Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας σημειώθηκε στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο ως αποτέλεσμα των «κενών» στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, που πλήττουν κατά κύριο λόγο τις εξαγωγές των επιχειρήσεων, ενώ την ίδια στιγμή έχει τονωθεί η καταναλωτική ζήτηση.

Παρότι πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα ανακάμψει στο τρέχον και τελευταίο τρίμηνο του έτους λόγω της σταδιακής άρσης των πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, η βαθμιαία επιδείνωση των ρυθμών της παγκόσμιας παραγωγής διαμορφώνει μία, μάλλον, δυσοίωνη εικόνα για την εξαγωγική οικονομία της Ιαπωνίας.

Οι κλονισμοί της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας είναι λογικό να επηρεάζουν τόσο έντονα μία οικονομία όπως αυτή της Ιαπωνίας, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή και εξαγωγή αυτοκινήτων. 

Συγκεκριμένα, η συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας σημείωσε ετήσιο ποσοστό 3.0% το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Σε αντίθεση με την Ιαπωνία, θετικά νούμερα οικονομικής μεγέθυνσης σημείωσαν οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση για την οικονομία της Ιαπωνίας θα αντιστραφεί με μεγέθυνση 5.1% στο τρέχον οικονομικό εξάμηνο.