• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 4.2°C
  3 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.2°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  4 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -1.2°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.8°C / 8.8°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.4°C
  6 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C 0.8°C / 3.6°C
  1 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.8°C / 0.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  2 BF
  68%

Φωτογραφία Αρχείου

AP Photo/Brian Inganga, File

Oxfam: Κατά 453 δισ. αύξησαν τις περιουσίες τους οι δισεκατομμυριούχοι τροφίμων - ενέργειας

 • A-
 • A+

Οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων στους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 453 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της ανόδου των τιμών σε ενέργεια κι εμπορεύματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στη συνέχεια την εισβολή στην Ουκρανία, αποκαλύπτει έκθεση της Oxfam.

Καθώς η παγκόσμια επιχειρηματική και πολιτική ελίτ συναντάται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η αναπτυξιακή φιλανθρωπική οργάνωση τονίζει ότι οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές των τροφίμων παγκοσμίως συνέβαλαν στη δημιουργία «62 νέων δισεκατομμυριούχων στα τρόφιμα» σε μόλις 24 μήνες.

Η πανδημία, η οποία ευνόησε κυρίως την έκρηξη των τιμών των μετοχών εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, δημιουργούσε έναν νέο δισεκατομμυριούχο κάθε 30 ώρες, με αποτέλεσμα οι πολύ πλούσιοι να είναι σήμερα 537, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση, που βασίζεται σε δημοσιεύματα του περιοδικού Forbes για τους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες περιουσίες και σε δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Cargill, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους τροφίμων στον κόσμο, μετρά πλέον 12 μέλη της οικογένειάς της ως δισεκατομμυριούχους, από οκτώ που ήταν πριν από την πανδημία. Η οικογένεια Cargill, μαζί με άλλες τρεις εταιρείες, ελέγχει το 70% της παγκόσμιας αγροτικής αγοράς.

Οι τιμές στα τρόφιμα, οι οποίες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο περισσότερο από 30% τον περασμένο χρόνο, είναι πιθανό να ωθήσουν φέτος πάνω από 263 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε ακραία φτώχεια από ό,τι πριν από την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα θα αυξηθεί σε 860 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2022, νούμερο που  ισοδυναμεί με τους πληθυσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας μαζί.

Ο Danny Sriskandarajah, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam Βρετανίας, δήλωσε: «Είναι ηθικά απαράδεκτο οι άνθρωποι στην ανατολική Αφρική να πεθαίνουν από την πείνα, ενώ οι περιουσίες των υπερπλούσιων του κόσμου να γιγαντώνονται ακόμα περισσότερο από τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας που έχουν εκτοξευτεί.

«Σε μια εποχή όπου εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία για τις κυβερνήσεις να μην ασχοληθούν με τα τεράστια κέρδη και τον πλούτο, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα εγκαταλειφθεί».

Η Oxfam κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες που συναντώνται στο Νταβός να εισαγάγουν αμέσως φόρους στις περιουσίες των υπερπλουσίων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση «της μεγαλύτερης αύξησης της ακραίας φτώχειας τα τελευταία 20 χρόνια».

Προτείνει να φορολογηθούν με συντελεστή ως και 90% τα ασύλληπτα κέρδη που ανακοίνωσαν τα τελευταία χρόνια πολυεθνικές - μεταξύ άλλων, του αγροδιατροφικού, του φαρμακευτικού και του πετρελαϊκού τομέα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση προτείνει ακόμη στις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αργεντινής και να εισαγάγουν έναν «εφάπαξ φόρο αλληλεγγύης στα απροσδόκητα πανδημικά κέρδη των δισεκατομμυριούχων». Η λατινοαμερικάνικη χώρα αύξησε πέρυσι τα έσοδά της από αυτούς τους φόρους κατά 1,5 δισ. δολάρια. 

Η Oxfam ζήτησε επίσης τη θέσπιση μόνιμων φόρων περιουσίας για «να χαλιναγωγηθεί ο ακραίος πλούτο και η μονοπωλιακή εξουσία». Εκτίμησε μάλιστα ότι η επιβολή ειδικού φόρου μεγάλης περιουσίας μόλις 2% στους εκατομμυριούχους και 5% στους δισεκατομμυριούχους θα εισέφερε 2,52 τρισ. δολάρια σε ετήσια βάση. Αυτό το ποσό θα επέτρεπε να βγουν από την ακραία φτώχεια 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, να διανεμηθούν εμβόλια σε όλο τον κόσμο και να προσφερθεί καθολική ασφαλιστική κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη στους πολίτες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, λογαριάζει ακόμη η ΜΚΟ.

Ένα τρίτο αίτημα στοχεύει στον τερματισμό της «κερδοσκοπίας από την κρίση» με την εισαγωγή ενός προσωρινού έκτακτου φόρου σε όλες τις μεγάλες εταιρείες και όχι μόνο στις πετρελαϊκές και φυσικού αερίου, όπως προτείνει το Εργατικό Κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Oxfam είπε ότι ένας τέτοιος φόρος σε «μόλις 32 υπερκερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούσε να είχε αποφέρει έσοδα 104 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020».

«Η εισαγωγή φόρων επί του πλούτου, για παράδειγμα, θα συγκέντρωνε τεράστια ποσά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ευάλωτες ομάδες να επιβιώσουν από αυτή την κρίση και να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο Danny Sriskandarajah. «Εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας έκτακτος φόρος στις ενεργειακές εταιρείες θα ήταν ένα ισχυρό όπλο για να αρχίσουμε να βοηθάμε όλους όσους δυσκολεύονται να βρουν φαγητό και να ζεστάνουν τα σπίτια τους».

Συνολικά 573 νέοι δισεκατομμυριούχοι εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Oxfam τονίζει ότι η κρίση του νέου κορονοϊού ήταν «η καλύτερη στιγμή στην καταγεγραμμένη ιστορία για την τάξη των δισεκατομμυριούχων».

Η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων ανέρχεται στα 12,7 τρισ. ​​δολάρια, σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού Forbes. Το ποσό ισοδυναμεί με 13,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ και έχει τριπλασιαστεί από το 2000. Η περιουσία των πλουσιότερων 20 δισεκατομμυριούχων είναι μεγαλύτερη από το συνολικό ΑΕΠ της υποσαχάριας Αφρικής.

Η Nellie Kumambala, δασκάλα δημοτικού σχολείου που ζει στο Lumbadzi του Μαλάουι, με τον σύζυγό της, τα δύο παιδιά και τη μητέρα της, είπε: «Οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, ακόμη και από τον περασμένο μήνα. Δύο λίτρα μαγειρικό λάδι, τον προηγούμενο μήνα κόστιζαν 2.600 kwacha, τώρα κοστίζουν 7.500. Φανταστείτε. Χθες πήγα να αγοράσω μαγειρικό λάδι, αλλά τα χρήματα που είχα δεν έφταναν. «Καθημερινά ανησυχώ για το πώς θα ταΐσω την οικογένειά μου. Σκέφτομαι, "τι πρέπει να κάνω σήμερα για να φάμε;"» πρόσθεσε.

«Οι δισεκατομμυριούχοι φθάνουν στο Νταβός για να γιορτάσουν την απίστευτη αύξηση των περιουσιών τους», σημειώνει η Γκαμπριέλα Μπούχερ, η γενική διευθύντρια της ΜΚΟ, σύμφωνα με το κείμενο, στο οποίο επισημαίνεται ότι η ανισότητα, ήδη τρομακτική πριν από την πανδημία, έχει περάσει «σε άλλο επίπεδο».

Με πληροφορίες από TheGuardian

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θύματα του ουκρανικού και της πανδημίας οι περιουσίες των πλουσιότερων Κινέζων
Η οικονομική ελίτ της Κίνας φαίνεται να αιμορραγεί τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με την ετήσια λίστα Hurum Rich.
Θύματα του ουκρανικού και της πανδημίας οι περιουσίες των πλουσιότερων Κινέζων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επισιτιστική κρίση στον μισό πλανήτη
Δραματικές οι επιπτώσεις της καλπάζουσας ακρίβειας ⫸ Βρετανοί δεν παίρνουν πατάτες γιατί δεν αντέχουν οικονομικά την ενέργεια που χρειάζεται για να τις… βράσουν. ● Στην Ινδία νοικοκυριά περικόπτουν τα…...
Επισιτιστική κρίση στον μισό πλανήτη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φορολογήστε εμάς τους πλούσιους»!
102 «πατριώτες εκατομμυριούχοι» παρακαλούν με επιστολή να τους φορολογήσουν περισσότερο, αλλά οι κυβερνήσεις δεν... τους κάνουν το χατίρι. Προτείνουν μάλιστα προοδευτική φορολόγηση που θα απέφερε 2,52 τρισ....
«Φορολογήστε εμάς τους πλούσιους»!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H ανισότητα δολοφονεί!
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ΜΚΟ Oxfam, ενώ η ανθρωπότητα μετρούσε στη διάρκεια της πανδημίας τους περισσότερους θανάτους από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου συσσώρευαν,...
H ανισότητα δολοφονεί!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας