• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.4°C
  3 BF
  13%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 35.4°C
  4 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 29.2°C / 32.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 35.6°C
  1 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 32.0°C
  3 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 29.9°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 28.4°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.3°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 32.7°C
  3 BF
  9%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 27.8°C / 34.4°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  39%

«Μια σε γενικές γραμμές ουδέτερη συνολική δημοσιονομική πολιτική φαίνεται κατάλληλη για το 2023», λέει ο Τζεντιλόνι. «Δεν θα εφαρμόσουμε τον κανόνα του ενός εικοστού για τις χώρες με ποσοστό χρέους άνω του 60% του ΑΕΠ», βεβαιώνει ο Ντομπρόβσκις

European Union, 2022
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ορθάνοιχτο παράθυρο «ευελιξίας» και το 2023

 • A-
 • A+
Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν παρουσίασε χθες τις... εκτός τόπου και χρόνου συστάσεις δημοσιονομικής σύσφιγξης, παραδέχθηκε ότι η ουκρανική κρίση και οι κυρώσεις στη Ρωσία επιβάλλουν επανεξέταση την άνοιξη ● Σύσταση στις χώρες με υψηλό χρέος να δώσουν προτεραιότητα στη σταδιακή βελτίωση των δημοσιονομικών θέσεων από το επόμενο έτος.

Ανοιχτό άφησαν το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και το 2023 οι επίτροποι Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι. Μετά και την πανδημία του κορονοϊού, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στη Μόσχα αναμένεται να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία. Συνεπώς, πιθανότατα θα χρειαστεί να συνεχιστεί η ισχύς της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Χθες, η Κομισιόν -όπως είχε προγραμματιστεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- παρουσίασε τις συστάσεις της για τους κρατικούς προϋπολογισμούς του επόμενου έτους. Κι εκεί που ήταν έτοιμη να… σφίξει το ζωνάρι, είπε τελικά ότι, ελέω πολέμου, θα τα… ξαναδούμε την άνοιξη, επιβεβαιώνοντας ότι είναι πιο εύκολη η ευελιξία στα δημοσιονομικά απ’ ό,τι στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών!

«Οι κυρώσεις της Ευρώπης θα έχουν φυσικά επιπτώσεις και κόστος για την οικονομία της Ε.Ε. Σε αυτό το στάδιο, είναι δύσκολο να υπολογιστούν αξιόπιστα. Καθώς οι κυρώσεις αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα, θα μπορούσαμε να δούμε μια σειρά από σενάρια. Για παράδειγμα: υψηλότερος πληθωρισμός, μεγαλύτερη πίεση στις τιμές της ενέργειας, δυσμενείς επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αλλά θα επιβραδυνθεί σαφώς», δήλωσε χθες ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Ισορροπία»

Τι συστήνει η Κομισιόν: «Είναι σαφές ότι η κατάλληλη δημοσιονομική στάση για το ευρώ θα πρέπει να προκύπτει από την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας και των αναγκών σταθεροποίησης. Σε αυτή τη βάση, μια σε γενικές γραμμές ουδέτερη συνολική δημοσιονομική πολιτική φαίνεται κατάλληλη για το 2023», είπε ο επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Μια σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή για τη μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2023, αφού η πολύ απότομη εξυγίανση θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, τη βιωσιμότητα του χρέους. Επομένως, αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί», συμπλήρωσε, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Δημοσιονομικά

Η Ελλάδα δεν εξαιρέθηκε από τις συστάσεις, αφού η περίπτωσή της «απαντάται» από τις οδηγίες της Επιτροπής. «Τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να αρχίσουν να αποκαθιστούν τα δημοσιονομικά αποθέματα σταδιακά και με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη», είπε ο Β. Ντομπρόβσκις. Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες με υψηλό χρέος θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη σταδιακή βελτίωση των δημοσιονομικών θέσεων από το επόμενο έτος, περιορίζοντας την αύξηση των τρεχουσών δαπανών και προστατεύοντας παράλληλα τις επενδύσεις.

Οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Δεν είναι τόσο επείγον να προβούν σε δημοσιονομική προσαρμογή το 2023.

Λόγω της εξαιρετικής αβεβαιότητας, η Κομισιόν δεν προτείνει την έναρξη νέων διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος την άνοιξη του 2022. Θα επανεκτιμήσει τη σκοπιμότητα της διαδικασίας το φθινόπωρο. Για τα κράτη-μέλη με λόγο χρέους άνω του 60% του ΑΕΠ, η Επιτροπή θα θεωρήσει ότι η συμμόρφωση με το κριτήριο αναφοράς για τη μείωση του χρέους δεν δικαιολογείται υπό αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες.

«Η Ελλάδα δεν έχει εξαιρεθεί γιατί υπάρχει έτσι κι αλλιώς στις συστάσεις διάκριση μεταξύ των χωρών με μικρό και με μεγάλο χρέος. Είναι σημαντικό ότι δεν θα εφαρμόσουμε τον κανόνα του ενός εικοστού για τις χώρες με ποσοστό χρέους άνω του 60% του ΑΕΠ», απάντησε ο Β. Ντομπρόβσκις σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωρα... ρήτρας διαφυγής τη Δευτέρα
Η Ευρ. Επιτροπή ανακοινώνει τη εισήγησή της για παράτασή της και το 2023, όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», μαζί με τις δημοσιονομικές συστάσεις στα κράτη-μέλη ● Αποφάσεις, ωστόσο, θα λάβει το Ecofin τον Ιούνιο.
Ωρα... ρήτρας διαφυγής τη Δευτέρα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν 
Οι προηγούμενες χειμερινές οικονομικές προβλέψεις του Φεβρουαρίου προέβλεπαν ανάπτυξη 4% για το 2022. Ωστόσο, ο Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι, έχει δηλώσει ότι η πρόβλεψη αυτή φαίνεται «απρόσιτη».
Σήμερα οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eurogroup: πρώτη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά αποφάσεις... μετά τις γαλλικές εκλογές
Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών μελών θα πραγματοποιήσουν την πρώτη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν και της συζήτησης που έχει ξεκινήσει από αυτές.
Eurogroup: πρώτη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά αποφάσεις... μετά τις γαλλικές εκλογές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ecofin: «Εφαρμογή» προγραμμάτων η λέξη κλειδί για τους επόμενους μήνες
Την απόσυρση της γενικής ρήτρας διαφυγής ελλειμμάτων από το 2023 προανήγγειλε από το ECOFIN που συνεδρίασε στη Λισαβόνα, ο αρμόδιος Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ecofin: «Εφαρμογή» προγραμμάτων η λέξη κλειδί για τους επόμενους μήνες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η νομισματική χαλάρωση ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις
Κι όμως η χαλαρή νομισματική πολιτική αποτελεί εφαλτήρα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων παρά αναστολέα. Ερευνα του Bertelsmann ανατρέπει τον θεμελιώδη μύθο του γερμανικού κατεστημένου.
Η νομισματική χαλάρωση ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας