όσες χώρες επιθυμούν γενικευμένο πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά και που κινείται πιστά στα… βήματα της Γερμανίας.
Μηχανισμό «διόρθωσης» των τιμών αερίου συζητά η Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας