• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.0°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 27.6°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.2°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 26.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.2°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.6°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.0°C
  0 BF
  44%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%

Η Κριστίν Λαγκάρντ επέλεξε να ανακοινώσει πρόωρα τον «οδικό χάρτη» αύξησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ, προειδοποιώντας ότι θα τερματιστούν τα αρνητικά επιτόκια μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου

World Economic Forum / Boris Baldinger
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η εξομάλυνση και η... «ουδέτερη» παγίδα

 • A-
 • A+
Μια αύξηση επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στην επόμενη διετία κατά 1,5%-2,5% από το τρέχον επίπεδο του -0,5% μπορεί να αποβεί μοιραία για τη βιωσιμότητα του χρέους των υπερχρεωμένων κρατών του ευρώ.

Ως δεδομένη θα πρέπει να εκληφθεί η αλλαγή πορείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της έπειτα από 11 χρόνια τον επόμενο Ιούλιο. Παίρνοντας τα ηνία της σχετικής συζήτησης η Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε -τόσο μέσω άρθρου της στο blog της ΕΚΤ τη Δευτέρα όσο και με δηλώσεις της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την Τρίτη- ότι ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα είναι τουλάχιστον 0% από -0,5% σήμερα.

«Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές θα είμαστε πιθανότατα σε θέση να τερματίσουμε τα αρνητικά επιτόκια μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου», τόνισε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα πρόεδρος της ΕΚΤ υποδεικνύοντας έναρξη του κύκλου αύξησης των επιτοκίων από τη μεθεπόμενη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΚΤ τον Ιούλιο. Πρόσθεσε ότι το επόμενο στάδιο της ομαλοποίησης θα εξαρτηθεί από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. «Αν δούμε ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται στο 2% μεσοπρόθεσμα, θα ήταν σκόπιμη μια προοδευτική περαιτέρω εξομάλυνση των επιτοκίων προς το ουδέτερο περιβάλλον».

Η κίνηση της Λαγκάρντ να μπει μπροστά και να διαχειριστεί η ίδια επικοινωνιακά το ζήτημα των επιτοκίων, ανακοινώνοντας τον «οδικό χάρτη» των αυξήσεών τους, αντί να περιμένει ώς τις 9 Ιουνίου την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, προκάλεσε αίσθηση και προσέλκυσε αμέσως συμμάχους. Πρώτος και καλύτερος ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Κνοτ, ένα από τα πιο συντηρητικά μέλη του Δ.Σ. -ή αλλιώς «γεράκια»- που δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως αυτό το σχέδιο.

«Είμαι πλήρως σύμφωνος, υποστηρίζω πλήρως όσα έγραψε και είπε η Λαγκάρντ. Νομίζω ότι χαρτογραφεί περίφημα την πορεία την νομισματικής πολιτικής», τόνισε χθες σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, που νωρίτερα όμως σε δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ να είναι ύψους 0,5% αντί 0,25% που σκιαγραφεί η Λαγκάρντ.

Εξομάλυνση

Ας σημειωθεί ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Αυστρίας και της Λετονίας είχαν ταχθεί υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 0,5% τον Ιούλιο, υποδεικνύοντας ότι η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης δεν αποτελεί ακόμα τελειωμένη συμφωνία. Χθες ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό είπε στο Νταβός ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση στο Δ.Σ. της ΕΚΤ για μια αύξηση 0,5%, σημειώνοντας ότι «το ζητούμενο είναι η εξομάλυνση και όχι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Απλώς θα πάρουμε το πόδι μας από το γκάζι...» είπε.

Στήριξη στη Λαγκάρντ πρόσφερε και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Ολι Ρεν, ο οποίος σε ομιλία του στο Ελσίνκι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τάσσεται υπέρ της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, χαρακτήρισε την πορεία αύξησης των επιτοκίων που σκιαγράφησε η Λαγκάρντ «σαφή και ισχυρή» προειδοποιώντας όμως παράλληλα ότι η συνέχεια μετά τον Σεπτέμβριο θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Kάπως διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Ιταλός Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος μιλώντας χθες στη Φρανκφούρτη υποστήριξε ότι η εξομάλυνση της πολιτικής δεν πρέπει να εξομοιωθεί με την επαναφορά των επιτοκίων σε ένα ουδέτερο περιβάλλον. Αντίθετα ο στόχος θα πρέπει να είναι η εδραίωση του πληθωρισμού στον στόχο της ΕΚΤ 2%.

Ας σημειωθεί ότι ο Βιλερουά, στηρίζοντας τη θέση της Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι το ουδέτερο επιτόκιο αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς για την ομαλοποίηση της πολιτικής της ΕΚΤ. Το ονομαστικό ουδέτερο επιτόκιο εκτιμάται μεταξύ 1% και 2%. Η προσέγγισή του στο πλαίσιο της ομαλοποίησης σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να αυξήσει συνολικά τα επιτόκιά της κατά 1,5%-2,5% από το τρέχον επίπεδο του -0,5%. Κάτι που σημαίνει περαιτέρω αυξήσεις τόσο φέτος όσο και το 2023 που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ.

Εργασία ώς το... 6.100 μ.Χ.!

Ο Ουίλιαμς καλεί το Νταβός να χειροκροτήσουν τα κέρδη των φαρμακευτικών

Την παράσταση από τον Αλμπερτ Μπουρλά έκλεψε χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ένας νοσηλευτής πρώτης γραμμής από τη Λιβερία. Ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer ανακοίνωνε μετά βαΐων και κλάδων στο Νταβός την από τούδε πώληση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε 45 φτωχές χώρες του πλανήτη σε τιμή κόστους, ο Τζορτζ Πόε Ουίλιαμς τον ξεμπρόστιαζε για τις πατέντες των εμβολίων και τον τεράστιο πλούτο που απολαμβάνει χάρη σε αυτές. «Αν ήθελα να κερδίσω όσα ο Αλμπερτ Μπουρλά κέρδισε πέρυσι, θα έπρεπε να δουλεύω κάθε μέρα έως το… 6100 μ.Χ.!

Ωστόσο, εκείνο που με κάνει πραγματικά έξαλλο είναι ότι ο Μπουρλά και πολλοί από τους δισεκατομμυριούχους φίλους του εδώ στο Φόρουμ κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν το αίτημά μας για εξαίρεση από τις πατέντες - μόνο και μόνο για να βγάλουν ακόμα περισσότερα χρήματα». H Pfizer κέρδισε πέρυσι μόνο από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού 37 δισ. δολάρια ενώ o Μπουρλά 24,3 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σινιάλο για αύξηση επιτοκίων
Απο τον Ιούλιο αναμένεται η πρώτη αύξηση για τα επιτόκια του ευρώ εδώ και πάνω από μία δεκαετία που θα τα «ξεκολλήσει» από τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους.
Σινιάλο για αύξηση επιτοκίων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τρύπες της... επιτοκιο-λογίας
Οι αγορές προεξοφλούν πλέον, ύστερα και από τη νέα εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, ότι η Fed θα ξεκινήσει τον πολυαναμενόμενο κύκλο αύξησης των επιτοκίων της με «φουλ επίθεση» τον...
Οι τρύπες της... επιτοκιο-λογίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γεράκια, περιστέρια και... λαγοί της ΕΚΤ
Νέα άνοδο σημείωσαν χθες οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων καθώς εντείνεται η φημολογία στις αγορές για επίσπευση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αύξηση των...
Γεράκια, περιστέρια και... λαγοί της ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρησμοί Λαγκάρντ προς... ιέρακες
H πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα υποχωρήσει σταδιακά στη διάρκεια του 2022, όμως ένας σημαντικός αριθμός αξιωματούχων της τράπεζας έχει διαφορετική άποψη.
Χρησμοί Λαγκάρντ προς... ιέρακες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ: φρενάρει, αλλά με το πόδι στο γκάζι
Η Φρανκφούρτη φαίνεται να ανησυχεί πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη παρά για τον πληθωρισμό ● Τερματίζει σταδιακά το πανδημικό πρόγραμμα PEPP αγοράς ομολόγων, αλλά συνεχίζει την επανεπένδυσή τους μέχρι το...
ΕΚΤ: φρενάρει, αλλά με το πόδι στο γκάζι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας