• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 14.6°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 9.3°C / 12.1°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 10.0°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.3°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.4°C
  1 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.7°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.2°C
  0 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  92%
Loren Matthew / AP Images for The Africa Center
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μαγειρεύει» μικρά πυρηνικά εργοστάσια

 • A-
 • A+
Θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ αποθηκεύοντας ενέργεια σε δεξαμενές λιωμένου άλατος, για να εξομαλύνουν τις διακυμάνσεις και τις μεταβολές στη ζήτηση

Mυρίστηκε ψητό και όρμησε ή δεν ξέρει τι του γίνεται; Ο λόγος για τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου και ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος, αν και είναι ήδη 64 ετών και η περιουσία του ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια, προσβλέπει όπως φαίνεται σε νέες πηγές μεγέθυνσης του πλούτου του.

Μία εξ αυτών είναι και η αμφιλεγόμενη πυρηνική ενέργεια, για την οποία καταβάλλονται πολυδάπανες καμπάνιες και μαζικό λόμπι τα τελευταία χρόνια προκειμένου να θεωρηθεί «πράσινη» και να αποτελέσει μέρος της πρότασης για την απομάκρυνση του πλανήτη από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας TerraPower -ιδρυτής της οποίας είναι ο Μπιλ Γκέιτς- ανακοίνωσε ότι περί τα τέλη αυτής της δεκαετίας θα προχωρήσει στη δημιουργία μικρών πυρηνικών εργοστασίων στις ΗΠΑ με προηγμένα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος είναι οι σταθμοί αυτοί -που θα ονομάζονται Natrium- να τροφοδοτούν συμπληρωματικά τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία στο μέλλον θα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ή η αιολική.

Η εταιρεία του Γκέιτς ανακοίνωσε ότι αναζητά επιπρόσθετη χρηματοδότηση από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας αλλά και τον ιδιωτικό τομέα όπως και ότι ήδη έχει διασφαλίσει τη στήριξη της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρισμού PacifiCorp, που ανήκει στον γνωστό δισεκατομμυριούχο επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ και των ομόλογων της Energy Northwest and Duke Energy. Η TerraPower φιλοδοξεί, αφού γεμίσει τις ΗΠΑ με τα εργοστάσιά της, στη συνέχεια να δραστηριοποιηθεί και στο εξωτερικό.

«Ως το 2050 εκατοντάδες αντιδραστήρες αυτού του τύπου θα βρίσκονται σε όλον τον κόσμο» διαμηνύει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της TerraPower, Κρις Λέβεσκιου, προς τους υποψήφιους χρηματοδότες. Ας σημειωθεί ότι το κόστος κατασκευής ενός τέτοιου εργοστασίου ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια και είναι πιο υψηλό από το αντίστοιχο των συμβατικών. Λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής αλλά και του ανταγωνισμού από τα ηλιακά πάνελ και τις ανεμογεννήτριες αρκετά εκ των τελευταίων οδηγήθηκαν στις ΗΠΑ σε λουκέτο.

Tα νέα εργοστάσια Natrium έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να λειτουργούν συμπληρωματικά των υπόλοιπων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς θα μπορούν να αποθηκεύουν την ενέργεια σε δεξαμενές λιωμένου άλατος κατά τη διάρκεια που το δίκτυο ηλεκτρισμού τροφοδοτείται πλήρως από άλλες πηγές.

Η αποθηκευμένη πυρηνική ενέργεια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα, όταν λόγω καιρικών συνθηκών η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν επαρκούν. Ο παραπάνω τρόπος αποθήκευσης είχε χρησιμοποιηθεί παλαιότερα σε θερμικά ηλιακά εργοστάσια, αλλά υπήρξαν μεγάλες και επικίνδυνες διαρροές.

Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και ο «φιλάνθρωπος» Μπιλ Γκέιτς, που δωρίζει εκατομμύρια κάθε χρόνο για το μέλλον των παιδιών, του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, θα όφειλε να μην τους αγνοεί. Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν θα αντιμετωπιστεί βαφτίζοντας πράσινη την πυρηνική ενέργεια.

Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, προσβλέπει σε νέες πηγές μεγέθυνσης του πλούτου του, μάλλον... επικίνδυνες αυτή τη φορά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατακρημνίζεται η αξία της VW
Περίπου το 1/3 της αξίας της έχει χάσει το brand της Volkswagen από την αποκάλυψη του σκανδάλου παραποίησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων, ενώ μέχρι και η… Ινδία εξήγγειλε χθες έρευνες για τα ρυπογόνα οχήματα του...
Κατακρημνίζεται η αξία της VW
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γνώριζαν οι Γερμανοί
Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αποκτά το σκάνδαλο της Volkswagen, αφού χτυπά πλέον την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση. Παρ’ ότι το αρνήθηκε επιμόνως χθες, το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών γνώριζε την απάτη...
Γνώριζαν οι Γερμανοί
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανικός πραγματισμός και «πράσινα παραμύθια»
H Γερμανία εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο καθυστέρησης της απεξάρτησής της από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, μετατρέποντας ούτε λίγο ούτε πολύ την περιβόητη «πράσινη μετάβαση» της Ε.Ε. σε...
Γερμανικός πραγματισμός και «πράσινα παραμύθια»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνδυνος αστάθειας στις τιμές ενέργειας για ακόμη τρία χρόνια
H άνοδος της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να παρατείνει την αστάθεια στην αγορά και τις υψηλές τιμές για ακόμη τρία χρόνια, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).
Κίνδυνος αστάθειας στις τιμές ενέργειας για ακόμη τρία χρόνια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
O κορονοϊός υπονόμευσε τον αγώνα ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Από τους πέντε σημαντικότερους κινδύνους που απειλούν τον κόσμο στην επόμενη διετία, περισσότερο ανησυχητικοί θεωρούνται από τους ερωτηθέντες της έρευνας η διάβρωση της κοινωνικής συνοχής, οι κρίσεις...
O κορονοϊός υπονόμευσε τον αγώνα ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αδοξο τέλος για τον Τζον ΜακΑφι
O πολυτάραχος βίος του πρωτοπόρου δημιουργού του αντιιικού λογισμικού McAfee, Τζον ΜακΑφι, που βρέθηκε νεκρός στο κελί του σε φυλακή της Βαρκελώνη, μετά την απόφαση Ισπανών δικαστών υπέρ της έκδοσης του στις...
Αδοξο τέλος για τον Τζον ΜακΑφι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας