Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το καρτέλ πετρελαίου ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (OPEC+) δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται και πολύ για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, καθώς κατά την προγραμματισμένη συνεδρίασή τους, αποφάσισαν να μειώσουν τον ρυθμό αύξηση της ημερήσιας παραγωγής. Όπως ανακοινώθηκε, η παραγωγή θα αυξάνεται κατά 100.000 βαρέλια τον Σεπτέμβριο, όταν Ιούλιο και Αύγουστο η αύξηση ήταν 648.000 βαρέλια την ημέρα.

Όλα αυτά εν μέσω πολύ υψηλών τιμών πετρελαίου και ασταθούς ενεργειακού εφοδιασμού, προβλημάτων που επιδεινώθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, οδηγώντας την κούρσα του πληθωρισμού και προκαλώντας πολύ υψηλές τιμές στην αντλία για τους καταναλωτές.

Ο ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τη Ρωσία, περιόρισαν την παραγωγή πετρελαίου στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και η ζήτηση έπεσαν κατακόρυφα. Αυτές οι περικοπές πρόκειται να λήξουν τον Σεπτέμβριο και ο συνασπισμός OPEC+ προσθέτει σταδιακά περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην αγορά καθώς οι οικονομίες ανέκαμψαν.

Ορισμένα κράτη του ΟΠΕΚ, όπως η Αγκόλα και η Νιγηρία, παράγουν λιγότερο από το συμφωνηθέν ποσό. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από την άλλη πλευρά, έχουν την ικανότητα να αυξήσουν την παραγωγή, αν και δεν είναι σαφές αν το θέλουν. Μέχρι πρόσφατα, ο OΠΕΚ+ είχε αποφασίσει αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου από 430.000 έως 650.000 βαρέλια.

Παράλληλα, οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας στον κόσμο έχουν μειωθεί, λόγω των κυρώσεως που έχουν επιβάλει στη Μόσχα πολλές χώρες, ενώ η Ρωσία έχει επίσης μειώσει ή διακόψει το φυσικό αέριο σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας, πιέζοντας την καταναλωτική δύναμη των πολιτών και απειλώντας να προκαλέσει ύφεση εάν τα έθνη δεν μπορούν να αποθηκεύσουν αρκετό φυσικό αέριο για να περάσουν τον χειμώνα.

«Προσβολή» προς τον Μπάιντεν

Σύμφωνα με το Reuters, αυτή η… μικροσκοπική αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου, για τους αναλυτές αποτελεί «προσβολή» για τον Αμερικανό πρόεδρο μετά το μάλλον επώδυνο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία για να πείσει βασιλιά και διάδοχο να βοηθήσουν την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Οι προσδοκίες κινούνταν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση μετά και την έγκριση της Ουάσιγκτον για πωλήσεις πυραυλικών αμυντικών συστημάτων στο Ριάντ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως αντιστάθμισμα.

«Είναι τόσο μικρή η ποσότητα που δεν έχει κανένα νόημα. Σαν πολιτική χειρονομία είναι σχεδόν προσβλητική», επισήμανε ο Ραάντ Αλκαντίρι, στέλεχος του Eurasia Group.