• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.2°C / 34.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 33.6°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 35.9°C
  3 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.3°C / 34.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 32.0°C
  2 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.3°C / 35.3°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  4 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 32.2°C
  3 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.8°C / 35.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 27.7°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 33.3°C
  4 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  1 BF
  29%
AP Photo/Olivier Matthys

Σχέδιο της Ε.Ε. για τη μεταφορά σιτηρών και ελαίων από την εμπόλεμη Ουκρανία

 • A-
 • A+
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί κυρίως για την επισιτιστική κρίση στη «γειτονιά» της, ως συνέπεια και του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει νέο μεταναστευτικό κύμα.

Διαδρόμους μεταφοράς αγαθών, κυρίως για το σιτάρι και το καλαμπόκι, από την Ουκρανία στην Ευρώπη ετοιμάζει η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών. Η Ουκρανία αναμένεται να συλλέξει περίπου τη μισή σοδειά της φέτος λόγω πολέμου, αλλά ακόμη και αυτή δεν είναι εγγυημένο ότι θα φύγει από τη χώρα, αφού η Ρωσία συνεχίζει τον θαλάσσιο αποκλεισμό και βομβαρδίζει τις σιδηροδρομικές και οδικές υποδομές. 

«Η επισιτιστική αλυσίδα ήταν υπό πίεση και πριν από τον πόλεμο σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, αλλά σήμερα είναι πολύ χειρότερη και θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων πολιτών σε πολλά μέρη του κόσμου», δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία βομβαρδίζει τις καλλιέργειες, τις λεηλατεί, μπλοκάρει τα πλοία στα λιμάνια της Ουκρανίας και αυξάνει τις τιμές των τροφίμων και των λιπασμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αύξηση τιμών και ολοένα και περισσότεροι πολίτες δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε βασικά διατροφικά αγαθά», πρόσθεσε.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 2021, η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγείς δημητριακών και ηλιελαίου. Το 50% του παγκόσμιου εμπορίου ηλιέλαιου προερχόταν από τη Ουκρανία. «Η Ρωσία επιτίθεται τώρα τουλάχιστον στις μισές από τις περιοχές όπου υπάρχουν καλλιέργειες. Υπολογίζεται ότι το 40% της σίκαλης και το 60% του καλαμποκιού για το 2022 βρίσκονται σε ζώνες κινδύνου. Το 30% των δημητριακών, του καλαμποκιού και των ηλιανθέμων είτε παραμένουν χωρίς συγκομιδή, είτε δεν πρόκειται να φυτευτούν αυτήν την άνοιξη», επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι υπουργοί Ανάπτυξης των «27» συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τη διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση στη γειτονιά της Ε.Ε., που προκαλείται από τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την εξαγωγή του σιταριού, του καλαμποκιού και άλλων προϊόντων της χώρας. 

Το θέμα ήταν πρωτοσέλιδο και στον Economist, όπου αναφέρεται ότι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Ουκρανία και τη Ρωσία, κυρίως λόγω σιταριού. Η ίδια η Ε.Ε. είναι λιγότερο εξαρτημένη από την Ουκρανία όσον αφορά τα τρόφιμα, καθώς εισάγει ως κυρίως ζωοτροφές, αλλά οι ηγέτες φοβούνται κύμα λιμού στη γειτονιά της Ε.Ε., καθώς οι τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής εκτοξεύονται στα ύψη. 

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η Ρωσία προκαλεί τον λιμό επίτηδες, για να προκαλέσει νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ε.Ε. Και αν πιστέψει κανείς τη δήλωση του πρώην προέδρου της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, έτσι είναι. Ο Μεντβέντεφ ουσιαστικά εκβίασε τη Δύση να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ώστε διευκολυνθεί ο παγκόσμιος εφοδιασμός με τρόφιμα. 

Οι υπουργοί αποφάσισαν να διαθέσουν πρόσθετα χρήματα σε επίπεδο Ε.Ε. για την ενίσχυση της Ουκρανίας και των εξαγωγών της, τη στήριξη της παραγωγής σε 70 εταίρους για την ενίσχυση των επισιτιστικών τους συστημάτων μεσοπρόθεσμα, καθώς και περαιτέρω βοήθεια στο εμπόριο.

«Είκοσι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών βρίσκονται μπλοκαρισμένοι εξαιτίας του πολέμου του Πούτιν, τα πλοία περιμένουν να φορτώσουν αυτά τα σιτηρά στα λιμάνια της Ουκρανίας, αλλά το ρωσικό ναυτικό δεν επιτρέπει την αναχώρησή τους. Προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να τα μεταφέρουμε στους ανθρώπους. Προετοιμάζουμε μια πρόταση για τη δημιουργία δικτύου μεταφοράς, καλούμε τα κράτη-μέλη να την εφαρμόσουν άμεσα», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. είναι σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, την G7 και τους παγκόσμιους οργανισμούς εν όψει της επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης, που όλοι διαβλέπουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βουλιάζουν αργά σε κινούμενη άμμο οι οικονομίες
Σε περίοδο μεγάλης αστάθειας, έντονων πτώσεων αλλά και ανοδικών ξεπεταγμάτων έχουν μπει για τα καλά τα διεθνή χρηματιστήρια, κάτι σύνηθες σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας όπως η τρέχουσα.
Βουλιάζουν αργά σε κινούμενη άμμο οι οικονομίες
ΕΥΡΩΠΗ
Η πείνα και ο ξεριζωμός ήρθαν για να μείνουν...
Η Ρωσία που μαζί με την Ουκρανία παράγει περίπου το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης σιτηρών, συνδέει την άρση του αποκλεισμού στα λιμάνια με την ελάφρυνση των εναντίον της κυρώσεων.
Η πείνα και ο ξεριζωμός ήρθαν για να μείνουν...
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μόσχα συνδέει το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών με επανεξέταση των κυρώσεων
Μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, η Μόσχα έθεσε εμμέσως ως προϋπόθεση για το άνοιγμα της πρόσβασης στα ουκρανικά λιμάνια την επανεξέταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. 
Η Μόσχα συνδέει το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών με επανεξέταση των κυρώσεων
ΕΥΡΩΠΗ
Αγωνία μπροστά στην επισιτιστική κρίση που μπορεί να διαρκέσει χρόνια
Ορατά τα πρώτα αποτελέσματα του πολέμου και των κυρώσεων. Δηλώσεις απαισιοδοξίας και σχέδια δισεκατομμυρίων για μια μακροχρόνια κρίση.
Αγωνία μπροστά στην επισιτιστική κρίση που μπορεί να διαρκέσει χρόνια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς συμφωνία για εμπάργκο πετρελαίου, παρά τις... ευελιξίες
Στην καρδιά του πακέτου των κυρώσεων βρίσκεται το εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία και εκεί υπάρχουν πολλές διαφωνίες των χωρών.
Χωρίς συμφωνία για εμπάργκο πετρελαίου, παρά τις... ευελιξίες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιβηρικό πλαφόν στο ρεύμα
Ισπανία και Πορτογαλία πήραν την τελική έγκριση της Κομισιόν για πακέτο 8,4 δισ. ευρώ που θα εξασφαλίσει δραστικό περιορισμό στην τιμή του ρεύματος.
Ιβηρικό πλαφόν στο ρεύμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας