• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.8°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.7°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 18.2°C
  4 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.4°C
  5 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  4 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
Photo 165588125 © Kontakt5956 | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πριν απ’ όλα, εξοικονόμηση!»

 • A-
 • A+
Η μείωση της ζήτησης ενέργειας από τα νοικοκυριά ως ύψιστη προτεραιότητα από την Κομισιόν ● Χρήση των υπερκερδών των παραγωγών και πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου προτάσσει η Φον ντερ Λάιεν ● Υψηλές τιμές αερίου και ρεύματος μέχρι το 2025 προβλέπει έγγραφο εργασίας, που καταγράφει τις εναλλακτικές προτάσεις, ανάμεσά τους και το ελληνικό μοντέλο

Mε μικτά μηνύματα για τις προθέσεις των Βρυξελλών σχετικά με τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας κλείνει μια έντονη παρασκηνιακά εβδομάδα στην Ε.Ε. Από τη μία σε επίσημες δηλώσεις της η πρόεδρος της Κομισιόν επιμένει σε επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, από την άλλη όμως έγγραφο εργασίας (non paper) που διέρρευσε από την Επιτροπή προκρίνει πλαφόν χονδρικής τιμής του ρεύματος ανά τεχνολογία παραγωγής και δίνει την έμφασή της στη μείωση της κατανάλωσης από τους καταναλωτές.

Την ίδια ώρα, οι επτά πιο δυνατές οικονομίες του πλανήτη (G7) συμφώνησαν χθες σε πλαφόν στην τιμή πετρελαίου από τη Ρωσία. «Ο συνασπισμός μπορεί να εξετάσει περαιτέρω ενέργειες για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα του ανώτατου ορίου τιμών. Το ανώτατο όριο τιμών θα επανεξεταστεί και θα αναθεωρηθεί εάν είναι απαραίτητο» τόνισαν οι G7.

Οι συζητήσεις στην Ευρώπη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και δεν αναμένεται να καταλήξουν πριν από την Τετάρτη, όταν το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων των 27 κρατών-μελών, πριν από το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας την προσεχή Παρασκευή.

«Η ύψιστη προτεραιότητα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας... Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε μέρος των υπερβολικών κερδών που αποκομίζουν σήμερα οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας -τα οποία δεν περίμεναν ποτέ και τα οποία δεν μπορούν να επανεπενδύσουν τόσο γρήγορα- προκειμένου να στοχεύσουμε τη στήριξή μας προς τους χαμηλόμισθους και τις ευάλωτες επιχειρήσεις σε αυτούς τους καιρούς της ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας. Και το τρίτο σημείο είναι ότι πιστεύω ακράδαντα πως ήρθε η ώρα για ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αέριο που εξάγεται από αγωγούς στην Ευρώπη» δήλωσε η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν.

Στα μεσοπρόθεσμα ανέφερε την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τη γενική τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας και τις μαζικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με το έγγραφο πάντως, σκοπός είναι η μείωση των λογαριασμών ρεύματος χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η προμήθεια αερίου αλλά και χωρίς οι πολίτες να λάβουν το μήνυμα της αύξησης της κατανάλωσης. Με κυνικό τρόπο το έγγραφο αναφέρει ότι «η μείωση της ζήτησης θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική όταν η ενέργεια είναι σπάνια και οι τιμές υψηλές».

Όπως αναφέρεται, η μείωση της ζήτησης θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω δημοπρασιών για την εξοικονόμηση συγκεκριμένης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας. Για τα νοικοκυριά προτείνεται να δοθούν κίνητρα για τη μείωση της χρήσης ενέργειας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ το 2021, αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για το υπόλοιπο του 2022 και σε μικρότερο βαθμό μέχρι το 2024-2025.

Στο non paper υπάρχουν όλες οι επιλογές, χωρίς απαραίτητα να προτείνονται όλες. Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η αναστολή των αγορών χονδρικής ή το πλαφόν στις τιμές χονδρικής θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ε.Ε. Αντ’ αυτών προτείνει μέτρα μείωσης της ζήτησης για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και πλαφόν για τις τεχνολογίες ενέργειας με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια και ο λιγνίτης, οι οποίες απέκτησαν μεγάλα κέρδη επειδή συνδέονται με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, πρόταση που παραπέμπει σε έναν βαθμό στο ελληνικό μοντέλο με το πλαφόν αποζημίωσης των παραγωγών ρεύματος ανάλογα με την τεχνολογία παραγωγής. Προτάσσει επίσης τη διάθεση των εσόδων για τη χρηματοδότηση μέτρων που μειώνουν άμεσα τα τιμολόγια για επιλεγμένους καταναλωτές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δυναμικό πλαφόν» στο αέριο προτείνει η Κομισιόν
Ο στόχος ενός τέτοιου πλαφόν είναι να ηρεμήσουν οι αγορές, οι οποίες επιτάσσουν παράλογα υψηλές τιμές -έως και 10πλάσιες της τιμής στις ΗΠΑ και υπερδιπλάσιες της τιμής στην Ασία.
«Δυναμικό πλαφόν» στο αέριο προτείνει η Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ούτε καν τη λέξη πλαφόν δεν «ψέλλισε» η Κομισιόν
Ούτε τη λέξη πλαφόν δε χρησιμοποιεί η Κομισιόν. Τον ονομάζει «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς» για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Ε.Ε. από επεισόδια υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού...
Ούτε καν τη λέξη πλαφόν δεν «ψέλλισε» η Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετά την απειλή βέτο, η Κομισιόν υπόσχεται τώρα πλαφόν
Σύμφωνα με κοινή επιστολή της τσεχικής προεδρίας και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Κομισιόν δεσμεύτηκε να παρουσιάσει νομοθετική πρόταση πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 24...
Μετά την απειλή βέτο, η Κομισιόν υπόσχεται τώρα πλαφόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στρογγυλεύει» η πρόταση για το φυσικό αέριο
Πολλές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή πλατφόρμα κοινής προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά κανένα νέο για πλαφόν στο φυσικό αέριο και αλλαγές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που λειτουργεί στην Ολλανδία.
«Στρογγυλεύει» η πρόταση για το φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν βιάζονται οι υπουργοί Ενέργειας
Κοινές αγορές φυσικού αερίου, δυναμικό πλαφόν στο χρηματιστήριο ενέργειας που λειτουργεί στην Ολλανδία (TTF) και ιβηρικό μοντέλο τέθηκαν στο μικροσκόπιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.
Δεν βιάζονται οι υπουργοί Ενέργειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας