• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 26.8°C
  1 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 28.5°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 26.6°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.6°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 20.1°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.1°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  3 BF
  10%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 25.6°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 25.8°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  3 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.7°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σημάδια νέας κρίσης χρέους στην Ευρώπη

 • A-
 • A+
Στο «κόκκινο» τα κρατικά ομόλογα Ελλάδας-Ιταλίας, ενώ η «φωτιά» αγκαλιάζει και Ισπανία-Πορτογαλία ● Σκληρό debate ανάμεσα σε Βορρά-Νότο για πληθωρισμό και δημοσιονομική πειθαρχία ● Μυρίζουν «αίμα» οι αγορές, καθώς διαπιστώνουν ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ έχει όρια.

Εντυπωσιακά χαρακτηριστικά προσλαμβάνει η… πυρκαγιά στις αγορές ομολόγων παράλληλα με την αντίστοιχη στις αγορές μετοχών. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανεβαίνουν με ραγδαίους ρυθμούς και πλησιάζουν σε επίπεδα που θυμίζουν προδρομικό στάδιο κρίσης χρέους. Αντίστροφα οι τιμές τους μειώνονται ανάλογα, κάτι που ουσιαστικά συνιστά ένα γενναίο «κούρεμα» της αγοράς στην αξία των κρατικών ομολόγων του Νότου, αλλά και συμβολικό χτύπημα στην αξιοπιστία της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους.

Την «κούρσα» της ανόδου οδηγούν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να ξεπερνά χθες το 4,40%, ενώ ακολουθούν κατά πόδας τα ιταλικά με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να ξεπερνά το 4%. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρίσκεται πλέον στα επίπεδα του 2019 και αν αυτή η αρνητική δυναμική δεν ανακοπεί, τείνει να επιστρέψει πιο βαθιά στη… μνημονιακή περίοδο, όταν η Ελλάδα ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές και στην εντατική τού EFSF και του ΕΣΜ. Οσο για την απόδοση του ιταλικού 10ετούς, αυτή βρίσκεται στα επίπεδα του 2014! Η «πυρκαγιά» όμως δεν περιορίζεται σε αυτές τις δύο βασικές εστίες, αλλά απειλεί να αγκαλιάσει και τις χώρες της Ιβηρικής (Ισπανία και Πορτογαλία).

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ιταλία, καθώς αυτή είναι πιο ευάλωτη σε κρίση χρέους. Η Ελλάδα διαθέτει το «μαξιλάρι» διαθεσίμων και επομένως έχει την πολυτέλεια, σε απόλυτη ανάγκη, να μη βγει στις αγορές για 2 ή και 3 χρόνια. Επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της (το 77%) οφείλεται στον επίσημο τομέα: στον EFSF, τον ESM και τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης (ομόλογα GLF). Στα χέρια ιδιωτών, δηλαδή στις αγορές, κυκλοφορούν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 82 δισ. ευρώ. Αντίθετα, η Ιταλία δεν διαθέτει «μαξιλάρι» διαθεσίμων, έχει το σύνολο σχεδόν του χρέους της στην αγορά και δεν μπορεί να «κρυφτεί» από αυτήν περισσότερο από λίγους μήνες, καθώς έχει ένα βουνό από χρηματοδοτικές ανάγκες που πρέπει να τις καλύψει με δανεισμό από τις αγορές.

Βορράς - Νότος

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και στο φάσμα μιας νέας κρίσης χρέους στην ευρωζώνη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο, δύσκολο και σκληρό, debate ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και σε αυτές του ευρωπαϊκού Νότου. Και εδώ οι απόψεις διχάζονται πάνω σε δύο ζητήματα: α) το ζήτημα των κατάλληλων απαντήσεων στην άνοδο του πληθωρισμού και β) τον κίνδυνο που εκπροσωπεί η άτυπη και ιδιότυπη πλην ντε φάκτο «κρατικοποίηση» του χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Τα επιχειρήματα του Βορρά είναι:

● Η ΕΚΤ κατέχει ήδη πολύ υψηλό ποσοστό του κρατικού χρέους των 4 χωρών του Νότου, τόσο ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τους όσο και ως ποσοστό στο σύνολο του χρέους τους (βλέπε σχετικό πίνακα). Αυτή η ιδιότυπη «κρατικοποίηση» δεν μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω παρά μόνο οριακά.

● Στα χρόνια της πανδημίας (2020 και 2021), αλλά και το 2022, η άρση των δημοσιονομικών περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας (δημοσιονομική «ευελιξία») έχει αυξήσει τα ελλείμματα των υπερχρεωμένων χωρών, κάτι που δεν μπορεί να «επιβραβευτεί» με νέες μεγάλης έκτασης αγορές των ομολόγων τους από την ΕΚΤ. Αντίθετα, πρέπει να επαναδεσμευτούν στη δημοσιονομική πειθαρχία.

● Η ΕΚΤ απέτυχε στην εκτίμηση του κινδύνου ως προς το ύψος και τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων. Πρέπει να αναλάβει αντιπληθωριστική δράση και να δίνει καθαρό μήνυμα στις αγορές.

● Το διπλό μήνυμα συνέπειας στην αντιπληθωριστική πολιτική και στη δημοσιονομική πειθαρχία θα στηρίξει και το ευρώ, η ισοτιμία του οποίου κατακρημνίζεται και χθες έφτασε στην περιοχή του 1,04.

Τα βασικά (αντ)επιχειρήματα του Νότου είναι δύο:

● Ο πληθωρισμός δεν οφείλεται σε υπερθέρμανση και αύξηση του εργατικού κόστους, αλλά σε προβλήματα προσφοράς. Επομένως, η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να φέρει μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες παρά θετικές.

● Η ευρωπαϊκή συνοχή και η αποφυγή του νομισματικού κατακερματισμού είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις όχι μόνο για τη στήριξη της ισοτιμίας του ευρώ, αλλά και για να αποφευχθεί μια νέα κρίση του Europroject.

Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης πολιτικών κατευθύνσεων έχει εμφανιστεί ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα: η αξιοπιστία της κ. Λαγκάρντ έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα στα μάτια των αγορών. Εκτεθειμένη από εκτιμήσεις που διαψεύστηκαν παταγωδώς, έχει πλέον περιέλθει σε κατάσταση ομηρίας από τα «γεράκια» της ΕΚΤ. Είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει το αντιπληθωριστικό κρεσέντο της FED.

Υπ’ αυτούς τους όρους το εξαγγελθέν νέο νομισματικό «εργαλείο» που θα προστάτευε τα ομόλογα των χωρών του Νότου δεν είναι εύκολο να εξευρεθεί και να συμφωνηθεί. Αυτό το «αίμα» μυρίστηκαν οι αγορές και τα αποτελέσματα φαίνονται στην «κούρσα» των αποδόσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε κλοιό επικίνδυνων πιέσεων το europroject
Η κρίση απεφεύχθη, αλλά οι διακηρύξεις «σε μεγαλοπρεπές στιλ», τύπου Ντράγκι του 2012 («whatever it takes») δεν είναι πλέον εξίσου αποτελεσματικές ούτε «αυταπόδεικτες». Για τις αγορές ισχύει το «εν τη παλάμη...
Σε κλοιό επικίνδυνων πιέσεων το europroject
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού
Στην έκθεσή του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα προειδοποιεί ότι με τις αποφάσεις τους οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν την απειλή των υψηλότερων επιτοκίων, μπορεί να οδήγησε μεν...
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μέλι» από ΕΚΤ και... Μελόνι στις αγορές των ομολόγων
Αρχισαν οι επανατοποθετήσεις ποσών από ομόλογα χωρών του Βορρά, που λήγουν, στα ομόλογα του Νότου ● Πιο συστημική από τον Σαλβίνι η ακροδεξιά Μελόνι, καθησυχάζει τις αγορές!
«Μέλι» από ΕΚΤ και... Μελόνι στις αγορές των ομολόγων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΚΤ σε ρόλο υπερελεγκτή στην ευρωζώνη
Πανευρωπαϊκό άτυπο Μνημόνιο υπό την ομπρέλα της Φρανκφούρτης, με Ιταλία και Ελλάδα τους κατεξοχήν αποδέκτες του σκληρού μηνύματος ● Ο πληθωρισμός, σύμμαχος στην αντεπίθεση των μονεταριστών.
Η ΕΚΤ σε ρόλο υπερελεγκτή στην ευρωζώνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας