• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 15.2°C
  3 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.4°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 17.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.7°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.5°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.4°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 15.0°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  85%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κομισιόν: «Κάτω χέρια από τα χρηματιστήρια ενέργειας»

 • A-
 • A+
Μια αποκωδικοποίηση της «τεχνοκρατικής εισήγησης» της Επιτροπής αποκαλύπτει... την αλλεργία των Βρυξελλών σε «ρυθμιστικές παρεμβάσεις» στις αγορές, αλλά και στη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, που προτείνεται να αρθεί ως «ασύμβατη» με τις προτάσεις της. Γιατί απορρίπτονται το ιβηρικό, το ελληνικό και τα άλλα μοντέλα αναχαίτισης της ενεργειακής ακρίβειας.

Αντιμέτωπη με νεοφιλελεύθερα αδιέξοδα του ενεργειακού Φρανκενστάιν που η ίδια έχει δημιουργήσει είναι η ευρωπαϊκή ηγεσία, όπως προκύπτει από την πανσπερμία αντιφατικών και αλληλοαναιρούμενων προτάσεων που καταγράφονται στα εισηγητικά έγγραφα, τα οποία διακινούνται ως φέιγ βολάν ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη Παρασκευή και των ανακοινώσεων της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 14/9. Από την προσεκτική ανάγνωση του εγγράφου που έχει αποστείλει το ενεργειακό επιτελείο της Κομισιόν σε όλους τους εμπλεκόμενους (κράτη-μέλη, διαχειριστικές αρχές κ.ά.), τρεις είναι οι βεβαιότητες που προκύπτουν για τον συνδυασμό μέτρων που θα εισηγηθεί:

Πρώτον, ότι θα βασιστούν κυρίως στη δραστική μείωση της κατανάλωσης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δεύτερον, ότι η Ε.Ε. πρέπει να αποφύγει διά ροπάλου την «υπερβολική παρέμβαση» στην αγορά, δηλαδή στα ιερά χρηματιστήρια ενέργειας.

Και, τρίτον, ότι «δεν υπάρχει κανένα μέτρο που θα οδηγήσει τις τιμές στα προ κρίσης επίπεδα». Που σημαίνει ότι 500 εκατ. Ευρωπαίοι πρέπει να συμβιβαστούν με ακριβότερη ενέργεια και να πληρώσουν –ή να παγώσουν– γι’ αυτήν. Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν θεωρούν ύψιστη προτεραιότητα να μη θιγεί στο ελάχιστο το ενεργειακό καζίνο, το σύστημα target model, με την καθημερινή διαπραγμάτευση των χονδρικών τιμών της επόμενης μέρας. Απορρίπτοντας ρητά την αναστολή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενέργειας, η Κομισιόν εισηγείται ένα τρίπτυχο μέτρων, τα οποία θεωρεί ασύμβατα με τη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών!

Το τεχνοκρατικό έγγραφο της Κομισιόν, απορρίπτοντας κάθε άλλο μοντέλο, προτείνει: 1) υποχρεωτική μείωση της ζήτησης αερίου και συντονισμένη μείωση της ζήτησης ρεύματος, με κίνητρα για μείωση κατανάλωσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ενεργοβόρες, 2) επιβολή πλαφόν στις χονδρικές τιμές μόνο για τεχνολογίες με χαμηλότερο κόστος από τους σταθμούς αερίου (ΑΠΕ, λιγνίτης, υδροηλεκτρικά, πυρηνικά) και 3) επιδότηση των λιανικών τιμών ρεύματος με τα υπερέσοδα από την επιβολή των παραπάνω πλαφόν για «ορισμένες ομάδες καταναλωτών». Πρακτικά, η «τεχνοκρατική» μέχρι χθες εισήγηση, διά στόματος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει γίνει η επίσημη πολιτική πρόταση της Κομισιόν.

Ωστόσο, οι τεχνοκράτες της Επιτροπής προσθέτουν κρίσιμες λεπτομέρειες που η πρόεδρός της αποφεύγει να αναφέρει για ευνόητους λόγους. Οπως ότι «η θέσπιση ανώτατων ορίων στις χονδρικές τιμές δεν θα ήταν συμβατή με παράλληλη φορολόγηση υπερκερδών, που θα έπρεπε να καταργηθεί». Γιατί άραγε, τη στιγμή που τα ουρανοκατέβατα κέρδη ζαλίζουν και προκαλούν; Γιατί υπάρχει κίνδυνος «μελλοντικά να απαιτηθεί δημόσια στήριξη στις εταιρείες», λένε οι τεχνοκράτες. Επίσης, αποδοκιμάζουν οποιαδήποτε «ρυθμιστική παρέμβαση στη λιανική ρεύματος», γιατί «υπερβαίνουν την ισχύουσα οδηγία για την ηλεκτρική ενέργεια» και ενέχουν «τον κίνδυνο να στρεβλώσουν τις απελευθερωμένες αγορές». Γι’ αυτό προκρίνουν τις εισοδηματικές ενισχύσεις-επιδοτήσεις.

Με τα ίδια κριτήρια υπεράσπισης των «απελευθερωμένων αγορών», οι τεχνοκράτες απορρίπτουν τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από κράτη-μέλη και φορείς. Συγκεκριμένα:

 • - Η πλήρης αναστολή της αγοράς χονδρικής, δηλαδή των χρηματιστηρίων ενέργειας, «αποθαρρύνεται έντονα, γιατί εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού και σταματά εντελώς την εσωτερική αγορά ενέργειας».
 • - Τα πλαφόν στη χονδρική όλων των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής –δηλαδή και στις μονάδες αερίου– «ενέχουν υψηλό κίνδυνο οι παραγωγοί να αποσύρουν δυναμικότητα από την αγορά και να προκαλέσουν διακοπές ηλεκτροδότησης».
 • - Το ιβηρικό μοντέλο, που επιδοτεί την ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα, «οδηγεί σε φθηνότερες τιμές, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ρεύματος στην Ε.Ε. κατά 25ΤWh, θα κόστιζε περί τα 200 δισ., αλλά δεν συνιστάται, γιατί οδηγεί σε αύξηση της χρήσης αερίου».
 • - Το ελληνικό μοντέλο –αποζημίωση ηλεκτροπαραγωγών με βάση πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής– δεν μειώνει τις τιμές χονδρικής και «δεν συνιστάται, γιατί εξαλείφει πλήρως τον ανταγωνισμό μεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών και επιβραβεύει αναποτελεσματικές δομές παραγωγής».
 • - Η επιδότηση βάσει κόστους ETS (σύστημα εμπορίας ρύπων). Και αυτή η λύση δεν συνιστάται, γιατί αν και μειώνει τις χονδρικές τιμές ρεύματος «θα αυξήσει τη ζήτηση, θα κοστίσει περίπου 69 δισ. και θα αυξήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων».
 • - Διατίμηση για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών. Απορρίπτεται κι αυτή γιατί «θα αυξήσει τη ζήτηση, θα οδηγήσει τους διαχειριστές των συστημάτων σε δύσκολες επιλογές και θα έχει επιπτώσεις στον ανταγωνισμό».
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπάνακι» ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία
Σύννεφα απλώνονται πάνω από τον χρηματοπιστωτικό τομέα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.
«Καμπάνακι» ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν βιάζονται οι υπουργοί Ενέργειας
Κοινές αγορές φυσικού αερίου, δυναμικό πλαφόν στο χρηματιστήριο ενέργειας που λειτουργεί στην Ολλανδία (TTF) και ιβηρικό μοντέλο τέθηκαν στο μικροσκόπιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.
Δεν βιάζονται οι υπουργοί Ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καθυστερήσεις παίζουν οι υπουργοί Ενέργειας, παραπέμπουν για αποφάσεις στις 24 Νοεμβρίου
Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο την πρόταση της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση. Αιτία, οι διαφωνίες για το μίγμα των μέτρων.
Καθυστερήσεις παίζουν οι υπουργοί Ενέργειας, παραπέμπουν για αποφάσεις στις 24 Νοεμβρίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρόμαξε... η τιμή του αερίου, με πτώση 13%
Θεαματική βουτιά 13% και κάτω από τα επίπεδα που ήταν στα τέλη Ιουνίου έκανε η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου που συνδέονται με το TTF, τον δείκτη που μετρά τη χονδρική τιμή του...
Τρόμαξε... η τιμή του αερίου, με πτώση 13%
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ιταλία χαμηλώνει τους θερμοστάτες και μειώνει τον χρόνο θέρμανσης
Οι πολίτες θα πρέπει να χαμηλώσουν τους θερμοστάτες τους κατά έναν βαθμό, ενώ θα μειωθεί και ο χρόνος θέρμανσης σε όλα τα δημόσια κτίρια και τις υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπίσει η χώρα τις ελλείψεις προμήθειας...
Η Ιταλία χαμηλώνει τους θερμοστάτες και μειώνει τον χρόνο θέρμανσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας