• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 30.7°C
  5 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.7°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 24.3°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 20.6°C
  0 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.8°C
  4 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 25.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 27.5°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 29.3°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  4 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 25.0°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  81%
© | Dreamstime.com

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους δεν αντέχει οικονομικά διακοπές μίας εβδομάδας

 • A-
 • A+
Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) σημειώνει ότι οι διακοπές δεν θα πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους και τονίζει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι μισθοί δεν θα είναι ποτέ τόσο χαμηλοί αφήνοντας τους εργαζόμενους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας

Το χαμηλό επίπεδο των αμοιβών είναι η αιτία του γεγονός ότι το 28% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας εκτός σπιτιού, όπως δείχνει μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).

Η μελέτη της ETUC, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, διεξήχθη στο πλαίσιο εκστρατείας για τη βελτίωση του εισοδήματος εργασίας στην Ε.Ε. και όπως σημειώνεται «οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αμοιβές σε επίπεδο φτώχειας είναι μεταξύ των 35 εκατομμυρίων φτωχότερων Ευρωπαίων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές το καλοκαίρι».

«Ενώ η πρόσβαση στις διακοπές αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος παραμένουν στην πλειονότητά τους αποκλεισμένες», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ETUC.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat, το 28% των πολιτών της Ε.Ε. δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας εκτός σπιτιού, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σε 59,5% για τα άτομα με εισόδημα κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας (ποσοστό 60% του μέσου όρου).

Η αρνητική πρωτιά ανήκει στην Ελλάδα όπου οι πολίτες που ζουν με τον κίνδυνο της φτώχειας και που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές έστω μίας εβδομάδας φτάνουν το 88,9% (ή 1,38 εκατομμύρια), ενώ ακολουθούν η Ρουμανία (86,8%), η Κροατία (84,7%), η Κύπρος (79,2%) και η Σλοβακία (76,1%).

Η Ιταλία καταγράφει τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό ατόμων σε αυτήν την κατηγορία με 7 εκατομμύρια, ενώ ακολουθείται από την Ισπανία (4,7 εκατομμύρια), τη Γερμανία (4,3 εκατομμύρια), τη Γαλλία (3,6 εκατομμύρια) και την Πολωνία (3,1 εκατομμύρια).

Η «ανισότητα των διακοπών»

Η ETUC υπογραμμίζει το πρόβλημα το οποίο ονομάζει «ανισότητα των διακοπών» και το οποίο έχει εντάξει στις προσπάθειές της να ενισχύσει το σχέδιο οδηγίας της Ε.Ε. για επαρκείς ελάχιστους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το σχέδιο θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το καλοκαίρι και η ETUC συνεργάζεται με τους ευρωβουλευτές για να εισαγάγει ένα «όριο ευπρέπειας» στη νομοθεσία, το οποίο πρέπει να διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους, παρέχοντας αύξηση μισθών σε πάνω από 24 εκατομμύρια άτομα.

«Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους», επισήμανε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ETUC, Έσθερ Λιντς.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης σημειώνει ότι «η άνοδος της ανισότητας των διακοπών δείχνει πώς τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν μοιράστηκαν δίκαια. Η οδηγία της ΕΕ για τους ελάχιστους μισθούς πρέπει να ενισχυθεί για να διασφαλιστεί ότι οι μισθοί δεν θα είναι ποτέ τόσο χαμηλοί ώστε να αφήνουν τους εργαζόμενους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν μέρος ρουτίνας της απασχόλησης για την εξασφάλιση πραγματικά δίκαιων μισθών για όλους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ελλάδα στις 5 χώρες με φτωχούς εργαζόμενους που δεν έχουν χρήματα για θέρμανση
Την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου και με τον χειμώνα να πλησιάζει, το 15% των φτωχών εργαζομένων της Ευρώπης δεν θα είναι σε θέση να ανάψουν θέρμανση για τα νοικοκυριά τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 2.713.578...
Η Ελλάδα στις 5 χώρες με φτωχούς εργαζόμενους που δεν έχουν χρήματα για θέρμανση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για λίγους η μισθολογική διαφάνεια που προωθεί η Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων καταγγέλλει για υποκρισία την Κομισιόν, καθώς το σχέδιο οδηγίας για την υποχρεωτική αναφορά των μισθών ανδρών - γυναικών αποκλείει τα 2/3 των εργαζoμένων
Για λίγους η μισθολογική διαφάνεια που προωθεί η Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις μέσω Ευρώπης στον κατώτατο μισθό
Περισσότεροι από 24 εκατομμύρια εργαζόμενοι με χαμηλούς μισθούς στην Ε.Ε. θα μπορούσαν να δουν αύξηση αποδοχών εάν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων.
Αυξήσεις μέσω Ευρώπης στον κατώτατο μισθό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Kινητοποιήσεις στην Amazon μετά τις πενιχρές αυξήσεις
Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε αποθήκη της Amazon στο Έσεξ της Βρετανίας σταμάτησαν να εργάζονται, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των μισθών τους μόλις κατά 35 πένες.
Kινητοποιήσεις στην Amazon μετά τις πενιχρές αυξήσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ούτε μία βδομάδα διακοπές για σχεδόν έναν στους δύο εργαζομένους
«Σκληρό» καλοκαίρι για εκατομμύρια πολίτες της γηραιάς ηπείρου • Μεταξύ των πρώτων η Ελλάδα, αυξήσεις μισθών ζητά η Συνομοσπονδία Συνδικάτων.
Ούτε μία βδομάδα διακοπές για σχεδόν έναν στους δύο εργαζομένους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας