• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.3°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.7°C / 4.1°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.0°C / 8.0°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.8°C / 3.5°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.1°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 7.6°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 9.8°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.5°C / 3.2°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C -1.1°C / 4.0°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 6.6°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 7.5°C
  4 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.5°C / 2.1°C
  1 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.6°C / 4.2°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  56%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Καμπάνες» χτυπά η Fed

 • A-
 • A+
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η εκρηκτική άνοδος των τιμών των μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων τροφοδοτεί μεγάλες απειλές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών σε ενδεχόμενη στροφή της αγοράς.

Kαμπανάκι –ή καλύτερα μάλλον... καμπαναριό– κινδύνου για τη χρηματιστηριακή φούσκα που γιγαντώνεται επικίνδυνα, την κερδοσκοπική απληστία που οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη ανάληψη επενδυτικού ρίσκου αλλά και την κρυφή υπερμόχλευση του φθηνού χρήματος που η ίδια παρέχει στις αγορές, χτύπησε η Fed.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημοσιοποίησε προχθές αργά το βράδυ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η εκρηκτική άνοδος των τιμών των μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων τροφοδοτεί μεγάλες απειλές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών σε ενδεχόμενη στροφή της αγοράς.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «οι αποτιμήσεις ορισμένων περιουσιακών στοιχείων είναι υπερβολικά υψηλές σε σχέση με τις ιστορικές νόρμες τους» και «πιθανότατα ευάλωτες σε μια σημαντική πτώση αν η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου υποχωρήσει».

Παράλληλα, η Fed κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κρυφή μόχλευση που υπάρχει στις αγορές. Προειδοποιεί ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν διαθέτουν τα μέσα για να παρακολουθήσουν τους επενδυτικούς κινδύνους που αναλαμβάνουν σκιώδεις παίκτες των αγορών, όπως π.χ. ο Μπιλ Χουάνγκ του Archegos Capital. H υπερμόχλευση και τα επικίνδυνα στοιχήματα του οικογενειακού γραφείου του Χουάνγκ σε χρηματιστηριακά παράγωγα (total return swaps) κατέληξαν σε τραγωδία 20 δισ. δολαρίων πριν από λίγο καιρό, όταν το Archegos δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις κλήσεις περιθωρίου των πιστωτριών τραπεζών.

«Ενώ οι ευρύτερες διακυμάνσεις της αγοράς εμφανίστηκαν περιορισμένες, το συμβάν υπογραμμίζει την πιθανότητα μη αμιγώς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επηρεάσουν την ευστάθεια του ευρύτερου συστήματος», προειδοποιεί η έκθεση, ενώ από την πλευρά της η προεδρεύουσα της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ, υπογράμμισε ότι η «περίπτωση του Archegos αντικατοπτρίζει την περιορισμένη ορατότητα στα ανοίγματα των hedge funds και συνιστά υπενθύμιση ότι τα διαθέσιμα μέτρα μόχλευσης αυτών ενδέχεται να μην αποτυπώνουν σημαντικούς κινδύνους».

Η ομολογία αυτή αντικατοπτρίζει την αγωνία της Fed για την κρυφή μόχλευση. Είναι κάτι που, όσο δεν ελέγχεται, συνιστά ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η Fed προειδοποιεί επίσης και για την αγορά εμπορικών ακινήτων αρκετοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι υπάρχει φούσκα ανάλογη των subprime. H κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει ότι η αγορά αυτή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη έπειτα από μια πανδημία που ενδεχομένως μείωσε τη ζήτηση για χώρους γραφείων και ενώ επιχειρήσεις και νοικοκυριά παραμένουν υπό σημαντική πίεση.

Συνολικά, πάντως, η Fed θεωρεί ότι η τρέχουσα κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ είναι υγιής, καθώς οι βασικοί πυλώνες αυτού, οι τράπεζες, παραμένουν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Ωστόσο η έκθεση αναφέρει και μια σειρά από βραχυπρόθεσμους κινδύνους σε περίπτωση που η πανδημία επιδεινωθεί και η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ εκτροχιαστεί.

Υπογραμμίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να μειωθούν, ιδίως οι υψηλά μοχλευμένες ασφαλιστικές εταιρείες και hedge funds. Κάποια επενδυτικά κεφάλαια ενδέχεται να απειληθούν από εκροές κεφαλαίων, ενώ η πίεση στην αγορά θα μπορούσε να ενταθεί αν υπάρξει αλληλεπίδραση των κινδύνων που ενέχουν τα κρυπτονομίσματα και τα νέα συστήματα ψηφιακών πληρωμών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απλή «ασπιρίνη» για τον κορονοϊό η μείωση επιτοκίων της Fed
Το μπαράζ των φραστικών παρεμβάσεων από κεντρικούς τραπεζίτες, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και G7 δεν κατάφερε να ηρεμήσει τις αγορές και οι οικονομικοί ηγέτες πέρασαν από χθες στο… plan b.
Απλή «ασπιρίνη» για τον κορονοϊό η μείωση επιτοκίων της Fed
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι κινήσεις της Fed αποσταθεροποιούν τον αναπτυσσόμενο κόσμο
Η ομαλοποίηση της πολιτικής της Fed, ο τερματισμός δηλαδή της προσφοράς απεριόριστης ρευστότητας μέσω αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων, αποσταθεροποιεί με ραγδαίους ρυθμούς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, αλλά...
Οι κινήσεις της Fed αποσταθεροποιούν τον αναπτυσσόμενο κόσμο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμένοι στην… ανάπτυξη
Η Fed κλείνει τη στρόφιγγα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας την ανοίγει, οι αγορές ανεβαίνουν, τα μεγάλα funds κερδίζουν δισεκατομμύρια, η προσπάθεια εξόδου της παγκόσμιας οικονομίας από το τούνελ του αποπληθωρισμού...
Χαμένοι στην… ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ τεσσαρακονταετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, εξέλιξη που συνιστά πλήγμα τόσο για τη...
Ρεκόρ τεσσαρακονταετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει τις κάνουλες του πετρελαίου ο ΟΠΕΚ
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) αποφάσισαν μεν να ρίξουν περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, άφησαν όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο φραγής σε περίπτωση που η νέα παραλλαγή του κορονοϊού οδηγήσει σε μείωση της...
Ανοίγει τις κάνουλες του πετρελαίου ο ΟΠΕΚ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελειώνει η ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ
Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνάντησης της επιτροπής ανοιχτής αγοράς της Fed την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι η ώρα που η αμερικανική τράπεζα θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και...
Τελειώνει η ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας