• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  5 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.6°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.4°C
  0 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.4°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 23.0°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.2°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.2°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  45%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρησμοί Λαγκάρντ προς... ιέρακες

 • A-
 • A+
Πιστεύει ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα υποχωρήσει σταδιακά εντός του έτους κάτω από το 2% ● H πρόεδρος της ΕΚΤ θεωρεί βέβαιο ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν θα εφαρμοστεί με τα ίδια όρια για χρέος και έλλειμμα στο μέλλον, ενδεχομένως με αλλαγή της «ερμηνείας» των κανόνων και πιστεύει ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ενεργήσει τόσο τολμηρά όσο η αμερικανική Fed, καθώς ο κύκλος της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη υπολείπεται του αντίστοιχου των ΗΠΑ, ενώ και ο πληθωρισμός είναι μικρότερος.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε χθες ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα υποχωρήσει σταδιακά στη διάρκεια του 2022, όμως τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι ένας σημαντικός αριθμός αξιωματούχων της τράπεζας έχει διαφορετική άποψη.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο, η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι βασικοί κινητήρες ανόδου του πληθωρισμού, όπως οι τιμές ενέργειας και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, θα χαλαρώσουν στη συνέχεια του έτους οδηγώντας σε σταθεροποίηση και σταδιακή υποχώρηση του τιμάριθμου. Υπογράμμισε δε ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ενεργήσει τόσο τολμηρά όσο η αμερικανική Fed, καθώς ο κύκλος της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη υπολείπεται του αντίστοιχου των ΗΠΑ. «Εχουμε κάθε λόγο να μην ενεργούμε τόσο γρήγορα και βίαια όπως θα έκανε η Fed», ανέφερε, επισημαίνοντας επίσης ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης. Η Eurostat επιβεβαίωσε πάντως χθες τις προ δύο εβδομάδων εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, ο οποίος εκτοξεύτηκε στο 5%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της ευρωζώνης.

Η τελευταία εκτίμηση της ΕΚΤ, όπως αυτή φάνηκε από τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης του διοικητικού της συμβουλίου στα μέσα του περασμένου μήνα, είναι ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το 2% το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο τα πρακτικά έδειξαν ότι με την εκτίμηση αυτή δεν συμφωνούσαν όλοι.

Κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν φόβους ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σχετικά εύκολα πάνω από τον στόχο του 2% για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Ισχυρίστηκαν δε ότι ακόμα και αν η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μισθολογικές αυξήσεις και νέα άνοδο στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών (σπιράλ), γι’ αυτό και η ΕΚΤ θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή στο ενδεχόμενο μιας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της.

Προφανώς ιέρακες τα πέντε από τα 25 μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ -μια ασυνήθιστα μεγάλη ομάδα-, διαφώνησαν μάλιστα με τις αποφάσεις της συνάντησης του Δεκεμβρίου, εκφράζοντας επιφυλάξεις για εκείνες που αφορούσαν τα προγράμματα αγοράς ομολόγων PEPP και ΑΡΡ.

Η Λαγκάρντ όμως έκανε χθες φραστική παρέμβαση και στο άλλο μεγάλο θέμα που διχάζει τους εταίρους της ευρωζώνης, τον επαναπροσδιορισμό του Συμφώνου Σταθερότητας. Η Γαλλίδα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Σύμφωνο δεν θα εφαρμοστεί με τους ίδιους κανόνες που αφορούν τα δημοσιονομικά μεγέθη (δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ) στο μέλλον.

«Το 2023 δεν θα υπάρξει επιστροφή» στους κανόνες αυτούς, προέβλεψε, προσθέτοντας ωστόσο ότι για να απαλειφθούν τα όρια για το έλλειμα και το χρέος θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι συνθήκες από τα κράτη-μέλη ομόφωνα. Κάτι που επισημαίνει και η γερμανική πλευρά, η οποία θεωρεί μη ρεαλιστική την τροποποίησή τους. Η Γαλλίδα ωστόσο -ως γνήσια δικολάβος που είναι- αντιτείνει ότι εκείνο που μπορεί να αλλάξει είναι η «ερμηνεία των κανόνων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ: φρενάρει, αλλά με το πόδι στο γκάζι
Η Φρανκφούρτη φαίνεται να ανησυχεί πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη παρά για τον πληθωρισμό ● Τερματίζει σταδιακά το πανδημικό πρόγραμμα PEPP αγοράς ομολόγων, αλλά συνεχίζει την επανεπένδυσή τους μέχρι το...
ΕΚΤ: φρενάρει, αλλά με το πόδι στο γκάζι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγή στόχου για πληθωρισμό εξετάζει η ΕΚΤ
Η ΕΚΤ έχει από το 2003 στόχο της πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά στο 2%». Μετά το κραχ του 2008 και την παγκόσμια ύφεση όμως οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη παρέμειναν πολύ χαμηλότερες.
Αλλαγή στόχου για πληθωρισμό εξετάζει η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ
Σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι απλώς βέβαιη, αλλά ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη από 0,25%.
Βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το αδύναμο ευρώ εισάγει πληθωρισμό
Eντονος προβληματισμός φαίνεται να υπάρχει στην ΕΚΤ για την τρέχουσα εξασθένηση του ευρώ και τον κίνδυνο να δυναμιτίσει αυτή την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
Το αδύναμο ευρώ εισάγει πληθωρισμό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σινιάλο για αύξηση επιτοκίων
Απο τον Ιούλιο αναμένεται η πρώτη αύξηση για τα επιτόκια του ευρώ εδώ και πάνω από μία δεκαετία που θα τα «ξεκολλήσει» από τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους.
Σινιάλο για αύξηση επιτοκίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας