• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 24.0°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.8°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 24.9°C
  0 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.6°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 19.8°C
  1 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.2°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.8°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.2°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.0°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.3°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.3°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  41%

Ακραία ευρωπαϊκά σχέδια για υποχρεωτική ενεργειακή λιτότητα

 • A-
 • A+
Σενάρια για υπερεξουσίες στην Κομισιόν και επιβολή υποχρεωτικής περικοπής στην κατανάλωση • Πώς θα λειτουργεί ο υπό συζήτηση μηχανισμός • Παρακάμπτεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το δικαίωμα των κρατών - μελών σε βέτο • Η Επιτροπή δεν περιμένει άνοιγμα του Nord Stream.

Ακόμη και η επιβολή υποχρεωτικού δελτίου κατανάλωσης φυσικού αερίου φαίνεται πως εξετάζει η Κομισιόν σε περίπτωση που η κατάσταση στο ενεργειακό πεδίο επιδεινωθεί περαιτέρω.

Η σκληρή αντιπαράθεση της Ε.Ε. με τη Μόσχα κορυφώνεται, στον απόηχο και της «ανωτέρας βίας» που επικαλείται η Gazprom για επιστροφή στις κανονικές ροές φυσικού αερίου προς την Ένωση, αλλά και της εκπεφρασμένης ευρωπαϊκής σκέψης για περαιτέρω κυρώσεις. 

Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, που μίλησαν στο politico, η Επιτροπή θα μπορούσε να φέρει «δελτίο» κατανάλωσης για κάθε κράτος – μέλος, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί επισταμένως αύριο στο πλαίσιο προγραμματισμένων επαφών.

Το πλάνο της Κομισιόν περιλαμβάνει έναν νομικό μηχανισμό που θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη – μέλη να υιοθετήσουν τα προτεινόμενα μέτρα με ψηφοφορία, παρακάμπτοντας, ουσιαστικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αποκλείοντας την πιθανότητα κάποια χώρα να ασκήσει βέτο.

Το ακραίο αυτό σενάριο έρχεται την περίοδο που οι Βρυξέλλες και εν γένει η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι εργαλειοποιεί το ζήτημα της ενέργειας και εκβιάζει, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο σημάδι αυτοκριτικής για την μέχρι τώρα στάση της Ε.Ε. στο ζήτημα, για τις κυρώσεις και για το γεγονός ότι τον λογαριασμό στο τέλος θα πληρώσουν πάλι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο στόχος είναι υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο για την ενέργεια που θα διεξαχθεί στις 26 Ιουλίου, ενώ οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Τα νούμερα που ακούγονται κυμαίνονται ανάμεσα σε 5 – 20%, ενώ ρεαλιστικός στόχος για συμφωνία είναι ένα ποσοστό ανάμεσα στο 10 – 15%. 

Εάν το σχέδιο εγκριθεί, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να επιβάλει υποχρεωτικές περικοπές στην κατανάλωση από μόνη της, έπειτα από αίτημα τουλάχιστον. Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, παραμένει το να πειστούν οι χώρες που είναι λιγότερο εξαρτημένες να συμφωνήσουν με το σχέδιο.

Προς επίρρωσιν των ευρωπαϊκών εκτιμήσεων έρχονται οι δηλώσεις του επικεφαλής εκπροσώπου της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, ο οποίος ανέφερε «είναι αδύνατον να προβλέψουμε πώς θα ενεργήσει η Gazprom» για να σημειώσει ότι «ήδη έχουμε 12 χώρες, σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρείες μέσα στις χώρες, οι οποίες από τη μία ημέρα στην άλλη έχουν πλήρεις ή μερικές διακοπές στη ροή φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Aυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όταν προετοιμάζουμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα, τα σχέδια προετοιμασίας για τον χειμώνα βασιζόμαστε στο χειρότερο δυνατό σενάριο» το οποίο είναι ότι θα υπάρχει πλήρης διακοπή από την Gazprom. «Ποιος ξέρει εάν θα συμβεί ή όχι» προσέθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος για την Ενέργεια, Τιμ ΜακΦι ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο και ένα από τα σενάρια είναι ότι οι ροές δε θα ξαναξεκινήσουν».

Πιο απαισιόδοξος ο Επιτρόπου Οικονομίας, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος, αναφερόμενος στον Nord Stream, δήλωσε ότι «εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει σε κανονική λειτουργία».

Σε κάθε περίπτωση, η 21η Ιουλίου παραμένει κομβική ημερομηνία, καθώς τότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream, αν και τα τελευταία μηνύματα από τη Gazprom κάθε άλλο παρά αισιοδοξία αποπνέουν.

ΙΕΑ: Βάλτε φρένο στην κατανάλωση

Χθες, επίσης, ήρθε και η προειδοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος επέλεξε δραματικούς τόνους για να χτυπήσει καμπανάκια σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια εντός Ε.Ε.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, σημείωσε ότι τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να προβούν σε επείγουσα και συντονισμένη δράση για να αποτρέψουν μια δυνητικά καταστροφική κρίση στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα, που θα προκληθεί από τη μείωση της ρωσικής τροφοδοσίας. Όπως υπογράμμισε, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «πραγματική πιθανότητα» η Ρωσία να επιλέξει να διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου. Οι ρωσικές προμήθειες, τόνισε, εξακολουθούν να είναι κρίσιμες για την οικονομία της περιοχής –από τα νοικοκυριά μέχρι τη βαριά βιομηχανία– παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθευτών.

Ο διευθυντής της ΙΕΑ δεν δίστασε να τονίσει με νόημα πως θα δοκιμαστεί η αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και η ευρωπαϊκή ηγεσία. «Αυτός ο χειμώνας θα μπορούσε να γίνει μια ιστορική δοκιμασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με συνέπειες πολύ πέρα ​​από τον ενεργειακό τομέα. Η Ευρώπη μπορεί κάλλιστα να κληθεί να δείξει την αληθινή δύναμη της ένωσής της» ανέφερε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας πως «εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου προτού η Ευρώπη φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης έως και 90%, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο σοβαρή και προκλητική. Θα απαιτήσει ψύχραιμη ηγεσία, προσεκτικό συντονισμό και ισχυρό βαθμό αλληλεγγύης. Οι ηγέτες πρέπει να προετοιμαστούν για αυτήν την πιθανότητα τώρα για να αποφύγουν την πιθανή ζημιά που θα προέκυπτε από μια ασύνδετη και αποσταθεροποιητική απάντηση».

Η επίτευξη αυτού του επιπέδου αποθήκευσης 90% εξακολουθεί να είναι δυνατή, σύμφωνα με την ΙΕΑ, αλλά η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να αξιοποιήσει κάθε μέρα που απομένει. Ο Μπιρόλ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως είναι η άμεση και δραστική μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, το πρώτο άμεσο βήμα για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πριν από τον χειμώνα, είναι να μειωθεί η τρέχουσα κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να αποθηκευτεί το εξοικονομημένο φυσικό αέριο. Κάποια από αυτά τα μέτρα συμβαίνουν ήδη λόγω των υπερβολικά υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, αλλά απαιτούνται περισσότερα. Τόνισε πως απαιτούνται σημαντικές πρόσθετες μειώσεις για να προετοιμαστεί η Ευρώπη για τον σκληρό χειμώνα που ακολουθεί. Σύμφωνα με ανάλυση της IEA, το επιπλέον αέριο που πρέπει να εξοικονομηθεί τους επόμενους τρεις μήνες, είναι της τάξης των 12 δισ. κυβικών μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι δεν είναι αρκετές οι προμήθειες από μη ρωσικές πηγές: ακόμα κι εάν το αέριο από Νορβηγία και Αζερμπαϊτζάν ρέει στη μέγιστη χωρητικότητα, οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική παραμείνουν κοντά στα επίπεδα του περασμένου έτους, η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίσει να ακολουθεί τις πρόσφατες τάσεις και οι εισροές LNG αυξηθούν σε παρόμοιο ποσοστό-ρεκόρ όπως το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ημίμετρα απαντά η ΕΕ στην αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας
Κατώτερες των περιστάσεων οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει.
Με ημίμετρα απαντά η ΕΕ στην αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε χαμηλό διμήνου υποχώρησαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Αποκλιμάκωση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου που υποχωρούν σε χαμηλό διμήνου. Οι τιμές αναφοράς υποχώρησαν έως και 8,8%, συνεχίζοντας την πτώση της περασμένης εβδομάδας.
Σε χαμηλό διμήνου υποχώρησαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια
Με τη Ρωσία να συνεχίζει να απειλεί τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε νομοθεσία που περιγράφει λεπτομερώς τρεις από τις πέντε ιδέες που είχε προηγουμένως προτείνει η...
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παίζουν καθυστερήσεις οι Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Παίζουν καθυστερήσεις οι Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ευρώπη σε ενεργειακή ασφυξία – Σπάει ρεκόρ η τιμή του αερίου
Ξεπέρασαν τα 3.200 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα οι τιμές του φυσικού αερίου, σημειώνοντας άνοδο κατά 8% σε σχέση με χθες. Σκέψεις για έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε..
Η Ευρώπη σε ενεργειακή ασφυξία – Σπάει ρεκόρ η τιμή του αερίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας