• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.9°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 1.0°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.0°C
  4 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.1°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  3 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  6°C 4.4°C / 6.8°C
  6 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 0.9°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 1.0°C
  3 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 1.1°C / 3.2°C
  5 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  64%

Μήνυμα προς τους κεντρικούς τραπεζίτες και τις άλλες κυβερνήσεις της Ε.Ε., ότι η λύση απέναντι στον πληθωρισμό και την ακρίβεια δεν είναι να πληρώσουν για ακόμη μία φορά οι εργαζόμενοι, στέλνει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ

ASSOCIATED PRESS/Manu Fernandez
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

1.000 ευρώ ο κατώτατος μισθός

 • A-
 • A+
Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να προσεγγίσει σταδιακά το 60% του μέσου εθνικού μισθού, που ανέρχεται στα 1.944 ευρώ τον μήνα ● Για κίνδυνο φαύλου κύκλου αυξήσεων μισθών-τιμών μιλούν κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης.

Στην τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας, προχωρεί η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας, αψηφώντας τις αντιδράσεις των εργοδοτικών ενώσεων και στέλνοντας μήνυμα προς τους κεντρικούς τραπεζίτες και τις άλλες κυβερνήσεις της Ε.Ε. ότι η λύση απέναντι στον πληθωρισμό και την ακρίβεια δεν είναι να πληρώσουν για ακόμη μία φορά οι εργαζόμενοι.

Η Ισπανίδα υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε χθες ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ στην επόμενη συνεδρίασή του στις 22 Φεβρουαρίου. Δηλαδή 35 ευρώ περισσότερα από τον ισχύοντα κατώτατο μισθό των 965 ευρώ. Η αύξηση που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο είναι δεύτερη στους τελευταίους 6 μήνες και η 4η από το 2019, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο συνασπισμός Σοσιαλιστών - Podemos. Η αύξηση θα αφορά και τους 14 μισθούς (12 για κάθε μήνα + Δώρο Χριστουγέννων + Επίδομα Καλοκαιρινής Αδειας) που απολαμβάνουν στη διάρκεια ενός έτους οι Ισπανοί εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

Στο επίπεδο των 1.000 ευρώ ο κατώτατος μισθός της Ισπανίας θα είναι ο έβδομος υψηλότερος στην ευρωζώνη. Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι αυτός να προσεγγίσει σταδιακά το 60% του μέσου εθνικού μισθού, που ανέρχεται στα 1.944 ευρώ τον μήνα.

Αντιδράσεις

Την απόφαση αύξησης του κατώτατου μισθού στήριξαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις CCOO και UGT, ενώ αντίθετα βρήκε αντίθετες τις εργοδοτικές ενώσεις CEIE και Cepyme, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η κίνηση αντικατοπτρίζει περισσότερο «πολιτικές φιλοδοξίες παρά την οικονομική κοινή λογική». Οπου «κοινή λογική» -όπως αυτές την εννοούν- ο κίνδυνος του περιβόητου πληθωριστικού σπιράλ, δηλαδή των αλυσιδωτών αυξήσεων μισθών και τιμών που θα προκαλέσει η μετακύλιση των υψηλοτέρων αμοιβών και του εργατικού κόστους από τις επιχειρήσεις στις τιμές των προϊόντων τους. Κάτι το οποίο έχει να συμβεί από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όταν τα συνδικάτα ήταν ακόμη ισχυρά και μπορούσαν να διεκδικήσουν με επιτυχία αυξήσεις ικανές να καλύψουν τις απώλειες που είχαν στο εισόδημά τους οι εργαζόμενοι λόγω ακρίβειας και πληθωρισμού.

Τον κίνδυνο του σπιράλ τον ξαναθυμήθηκαν με την άνοδο του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες αρκετοί οικονομολόγοι, εργοδότες, πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες. Χθες ο νέος πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοάχιμ Νάγκελ, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος φαύλου κύκλου αυξήσεων μισθών-τιμών μεγαλώνει, «αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα» και η ΕΚΤ θα πρέπει να «ευθυγραμμίσει εκ νέου τη νομισματική πολιτική», εννοώντας φυσικά επίσπευσή σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Βρετανός ομόλογός του Αντριου Μπέιλι είπε από την πλευρά του ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να απαιτούν υψηλότερους μισθούς, προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία φέτος. Ο Μπέιλι, ο Νάγκελ και αρκετοί ακόμη κεντρικοί τραπεζίτες παραλείπουν ωστόσο να πουν ότι το πληθωριστικό σπιράλ συμβαίνει μόνο αν οι επιχειρήσεις μετακυλίσουν τους μισθούς στις τιμές αντί απλώς να μειώσουν τα κέρδη τους. Δείχνουν έτσι ποιων τα συμφέροντα προστατεύουν με τις αποφάσεις τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας
Το αφήγημα της «έλλειψης προσωπικού» και οι μυθικοί μισθοί των στελεχών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ● Το μέσο πακέτο αποδοχών των διευθυνόντων συμβούλων των 350 μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ αυξήθηκε πέρυσι παρά...
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περισσότερο φόρο σε πλούσιους και μεγάλες επιχειρήσεις βάζει η Ισπανία
Τον δρόμο για το ξεπέρασμα της οικονομικής, υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης που ταλανίζει τον πλανήτη δείχνει με τον νέο της προϋπολογισμό η αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας. 
Περισσότερο φόρο σε πλούσιους και μεγάλες επιχειρήσεις βάζει η Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις με το «καλημέρα» στην Ισπανία
Αναδρομική αύξηση του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε με το «καλημέρα» η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας. με στόχο να φθάσει στο 60% του μέσου μηνιαίου πακέτου αμοιβών των 1.944 ευρώ ώς τα τέλη της...
Αυξήσεις με το «καλημέρα» στην Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πρώτο αναγνωρισμένο σωματείο εργαζομένων της Μicrosoft στις ΗΠΑ
Ακούγεται παράδοξο, αλλά συνιστά περισσότερο τραγωδία. Μισό περίπου αιώνα από την ίδρυσή της η Microsoft μόλις αυτήν την εβδομάδα αναγνώρισε για πρώτη φορά σωματείο εργαζομένων της στις ΗΠΑ.
Το πρώτο αναγνωρισμένο σωματείο εργαζομένων της Μicrosoft στις ΗΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας