• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 14.5°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.1°C / 10.6°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 10.0°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.0°C / 5.6°C
  0 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 12.6°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 16.4°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 15.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 10.7°C
  0 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 11.7°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.9°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.8°C
  1 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.3°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 11.2°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ορατό από το Διάστημα το... τσιφλίκι του Μπιλ Γκέιτς

 • A-
 • A+
Είναι επισήμως ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης καλλιεργήσιμης γης στις ΗΠΑ ● Εγκυρα στοιχεία δείχνουν ότι από το 1940 έως σήμερα η αξία ενός εκταρίου καλλιεργήσιμης γης έχει εξαπλασιαστεί στις ΗΠΑ και όλα συνηγορούν ότι η αυτή η άνοδος θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό και τα επόμενα χρόνια.

Δισεκατομμυριούχος είναι, ό,τι θέλει κάνει; Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, απέκτησε μαζί με τη σύζυγό του, την οποία τώρα χωρίζει, πάνω από 269.000 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης στις ΗΠΑ.

Η έκταση αυτή είναι τεράστια. Ισοδυναμεί με 2,69 εκατομμύρια στρέμματα και απλώνεται σε 20 Πολιτείες. Μεγάλα τμήματα αυτής είναι μάλιστα ορατά από το Διάστημα. Αγοράστηκε μέσω της επενδυτικής εταιρείας που ελέγχουν οι Γκέιτς, Cascade Investment, αλλά και δεκάδων ακόμη εταιρειών-κέλυφος και ενοικιάζεται σε αγροτικές επιχειρήσεις οι οποίες καλλιεργούν λαχανικά και δημητριακά, μεταξύ των οποίων σόγια, καρότα και πατάτες κάποιες από τις οποίες μπαίνουν στο τηγάνι και σερβίρονται μαζί με τα χάμπουργκερ των McDonald’s.

Τις λεπτομέρειες αυτές για το… τσιφλίκι των Γκέιτς έφερε στο φως πρόσφατο ρεπορτάζ του NBC το οποίο στην ανάλυσή του επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις του Land Report πριν από πέντε μήνες ότι ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης καλλιεργήσιμης γης στις ΗΠΑ.

Το ερώτημα που απασχολεί έκτοτε αρκετό κόσμο είναι γιατί ο Γκέιτς αγοράζει μαζικά καλλιεργήσιμη γη. Κάποιοι συνέδεσαν τις αγορές με την αμφιλεγόμενη εκστρατεία του για τη διάσωση του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, δηλαδή ότι το κάνει για την προστασία των τελευταίων. Ο ίδιος ωστόσο γείωσε αυτού του είδους τις ερμηνείες ξεκαθαρίζοντας πριν από λίγο καιρό διαδικτυακά ότι άλλο ο αγώνας για το κλίμα και άλλο οι επενδυτικές του επιλογές. Η δήλωση αυτή αποσαφήνισε οριστικά ότι ο «πράσινος φιλάνθρωπος» αγοράζει μαζικά καλλιεργήσιμη γη για να την ενσωματώσει στα επενδυτικά του σχέδια και να κερδίσει από αυτήν. Δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που το πράττει.

Καλλιεργήσιμες εκτάσεις μεγαλύτερες των 100 χιλιάδων εκταρίων κατέχουν σήμερα στις ΗΠΑ αρκετές ακόμη πλούσιες οικογένειες. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Mother Jones, σημαντικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις έχουν ακόμη στο χαρτοφυλάκιό τους χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί όπως οι Prudential, Hancock, TIAA και UBS. Για την ώρα αυτές οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι πλούσιοι ιδιώτες κατέχουν μόνο ένα μικρό κλάσμα της συνολικής καλλιεργήσιμης γης των ΗΠΑ.

Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα τα επόμενα χρόνια καθώς το 40% της γης ανήκει σήμερα σε υπηρήλικες γεωργούς.

Τι γυρεύει όμως η αλεπού στο παζάρι; Γιατί ο Μπιλ Γκέιτς και οι τραπεζίτες αγοράζουν καλλιεργήσιμη γη; Μια απάντηση δίνουν τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι από το 1940 έως σήμερα η αξία ενός εκταρίου καλλιεργήσιμης γης έχει εξαπλασιαστεί στις ΗΠΑ. Ολα συνηγορούν ότι η αυτή η άνοδος θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό και τα επόμενα χρόνια.

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι σήμερα περίπου το 30% της καλλιεργήσιμης γης στις ΗΠΑ ενοικιάζεται από ιδιοκτήτες όπως ο Γκέιτς που δεν εμπλέκονται στην καλλιέργεια. Το κίνητρο με άλλα λόγια είναι κατά πρώτο λόγο η πρόσοδος η οποία καθώς η γη συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια θα αυξάνεται. «Είναι μια καλή επένδυση, είναι έξυπνη, σταθερή και ανερχόμενη στις αποδόσεις της», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Αυτή η συγκέντρωση όμως της καλλιεργήσιμης γης σε όλο και λιγότερα χέρια δίνει μεγαλύτερη ώθηση στις καταστροφικές για το έδαφος, τη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον, τη διατροφή και την υγεία των ανθρώπων μονοκαλλιέργειες και τεχνικές βιομηχανικής γεωργίας, που έχουν μοναδικό τους στόχο τις υψηλότερες αποδόσεις.

Συγκέντρωση

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, το 70% των συνολικών γεωργικών εκτάσεων του πλανήτη ελέγχεται ήδη από το 1% των παγκόσμιων γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Αυτή η τεράστια αλλαγή -από τις μικρές στις πραγματικά τεράστιες αγροτικές εκμεταλλεύσεις- οδηγεί σε μονοπώλια τα οποία επιζητούν σε συνεργασία με τις αγροχημικές εταιρείες να καθορίσουν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια τα συστήματα διατροφής και τις μεθόδους χρήσης της γης στον πλανήτη. Ο Γκέιτς με το τσιφλίκι του θέλει μερίδιο και από αυτήν την πίτα. Ομως η χρήση της γης όπου γεννηθήκαμε και πατάμε δεν έχει καμία σχέση με τις αποδόσεις των επενδύσεων. Οι πρόγονοί μας μας δίδαξαν ότι έχει να κάνει μεν με την κάλυψη των σημερινών μας αναγκών αλλά και με τη διατήρησή της για τις επόμενες γενιές, όπως και τον σεβασμό στην ποικιλομορφία της ζωής.

Ισοζύγιο Ε.Ε. - ΗΠΑ

Παρά τη σημαντική πτώση των ευρωαμερικανικών εμπορικών συναλλαγών που προκάλεσε η πανδημία το 2020, αλλά και παρά τα «επεισόδια» εμπορικού πολέμου και ανταλλαγής δασμολογικών πυρών που πυροδοτούσε η πολιτική Τραμπ, οι ΗΠΑ παρέμειναν και πέρσι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. ως προς τις εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων και ο δεύτερος σημαντικότερος -φυσικά μετά την Κίνα- στις εισαγωγές. Ετσι, παρά τη μείωση και στις εξαγωγές (-8%) και στις εισαγωγές (-14%), το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, πάνω από τα 150 δισ. ευρώ.

Το σημαντικότερο είναι ότι σε βάθος δεκαετίας -δηλαδή από το 2010- οι εμπορικές συναλλαγές Ε.Ε. - ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 70%, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. έναντι των ΗΠΑ έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Η Ε.Ε. εξάγει στις ΗΠΑ κυρίως οχήματα και μηχανήματα (37%), χημικά (31%) και άλλα βιομηχανικά αγαθά (20%), και εισάγει τις ίδιες κατηγορίες αγαθών σχεδόν στις ίδιες αναλογίες (38%, 25% και 17% αντίστοιχα), γεγονός που προδίδει την ισχυρή διασύνδεση των πολυεθνικών επιχειρήσεων που, ανεξαρτήτως ευρωπαϊκής ή αμερικανικής «έδρας», έχουν διασπείρει την παραγωγή τους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και φυσικά πολύ πέρα από αυτές. Από την άποψη αυτήν, η αναθέρμανση και η αποκατάσταση της ευρωατλαντικής σχέσης μετά τους κλονισμούς που της προκάλεσε ο Τραμπ ήταν μονόδρομος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γκέιτς + Μπάφετ = Μασκ
Τα 230 δισ. δολάρια έφτασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η περιουσία του Ελον Μασκ, περίπου δηλαδή ο συνολικός πλούτος του Μπιλ Γκέιτς και του Γουόρεν Μπάφετ.
Γκέιτς + Μπάφετ = Μασκ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμερική εναντίον Google
Το υπουργείο Δικαιοσύνης και 11 Πολιτείες των ΗΠΑ ενάγουν τον ψηφιακό κολοσσό για κατάφωρη παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και στραγγαλισμό του ανταγωνισμού στην αναζήτηση και διαφήμιση.
Αμερική εναντίον Google
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Oλοταχώς, δύο... αιώνες πίσω
Επίπεδα ανάλογα αυτών που καταγράφηκαν στην κορύφωση του δυτικού ιμπεριαλισμού στις αρχές του 20ού αιώνα χτυπούν σήμερα οι παγκόσμιες ανισότητες, προειδοποιεί μια νέα έκθεση που είδε χθες το φως της...
Oλοταχώς, δύο... αιώνες πίσω
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει τις κάνουλες του πετρελαίου ο ΟΠΕΚ
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) αποφάσισαν μεν να ρίξουν περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, άφησαν όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο φραγής σε περίπτωση που η νέα παραλλαγή του κορονοϊού οδηγήσει σε μείωση της...
Ανοίγει τις κάνουλες του πετρελαίου ο ΟΠΕΚ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πέθαναν» τα προϊόντα του ενός δολαρίου
Τεράστια πίεση δέχονται οι εκπτωτικές αλυσίδες, όπως η «Dollar Tree» και οι άλλες αλυσίδες λιανικής χαμηλού κόστους, από τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και την άνοδο του κόστους παραγωγής.
«Πέθαναν» τα προϊόντα του ενός δολαρίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απέτυχε η απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου
Οι αγορές έκριναν μικρές τις στρατηγικές ποσότητες που απελευθερώθηκαν από τις ΗΠΑ και τους «συμμάχους καταναλωτές» και οι τιμές, αντί να πέσουν, αυξήθηκαν.
Απέτυχε η απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας