Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απορρίπτει με ψήφισμά του το ευρωκοινοβούλιο τις περικοπές στον προϋπολογισμό

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ-Μαρία Σασόλι

ΑP PHOTO

Απορρίπτει με ψήφισμά του το ευρωκοινοβούλιο τις περικοπές στον προϋπολογισμό

  • A-
  • A+

Ολοκληρώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι διαδικασίες διαμόρφωσης του κοινού ψηφίσματος επί της Συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό, το οποίο συνυπογράφουν όλες οι Πολιτικές Ομάδες (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλιστές, Renew και ΕΛΚ) πλην των συντηρητικών (ECR) και της Ακροδεξιάς (ID).

Στο κοινό ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο δεν αποδέχεται τη συμφωνία για τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό και ασκεί έντονη κριτική για τις σημαντικές περικοπές. Παράλληλα, εκφράζει τη λύπη του για τις τεράστιες περικοπές στις επιχορηγήσεις στο ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και την επιδείνωση της αναλογίας δανείων-επιχορηγήσεων, όπως και για την σημαντική υποχώρηση στις προσπάθειες διαφύλαξης του κράτους δικαίου.

Το τελικό κείμενο του κοινού ψηφίσματος περιλαμβάνει 27 σημεία και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην αυριανή έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι δήλωσε ότι θεωρεί απαράδεκτες τις προτεινόμενες περικοπές που περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 στους τομείς της Έρευνας και του προγράμματος Erasmus.

«Υπάρχει μία πρόταση στο τραπέζι, αλλά θα θέλαμε να την βελτιώσουμε, πάνω από όλα προσπαθώντας να δώσουμε απαντήσεις για ορισμένες από τις περικοπές που θεωρούμε αδικαιολόγητες», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεν μπορούμε να περικόψουμε τον προϋπολογισμό για την Έρευνα και τους νέους ανθρώπους και το Erasmus, δεν μπορούμε», προειδοποίησε.

Θα χρειασθούν διαπραγματεύσεις πριν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική συνέλευση είναι «πολύ ικανοποιημένη» με το πακέτο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης θα διεξαχθεί σε δύο περίπου μήνες.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να μπλοκάρει την συμφωνία στην οποία κατέληξε η σύνοδος κορυφής, ο Νταβίντ Σασόλι απάντησε ότι είναι αποφασισμένος το Κοινοβούλιο να γίνει σεβαστό.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Σασόλι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει διευκρινίσεις για την σύνδεση ανάμεσα στην χρηματοδότηση από τα κονδύλια του σχεδίου ανάκαμψης και τον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών, αφού το θέμα έμεινε ανοικτό από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά την σύνοδο κορυφής.

«Πρέπει να δούμε ακριβώς ποια παρεμβατικά μέτρα θα χρησιμοποιηθούν για να υποστηριχθεί αυτό. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ελάττωση των προσδοκιών μας για τις κοινές αξίες», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Θεωρούμε ότι είναι ένα ανοικτό θέμα, θέλουμε να συμμετάσχουμε. Σε αυτό το θέμα δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι μόνο με μνημόνευση αρχών», προειδοποίησε.

Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Το κοινό ψήφισμα -Αριστεράς, Πρασίνων, Σοσιαλιστών, Renew και ΕΛΚ- είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταγράφει τα θετικά της Συνόδου Κορυφής, αλλά δεν διστάζει να ασκήσει σφοδρή κριτική στα πολλά αρνητικά σημεία του συμβιβασμού και καταθέτει δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων που διεκδικεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως συννομοθέτης για μια ισχυρότερη, πιο αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη. Κάναμε καλή δουλειά και ελπίζω αύριο η Ολομέλεια να την εγκρίνει με ευρύτατη πλειοψηφία».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τίποτα χωρίς εμάς», είπαν οι ευρωβουλευτές
Με πλειοψηφία 465 σε 682 ψηφίσαντες εγκρίθηκε το ψήφισμα που υποδέχεται θετικά το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά απορρίπτει τη συμφωνία για τον Προϋπολογισμό και τις περικοπές.
«Τίποτα χωρίς εμάς», είπαν οι ευρωβουλευτές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτο «μπλόκο» στη συμφωνία του 1,8 τρισ.
Την πρώτη δοκιμασία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς τη συναίνεση του οποίου δεν έχει μέλλον, περνά σήμερα το πρωί η συμφωνία των 27 για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Πρώτο «μπλόκο» στη συμφωνία του 1,8 τρισ.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιάζεται η Κομισιόν για συμφωνία επί του ταμείου ανάκαμψης - Σύσκεψη θεσμών στις 8/7
Με στόχο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το πακέτο ανάκαμψης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκάλεσε συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε. την ερχόμενη Τετάρτη.
Βιάζεται η Κομισιόν για συμφωνία επί του ταμείου ανάκαμψης - Σύσκεψη θεσμών στις 8/7
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο Μνημόνιο παραπέμπει ο Μοσκοβισί για τα εργασιακά
Το «ευαγγέλιο» του Μνημονίου επικαλείται ο «σοσιαλδημοκράτης» επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί για να δικαιολογήσει την επανεξέταση ορισμένων από τα πλαίσια της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των συλλογικών...
Στο Μνημόνιο παραπέμπει ο Μοσκοβισί για τα εργασιακά
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Σαουδική Αραβία επισήμως απαγόρευσε τις εισαγωγές από την Τουρκία
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επικοινώνησε με συγκεκριμένους επιχειρηματίες και τους διέταξε να σταματήσουν τις συναλλαγές με τουρκικές επιχειρήσεις
Η Σαουδική Αραβία επισήμως απαγόρευσε τις εισαγωγές από την Τουρκία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έφεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση 13 δισ. επιστροφής φόρων από την Apple
Έφεση άσκησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση που έλαβε το Γενικό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου υπέρ της Apple, η οποία απαλλάσσεται από την υποχρέωση επιστροφής φόρων ύψους 15 δις ευρώ.
Έφεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση 13 δισ. επιστροφής φόρων από την Apple

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας