• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 25.1°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 20.6°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.3°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.9°C
  2 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.1°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 20.4°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 29.4°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.6°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 26.8°C
  3 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 23.9°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μεγάλη «αρπαχτή» της κρίσης

 • A-
 • A+
Αποκαλυπτική έρευνα της UBS: Οι πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου, με μέση περιουσία 1,6 δισ. δολάρια, στη διάρκεια της πανδημίας αύξησαν τις αποδόσεις τους αγοράζοντας μετοχές, αλλά σε ποσοστό 54% ανησυχούν μήπως δεν αφήσουν αρκετά λεφτά στην επόμενη γενιά, αποκαλύπτοντας την ψυχοπαθολογία της υπερσυσσώρευσης...

Eυκαιρία «αρπαχτής» αποτέλεσε για τις πιο πλούσιες οικογένειες του κόσμου η πανδημία του κορονοϊού και η επιβολή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. Ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχαναν τη δουλειά τους και έβλεπαν την αξία των αποταμιεύσεων και των συντάξεών τους να καταρρέει από το οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία, η παγκόσμια ελίτ του πλούτου άρπαζε μια ακόμη ευκαιρία προκειμένου να βγάλει κέρδη και να αυξήσει την ήδη τεράστια περιουσία της.

Σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, το 77% των πλουσιότερων οικογενειών του κόσμου –με μέση περιουσία 1,6 δισ. δολαρίων– είδε στη διάρκεια της πανδημίας τα χαρτοφυλάκιά της όχι μόνο να μην καταγράφουν ζημιές, αλλά, αντίθετα, να αποδίδουν όσο ήταν ο στόχος τους ή και ακόμη υψηλότερα.

Από τα 121 family offices (επενδυτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία των πλούσιων οικογενειών) που η έρευνα της UBS έβαλε στο μικροσκόπιό της, τα 93 έπιασαν ή ξεπέρασαν τον οικονομικό στόχο που είχαν βάλει για το 2020 ώς τον Μάιο. Η επιτυχία αυτή σημειώθηκε παρότι η περίοδος αυτή ήταν μια από τις πιο ασταθείς στην ιστορία των κεφαλαιαγορών και ενώ οι περισσότερες οικονομίες του κόσμου είχαν τελματώσει και η υφήλιος βουτούσε στη βαθύτερη ύφεσή της από τη δεκαετία του 1930.

Η στρατηγική της επιτυχίας ήταν απλή… για κάποιον που έχει πολύ χρήμα. Στην περίοδο του πανικού και της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων, οι επενδυτικοί οίκοι των πλούσιων οικογενειών της υφηλίου προχώρησαν σε τεράστιο δανεισμό. «Από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου, τα δάνεια που έλαβαν τα family offices χτύπησαν ιστορικό ρεκόρ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του σχετικού τμήματος της UBS Τζόουσεφ Στάντλερ.

Στη συνέχεια, τα family offices άρχισαν να αγοράζουν μαζικά μετοχές, οι τιμές των οποίων είχαν μειωθεί σημαντικά λόγω του πανικού. «Αγόρασαν αμερικανικές μετοχές για παράδειγμα, αλλά δεν αγόρασαν 50 εκατομμύρια δολάρια. Αγόρασαν μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων. Και έβγαλαν πολλά λεφτά» υπογραμμίζει ο Στάντλερ, προσθέτοντας ότι η στρατηγική αυτή απέδωσε επειδή οι εν λόγω επενδυτές έχουν αρκετά λεφτά που τους επιτρέπουν «να αγκαλιάσουν και να διαχειριστούν το ρίσκο όπως κανένας άλλος επενδυτής». Ας σημειωθεί ότι 24 από τα 121 family offices της έρευνας διαχειρίζονται περιουσίες μεγαλύτερες των 3 δισ. δολαρίων έκαστο.

«Επιμένουν στα επενδυτικά τους σχέδια ακόμη και όταν επικρατούν συνθήκες ακραίας αστάθειας στην αγορά. Διακρατούν τις θέσεις τους. Είναι πειθαρχημένοι. Η μεγαλύτερή τους έγνοια είναι μη χάσουν την ευκαιρία και όχι οι τυχόν βραχυπρόθεσμες απώλειες», εξηγεί ο Στάντλερ.

Τα «χαρίσματα» αυτά όπως και η στρατηγική που εφαρμόστηκε, όσο και αν προκαλούν τον θαυμασμό μερίδας του επιχειρηματικού κόσμου, των μίντια και της κοινωνίας, δεν μπορεί παρά να προσβάλλουν τον κοινό νου. Ενώ οι πλούσιοι και τα family offices τους άρπαζαν την ευκαιρία του κορονοϊού για να βγάλουν κέρδη και να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο την περιουσία τους, τα φτωχότερα νοικοκυριά του αναπτυγμένου κόσμου έχαναν κατά μέσο όρο πάνω από το 15% του πενιχρού εισοδήματός τους.

Χωρίς δουλειά, λόγω της καραντίνας, εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν νοίκι και φαγητό. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πείνασαν καθώς τα σχολικά γεύματα σταμάτησαν και οι γονείς τους αδυνατούσαν να τα καλύψουν. Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποίησαν πρόσφατα για τον κίνδυνο διολίσθησης έως και μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων ή περίπου του 8% του παγκόσμιου πληθυσμού στη φτώχεια εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού. Η κρίση εκτοξεύει την ήδη υψηλή ανισότητα και οι κυβερνήσεις οφείλουν να δράσουν άμεσα, φορολογώντας πιο δίκαια προκειμένου το χάσμα να μην αυξηθεί κι άλλο.

Οι ελίτ, πάντως, δεν φαίνονται διαθέσιμες να παρατήσουν το… «παιχνιδάκι» τους. Στις προθέσεις τους, όπως σημειώνει η έρευνα της UBS, είναι να αποσύρουν τα κέρδη που αποκόμισαν μετά την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και να τα τοποθετήσουν σε λιγότερο ρευστοποιήσιμες επενδύσεις, όπως κατοικίες και λοιπά ακίνητα, μετοχές μη εισηγμένων επιχειρήσεων και επιχειρηματικά και στρατηγικά ντιλ.

Πλούσιοι και... ανασφαλείς

Παραδόξως, παρά τον τεράστιο πλούτο τους οι πλούσιοι δεν νιώθουν ασφαλείς. Το 75% των εύπορων επενδυτών παγκοσμίως έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ζωή δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Επτά στους δέκα δήλωσαν στην έρευνα ότι θα περιορίσουν τα ταξίδια, οι μισοί σκοπεύουν να μετακομίσουν πιο κοντά σε συγγενικά πρόσωπα, ένας στους δυο ενδέχεται να εγκαταλείψει τις μεγάλες πόλεις και να μετακομίσει σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές.

Το 56% ανησυχεί ότι μπορεί να μην έχει… αρκετές οικονομίες εάν προκύψει και δεύτερη πανδημία, ενώ το 54% εκφράζει ανησυχίες μήπως δεν θα είναι σε θέση… να αφήσει αρκετά χρήματα για την επόμενη γενιά.

Οι ανησυχίες αυτές υποδεικνύουν άτομα ιδιαίτερα ανασφαλή. Ακούγεται αστείο, αλλά το πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης –που προκαλεί τόσα δεινά στον κόσμο– δείχνει όλο και περισσότερο ότι πηγάζει από λανθάνουσα ψυχική παθολογία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι πορφυρογέννητοι της κρίσης
Ο λόγος αυτή τη φορά είναι για τους διευθύνοντες συμβούλους των 100 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών της Βρετανίας, οι οποίοι είδαν τις μέσες αποδοχές τους να εκτοξεύονται πέρυσι κατά 39% σε σχέση με το...
Οι πορφυρογέννητοι της κρίσης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κρίση δεν αγγίζει τους πλούσιους
Ενώ ο κοσμάκης συνεχίζει να παραμιλά στους διαδρόμους των σουπερμάρκετ και τις αντλίες των βενζινάδικων από την ακρίβεια, τρομάζοντας με τη σκέψη του χειμώνα που έρχεται, οι πολύ πλούσιοι της υφηλίου ουδόλως...
Η κρίση δεν αγγίζει τους πλούσιους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φούσκες και σορτάκηδες στη σκιά της πανδημίας
Υψηλά κέρδη και ιστορικά ρεκόρ ● Οι κεφαλαιαγορές δείχνουν να αγνοούν τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, την άνοδο του πληθωρισμού και τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού Ομικρον.
Φούσκες και σορτάκηδες στη σκιά της πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν πείθουν τα πακέτα στήριξης
Τα πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης που εξήγγειλαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν έπεισαν και η ανάγκη ενός νέου «new deal» είναι εκδηλη.
Δεν πείθουν τα πακέτα στήριξης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας