• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 33.9°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 33.8°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 35.4°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.9°C / 36.0°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.9°C / 32.6°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 30.9°C
  0 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 31.4°C
  2 BF
  30%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.2°C / 31.2°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  35°C 34.0°C / 34.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.5°C / 34.4°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.0°C / 34.2°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 32.2°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  4 BF
  39%

Αισιόδοξη παραμένει η επικεφαλής του ΔΝΤ Kρισταλίνα Γκεοργκίεβα, θετικά στοιχεία που αμφισβητούν την προεξοφλούμενη διολίσθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ύφεση βρίσκει ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας, επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

AP Photos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μίλησαν για πείνα... τρώγοντας

 • A-
 • A+
Ο πληθωρισμός, η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τροφίμων, τα σημεία συμφόρησης του πολέμου και της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, η σφιχτή νομισματική πολιτική και η αύξηση του κόστους του χρήματος, για την επικεφαλής του ΔΝΤ Kρισταλίνα Γκεοργκίεβα συνιστούν τη «μεγαλύτερη δοκιμασία της παγκόσμιας οικονομίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Οι δυσοίωνες προοπτικές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αποτέλεσαν, το βασικό θέμα συζήτησης της οικονομικής ελίτ του πλανήτη που συγκεντρώθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ενώ ορισμένοι από τους περίπου 2.500 συμμετέχοντες προέβλεψαν περιφερειακούς θύλακες ύφεσης σε χώρες εκτεθειμένες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, κάποια άλλοι περιέγραψαν μια ακόμα πιο ζοφερή εικόνα.

Ο πληθωρισμός, η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τροφίμων, τα σημεία συμφόρησης του πολέμου και της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής και η αύξηση του κόστους του χρήματος σε μια φάση επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας συνιστούν, όπως χαρακτηριστικά είπε σε πάνελ του Φόρουμ η επικεφαλής του ΔΝΤ Kρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μια «συμβολή συμφορών» για την παγκόσμια οικονομία... τη «μεγαλύτερη δοκιμασία της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οπως αναμενόταν, ο γνωστός δισεκατομμυριούχος -και «λαγός» της αμερικανικής επεκτατικής πολιτικής- Τζορτζ Σόρος τα έβαλε με την κινεζική κυβέρνηση και την πολιτική μηδενικού Covid που ακολουθεί και οδήγησε σε ελεύθερη πτώση την οικονομία της τον Μάρτιο. Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα έρχεται μετά την κρίση στον τομέα των ακινήτων και η ζημιά που θα προκαλέσει θα είναι τόσο μεγάλη που θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε υπογραμμίζοντας ότι «με τη νέα αναταραχή στην ο παγκόσμιος πληθωρισμός ενδέχεται να μεταστραφεί σε παγκόσμια ύφεση».

Το ΔΝΤ ήταν επιφυλακτικό απέναντι σε μια τέτοια πρόβλεψη. Μπορεί να υποβάθμισε την εκτίμησή του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 3,6% από 6,1% το 2001 αλλά όπως είπε η Γκεοργκίεβα «υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος από το 3,6% ώς την παγκόσμια ύφεση».

Αντίθετα ένας σημαντικός αριθμός οικονομολόγων και ανώτερων στελεχών επιχειρήσεων θεωρεί όλο και πιο πιθανή την ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ελπίζω να κάνω λάθος αλλά, ναι, η Ε.Ε. θα διολισθήσει φέτος σε ύφεση, καθώς βρίσκεται ακριβώς στη μέση των καταιγίδων από τις αλυσίδες εφοδιασμού, την ενεργειακή κρίση και την εγγύτητά της σε ορισμένες από τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στην Ουκρανία» υπογράμμισε η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup Τζέιν Φρέιζερ. Ανάλογη ήταν και η εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της AXA Τόμας Μπάμπερι που τόνισε ότι ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη είναι «πολύ υψηλότερος» απ’ ό,τι στις ΗΠΑ και προέβλεψε περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στο μπλοκ στη συνέχεια. Ομοίως ο διευθύνων σύμβουλος της Covestro Μάρκους Στάιλεμαν παρατήρησε ότι το πληθωριστικό περιβάλλον και η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, σε μια εποχή που οι άνθρωποι συνήθως θα ήθελαν να επιστρέψουν στα ταξίδια και τις δαπάνες στον κλάδο των υπηρεσιών, σημαίνει ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» ύφεσης στην Ευρώπη.

Τον πεσιμισμό των επιχειρηματικών στελεχών αντέκρουσε πάντως ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας, επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία που αμφισβητούν την προεξοφλούμενη διολίσθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ύφεση. Τόνισε ότι, αν και σε πιο ταραγμένα νερά, υπάρχει ακόμη καλή δυναμική από την ανάκαμψη που ακολούθησε της πανδημίας και ότι το ζητούμενο για αποφυγή της ύφεσης είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούμε τη μεταβατική φάση.

Το αμέσως πιο καυτό ζήτημα που τέθηκε αυτές τις ημέρες στο Νταβός ήταν η επισιτιστική κρίση. Σχεδόν όλοι συμφώνησαν ότι η τροφή και το εφιαλτικό περιβάλλον που προκαλεί η εκρηκτική άνοδος των τιμών είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του πλανήτη.

Η γνωστή ΜΚΟ Oxfam κάλεσε τις κυβερνήσεις να τολμήσουν να φορολογήσουν τους δισεκατομμυριούχους προκειμένου να αποτραπεί το μακελειό. Ελάχιστα μέλη των ελίτ που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός και συγκεκριμένα οι «πατριώτες εκατομμυριούχοι» συμφώνησαν και διαδήλωσαν για αυτό τον σκοπό. Η πλειονότητα των υπολοίπων επιδόθηκε στη γνωστή ρητορική των υποσχέσεων συνεχίζοντας να απολαμβάνει τα πανάκριβα πιάτα των εστιατορίων του ελβετικού θέρετρου, πληρώνοντας μεταξύ άλλων 22 δολάρια για μια μερίδα τηγανητές πατάτες -Ολα τα εστιατόρια ήταν γεμάτα...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και πεινασμένοι και υπερχρεωμένοι
Η διπλή κρίση γονατίζει τις αναπτυσσόμενες χώρες ● Το άλμα των τιμών των τροφίμων ενδέχεται να φτάσει το 37% βυθίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια στην πείνα και την φτώχεια.
Και πεινασμένοι και υπερχρεωμένοι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επισιτιστική κρίση στον μισό πλανήτη
Δραματικές οι επιπτώσεις της καλπάζουσας ακρίβειας ⫸ Βρετανοί δεν παίρνουν πατάτες γιατί δεν αντέχουν οικονομικά την ενέργεια που χρειάζεται για να τις… βράσουν. ● Στην Ινδία νοικοκυριά περικόπτουν τα…...
Επισιτιστική κρίση στον μισό πλανήτη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πετρελαϊκός πυρετός κερδών +124%!
Ενώ η ακρίβεια φτωχοποιεί καθημερινά όλο και περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο, κάποιοι δεν προλαβαίνουν να συσσωρεύουν πλούτη καθώς τόσο η πανδημία του κορονοϊού όσο και η ουκρανική κρίση αποδεικνύονται...
Πετρελαϊκός πυρετός κερδών +124%!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
O κορονοϊός υπονόμευσε τον αγώνα ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Από τους πέντε σημαντικότερους κινδύνους που απειλούν τον κόσμο στην επόμενη διετία, περισσότερο ανησυχητικοί θεωρούνται από τους ερωτηθέντες της έρευνας η διάβρωση της κοινωνικής συνοχής, οι κρίσεις...
O κορονοϊός υπονόμευσε τον αγώνα ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας