Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χάθηκαν 400 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι συνολικά οι εργάσιμες ώρες μειώθηκαν παγκοσμίως στο προηγούμενο τρίμηνο κατά 14%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στις ΗΠΑ

AP Photo/Frank Franklin II
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χάθηκαν 400 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

  • A-
  • A+
Σύμφωνα με την ILO, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο η αγορά εργασίας δεν θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα άμεσα, λόγω της αβεβαιότητας για την ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο.

Πολύ βαρύτερες επιπτώσεις από αυτές που είχαν νωρίτερα εκτιμηθεί προκάλεσε στον κόσμο της εργασίας η πανδημία του κορονοϊού στο β’ τρίμηνο του 2020, τονίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILΟ).

Στην τελευταία της έκθεση για την παγκόσμια αγορά εργασίας και τον Covid-19, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η οργάνωση του ΟΗΕ εκτιμά ότι οι συνολικές εργάσιμες ώρες μειώθηκαν παγκοσμίως στο προηγούμενο τρίμηνο κατά 14% αντί 10,7% που εκτιμούσε στα τέλη Μαΐου.

Βαρύτερες από τις πρώτες εκτιμήσεις οι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια αγορά εργασίας το β΄ τρίμηνο 2020

Αυτή η πολύ χειρότερη επίδοση σημαίνει, σύμφωνα με την ILO, ότι στο β’ τρίμηνο του έτους χάθηκαν τελικά λόγω της πανδημίας 400 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης (48 ωρών εργασία την εβδομάδα) αντί των 305 εκατομμυρίων που είχε εκτιμηθεί έναν μήνα νωρίτερα.

Οι μεγαλύτερες απώλειες, σύμφωνα με την έκθεση, καταγράφηκαν στην αμερικανική ήπειρο, όπου οι εργάσιμες ώρες μειώθηκαν στο β’ τρίμηνο κατά 18,3%, ισοδυναμώντας με 70 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας.

Ας σημειωθεί ότι στο α’ τρίμηνο του 2020 είχαν χαθεί παγκοσμίως 155 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Τα σενάρια

Οι πολύ μεγαλύτερες απώλειες εργάσιμων ωρών στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου σε συνδυασμό με την υψηλή αβεβαιότητα που υπάρχει για την ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο προοιωνίζεται σύμφωνα με την ILO ότι ακόμη και στο καλύτερο σενάριο δεν θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ αντίθετα ο κίνδυνος ανάλογων μεγάλων απωλειών θέσεων εργασίας είναι πολύ μεγάλος.

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 που ξεκινά σήμερα η ILO εξετάζει τρία σενάρια:

  1. Το βασικό -που υποθέτει ανάκαμψη της οικονομίας με βάση τις υπάρχουσες προβλέψεις, άρση των περιορισμών στους χώρους εργασίας και επιστροφή της κατανάλωσης και των επενδύσεων- προβλέπει μείωση των εργάσιμων ωρών παγκοσμίως κατά 4,9% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2019. Η πτώση αυτή ισοδυναμεί με απώλειες ακόμη 140 εκατ. θέσεων εργασίας σε αυτό το διάστημα.
  2. Το απαισιόδοξο σενάριο υποθέτει δεύτερο κύμα πανδημίας και επιστροφή της καραντίνας και των περιορισμών που θα οδηγήσουν σε σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στη μείωση των εργάσιμων ωρών κατά 11,9% ή απώλειες 340 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
  3. Το αισιόδοξο σενάριο, τέλος, υποθέτει μια γρήγορη ανάκαμψη της απασχόλησης, τόνωση της ζήτησης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Παρά την αισιοδοξία, όμως, και σε αυτό το σενάριο εκτιμάται πτώση εργάσιμων ωρών κατά 1,2% που ισοδυναμεί με 34 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Η έκθεση της ΔΟΕ εστιάζει και στις γυναίκες εργαζόμενες, προβλέποντας ότι αυτές θα επηρεαστούν πολύ χειρότερα από την πανδημία σε σχέση με τους άνδρες, με κίνδυνο η κάποια πρόοδος που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην ισότητα των δυο φύλων να χαθεί και οι μεταξύ τους εργασιακές ανισότητες να επιδεινωθούν.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση των γυναικών από COVID-19 οφείλεται στη μεγαλύτερη παρουσία τους σε τομείς της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως η διαμονή, το φαγητό, οι πωλήσεις και η μεταποίηση. Σχεδόν 510 εκατομμύρια ή 40% όλων των απασχολούμενων γυναικών του πλανήτη εργάζονται σήμερα σε αυτούς τους 4 τομείς έναντι μόνο του 36,6% των ανδρών.

Οι γυναίκες κυριαρχούν επίσης στους τομείς της οικιακής εργασίας, της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, όπου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας εισοδήματος λόγω μόλυνσης και μετάδοσης και είναι επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν κάποια κοινωνική προστασία.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια
Συνολικά 1,4 εκατ. νέοι άνεργοι και 28 εκατ. σε κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους στις ΗΠΑ ● Επιδείνωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και έκκληση του ΟΗΕ για επίδομα επιβίωσης σε 2,7 δισ. φτωχούς σε...
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «κορονοπακέτα» Τραμπ και το φαγοπότι των λόμπι
Στα 3,6 τρισ. δολάρια ανέρχονται τα κρατικά προγράμματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία ● Οι λομπίστες στενοί συνεργάτες του προέδρου εξασφάλισαν ήδη 10,5 δισ.
Τα «κορονοπακέτα» Τραμπ και το φαγοπότι των λόμπι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τον χαβά τους οι αγορές, στο δράμα τους οι εργαζόμενοι
Η αφορμή που έψαχναν οι επενδυτές για να «κάψουν» δολάρια στα χρηματιστήρια φάνηκε χθες με την ανακοίνωση εκτόξευσης των λιανικών πωλήσεων, αν και η άνοδος ήταν σε επίπεδα μικρότερα του περσινού Μαΐου.
Τον χαβά τους οι αγορές, στο δράμα τους οι εργαζόμενοι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιοι πολεμούν το φτηνό εμβόλιο για τον ιό
Συντονισμένη επίθεση προκειμένου να μην υπάρξει φτηνό, προσιτό στους πολλούς φάρμακο και εμβόλιο για τον κορονοϊό έχει εξαπολύσει συνασπισμός συντηρητικών οργανώσεων στις ΗΠΑ.
Ποιοι πολεμούν το φτηνό εμβόλιο για τον ιό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στοιχεία-σοκ για την ανεργία στις ΗΠΑ
Ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια ο αριθμός των Αμερικανών που έχασαν τις δουλειές τους στη διάρκεια των τελευταίων 10 εβδομάδων ● Συρρίκνωση της οικονομίας στο α’ τρίμηνο κατά 5%.
Στοιχεία-σοκ για την ανεργία στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χάθηκε το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ
Θα ξεπεράσει τα 8,8 τρισ. δολάρια το κόστος της πανδημίας ● Σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ε.Ε. και Βρετανία το 60% των απωλειών ● «Πρέπει επειγόντως να βάλουμε χρήματα στις τσέπες των ανθρώπων», διακηρύσσει Αμερικανός...
Χάθηκε το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας