• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.2°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 5.7°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 1.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 4.0°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.1°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.6°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 8.8°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 10.4°C
  2 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 4.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  79%

Αλμα 475% έκαναν τα κέρδη της Deutsche Bank

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κέρδη με ουρά φέρνει η άνοδος των επιτοκίων

 • A-
 • A+
Βάλσαμο για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες συνιστά η αύξηση του κόστους δανεισμού ως αντίδοτο στον πληθωρισμό ● Το γ’ τρίμηνο του 2022 αρκετές από αυτές είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται.

Κότα που γεννά χρυσά αυγά αποδεικνύεται για τις εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης ο… πληθωρισμός και η μονομερής προσπάθεια της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών να τον δαμάσουν με αύξηση των επιτοκίων. Η γρήγορη άνοδος του κόστους δανεισμού ύστερα από μία δεκαετία παγώματός του συνιστά βάλσαμο για κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της γηραιάς ηπείρου και την κερδοφορία τους, η οποία σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις τους εκτοξεύθηκε το γ’ τρίμηνο.

Στη Γερμανία, η Deutsche Bank είδε τα κέρδη της να σημειώνουν άλμα 475%, αρκετά υψηλότερα απ’ ό,τι προέβλεπε, καθώς εκτός των υψηλών επιτοκίων σημαντική ώθηση στην κερδοφορία της προσέφερε και η επενδυτική τραπεζική. Η επίδοση της Deutsche ήταν μία από τις καλύτερες που αυτή έχει καταγράψει σε επίπεδο τριμήνου από το παγκόσμιο κραχ και τη θέτει σε τροχιά υψηλότερων ετήσιων κερδών από το 2009.

Υψηλότερα των αναμενομένων κέρδη στο γ’ τρίμηνο ανακοίνωσαν χθες ακόμη τέσσερις τράπεζες, η ιταλική UniCredit, η ισπανική Satander και οι βρετανικές Barclays και Standard Chartered. Η UniCredit κατέγραψε κέρδη 1,71 δισ. ευρώ, αρκετά υψηλότερα (+70%) από το 1 δισ. ευρώ που προέβλεπε χάρη στα υψηλότερα επιτόκια αλλά και τις μικρότερες προβλέψεις ζημιών από «κόκκινα» δάνεια.

Η Standard Chartered είδε τα δικά της κέρδη να καταγράφουν άνοδο 40% καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ενίσχυσαν τους τόκους από τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, όπου επικεντρώνει τη δραστηριότητά της. Υψηλότερα κέρδη από αυτά που προέβλεπαν είχαν και οι Barclays (1,51 δισ. λίρες έναντι 1,20 δισ. λίρες), Satander (2,42 δισ. ευρώ έναντι 2,11 δισ. ευρώ).

Tα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα των πέντε τραπεζών έρχονται σε απόλυτο κοντράστ με τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και την κρίση κόστους ζωής που βυθίζει καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους στην απελπισία. Οι επιδόσεις τους είναι μάλιστα καλύτερες από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν αυτήν την περίοδο οι αμερικανικές ανταγωνίστριές τους.

Λιγότερο εξαρτημένες στην κερδοφορία τους σε σχέση με τις αμερικανικές επενδυτικές από τις δραστηριότητες σύναψης εταιρικών συμφωνιών, οι ευρωπαϊκές τράπεζες επωφελήθηκαν περισσότερο από τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να ελέγξει τις τιμές, τα υψηλότερα επιτόκια και την αυξανόμενη διαφορά μεταξύ αυτών που χρεώνουν στους δανειολήπτες και πληρώνουν στους αποταμιευτές.

Χωρίς ρίσκο

Η μεγάλη αύξηση των εσόδων που έχουν από τους τόκους ενδέχεται, μάλιστα, να μεγαλώσει περαιτέρω στη συνέχεια καθώς η ΕΚΤ αυξάνει σήμερα ξανά τα επιτόκιά της και βέβαια εντείνουν τις φωνές για υψηλότερη φορολόγηση και ψαλίδι στα ουρανοκατέβατα κέρδη τους. Η ΕΚΤ είχε διανείμει μέσω των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης TLTROs στις τράπεζες 2,1 τρισ. ευρώ με χαμηλά ή και αρνητικά επιτόκια, προσδοκώντας ότι αυτό θα βοηθούσε την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων επιτρέπει στις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν παρκάρει μεγάλο μέρος αυτών των πιστώσεων στην ΕΚΤ να κερδίζουν από τους τόκους τους ακόμη περισσότερα χωρίς κανένα ρίσκο. Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αλλάξει τους κανόνες που διέπουν αυτές τις πιστώσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, εγείρει ενστάσεις για τις πραγματικές της προθέσεις καθώς θέτει εμπόδια σε κυβερνήσεις όπως η ισπανική που προσπαθούν να φορολογήσουν εκτάκτως τις τράπεζες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες
Αγνοώντας τις προβλέψεις για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και πρόκληση νέων δεινών στους λαούς, οι κεντρικοί τραπεζίτες ανά την υφήλιο αναμένεται να ανακοινώσουν δραστικές αυξήσεις στο κόστος του χρήματος.
Νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρητορική κινδυνολογίας για τις μισθολογικές αυξήσεις εν μέσω πογκρόμ απολύσεων
Σε αντίθεση με όσα διαμηνύουν αρκετοί οικονομικοί αναλυτές επενδυτικών τραπεζών, το ΔΝΤ και το σύνολο των κεντρικών τραπεζιτών υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη περάσει το σημείο καμπής.
Ρητορική κινδυνολογίας για τις μισθολογικές αυξήσεις εν μέσω πογκρόμ απολύσεων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος για την ΕΚΤ η συρρίκνωση της ρευστότητας
Ακόμη πιο ακριβό χρήμα το 2023 -και ενδεχομένως το 2024 και 2025- «υπόσχεται» και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για την αντιμετώπιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.
Μονόδρομος για την ΕΚΤ η συρρίκνωση της ρευστότητας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπάνακι» ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία
Σύννεφα απλώνονται πάνω από τον χρηματοπιστωτικό τομέα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.
«Καμπάνακι» ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χαστούκι» ΟΗΕ στους κεντρικούς τραπεζίτες
«Απερίσκεπτο στοίχημα» η αύξηση των επιτοκίων για την πάταξη του πληθωρισμού στις σημερινές συγκυρίες, τονίζει ο διεθνής οργανισμός UNCTAD και προειδοποιεί για τις συνέπειες.
«Χαστούκι» ΟΗΕ στους κεντρικούς τραπεζίτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας