• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.8°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 24.1°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 21.6°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  15°C 14.9°C / 18.1°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.7°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 20.1°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.9°C
  0 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.9°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 21.0°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.4°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  70%
Maldives001 | Dreamstime.com

Coca-Cola, Pepsi, Nestle κορυφαίες στη ρύπανση με πλαστικά για τρίτη συνεχή χρονιά

 • A-
 • A+

Οι τρεις κολοσσοί καταναλωτικών προϊόντων καταλαμβάνουν για τρίτη χρόνια τις πρώτες θέσεις στην κλίμακα των πιο παραγωγικών επιχειρήσεων στον τομέα των πλαστικών αποβλήτων. Πρώτη σε αυτή την κατηγορία έρχεται η Coca-Cola. Χαρακτηριστικά, οι εταιρείες επικρίνονται έντονα για τη «μηδενική πρόοδό» τους σε ότι αφορά στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων και τη στροφή προς μια οικολογική παραγωγή.

Η αξιολόγηση  πραγματοποιήθηκε από την Break Free From Plastic, μια σύμπραξη μη κυβερνητικών οργανώσεων, η οποία καταρτίζει μια ετήσια λίστα των πιο ρυπογόνων σε πλαστικά επιχειρήσεων μετά από σχετική έρευνα. Η πρώτη στη λίστα, Coca-Cola, αποδείχθηκε ότι εμφανίζεται ως η κυρίαρχη μάρκα σε πλαστικά μπουκάλια που βρίσκονται πεταμένα σε παραλίες, ποτάμια, θάλασσες, πάρκα και αλλού, σε 51 από τις 55 χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκε η έρευνα. Μόλις πέρυσι, το μπουκάλι της ήταν το πιο συχνό που εντοπιζόταν σε 37 από τις 51 εξεταζόμενες χώρες. Μάλιστα, η πολυεθνική ξεπερνάει την Pepsi και τη Nestle αθροιστικά σε παραγόμενα πλαστικά απόβλητα.

Η ετήσια έρευνα διεξάγεται με 15.000 εθελοντές παγκοσμίως και ταυτοποιεί τον μεγαλύτερο αριθμό πλαστικών προϊόντων διεθνών επωνυμιών που συγκεντρώνονται σε μια σειρά από χώρες. Ειδικά φέτος συγκεντρώθηκαν 346.494 δοχεία πλαστικών απορριμάτων, το 63% των οποίων έφερε καταναλωτική μάρκα.

Ωστόσο, η Coca-Cola δέχτηκε σφοδρή κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις νωρίτερα φέτος αφότου ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τα πλαστικά μπουκάλια για την συσκευασία των προϊόντων της, καθώς είναι δημοφιλή μεταξύ των καταναλωτών. Ακόμη, το Μάρτιο, οι τρεις παραπάνω εταιρείες ευθύνονταν για τουλάχιστον μισό εκατομμύριο τόνους πλαστικών αποβλήτων σε έξι αναπτυσσόμενες χώρες κάθε ετησίως, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ Tearfund.

Η κοινή παραδοχή μεταξύ των περιβαλλοντικών κύκλων είναι ότι οι κυρίαρχες ρυπογόνες επιχειρήσεις ισχυρίζονται πως εργάζονται σκληρά για την επίλυση της πλαστικής ρύπανσης, ενώ στην πραγματικότητα εξακολουθούν να παράγουν τεράστιες ποσότητες πλαστικών μιας χρήσης. Ο μόνος τρόπος, λένε οι ακτιβιστές, να περιοριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο η περιβαλλοντική μόλυνση είναι ο τερματισμός της παραγωγής πλαστικών, η σταδιακή απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης και η εγκαθίδρυση συστημάτων ανακύκλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 91% των πλαστικών που έχουν παραχθεί συνολικά δεν έχουν ποτέ ανακυκλωθεί τελικά, αλλά αντίθετα κατέληξαν να καίγονται, να θάβονται ή να απορρίπτονται στο φυσικό περιβάλλον, λέει σχετική έρευνα του 2017.

Επιπλέον, η φετινή έρευνα έδειξε ότι τα πλαστικά απόβλητα επωνυμίας μιας χρήσης, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία μικρής ποσότητας προϊόντων όπως η κέτσαπ, ο καφές και το σαμπουάν ήταν από τα πιο κοινότοπα, ακολουθούμενα από τις γόπες τσιγάρων και τα πλαστικά μπουκάλια.

Από τη μεριά της, η Coca-Cola ισχυρίστηκε ότι εργάζεται ώστε να αναδειχθεί το ζήτημα των απορριμάτων συσκευασίας, σε συνεργασία με άλλους, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις κατηγορίες σε βάρος της για τη μη υπηρέτηση αυτής της κατεύθυνσης. «Έχουμε δεσμευτεί σε παγκόσμιο επίπεδο να ανακτήσουμε κάθε μπουκάλι μέχρι το 2030, ώστε να μην καταλήξει κανένα σαν σκουπίδι στους ωκεανούς και να ανακυκλωθεί για τη δημιουργία νέων μπουκαλιών», δηλώνει εκπρόσωπος της πολυεθνικής. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε 18 αγορές του κόσμου μπουκάλια από 100% ανακυκλώσιμο πλαστικό, και διαρκώς αυξάνονται».

Αντίστοιχα, η Pepsi και η Nestle έχουν δεσμευτεί να εξορθολογίσουν πλήρως με ένα πράσινο πρόσημο την παραγωγή τους τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζοντας πως ήδη έχουν σημειώσει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όσον αφορά τα προϊόντα τους.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Aνεξάντλητα κοιτάσματα... κοινωνικής ανευθυνότητας
​Eταιρική κοινωνική ευθύνη υποτίθεται ότι είναι η αναγνώριση της ευθύνης που έχουν οι επιχειρήσεις απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Η ευθύνη αυτή είναι προϊόν της άρρηκτης σύνδεσής τους με το...
Aνεξάντλητα κοιτάσματα... κοινωνικής ανευθυνότητας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατακρημνίζεται η αξία της VW
Περίπου το 1/3 της αξίας της έχει χάσει το brand της Volkswagen από την αποκάλυψη του σκανδάλου παραποίησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων, ενώ μέχρι και η… Ινδία εξήγγειλε χθες έρευνες για τα ρυπογόνα οχήματα του...
Κατακρημνίζεται η αξία της VW
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπερβολικοί ρύποι για μοντέλο της Jeep και της Suzuki
Τα μοντέλα ντίζελ Jeep Grand Cherokee της Fiat Chrysler και Vitara της Suzuki παραβιάζουν τους κανόνες περί εκπομπών καυσαερίων και πρέπει να επισκευασθούν ή να απαγορευθεί η πώλησή τους στην Ευρώπη,
Υπερβολικοί ρύποι για μοντέλο της Jeep και της Suzuki
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καυτή πατάτα» το περιβάλλον για το φετινό Νταβός
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ -WEF- ανοίγει τις πύλες του την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας με βασικό θέμα την αειφόρο ανάπτυξη, η «καυτή πατάτα» όμως είναι το περιβάλλον.
«Καυτή πατάτα» το περιβάλλον για το φετινό Νταβός
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγχωνεύονται οι Fiat-Chrysler με την PSA Peugeot
Τα διοικητικά συμβούλια των Fiat Crhysler Automobiles και PSA Peugeot υπέγραψαν σήμερα μια δεσμευτική συμφωνία συγχώνευσης, δημιουργώντας έτσι την τέταρτη μεγαλύτερη παγκοσμίως βιομηχανία αυτοκινήτων.
Συγχωνεύονται οι Fiat-Chrysler με την PSA Peugeot

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας