Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευρωπαϊκό αλαλούμ και στο βάθος... Eurogroup
AP Photo/Olivier Matthys

Ευρωπαϊκό αλαλούμ και στο βάθος... Eurogroup

  • A-
  • A+

Μια ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurougroup κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ βρίσκονται «χαμένοι στη μετάφραση» αδυνατώντας να συμφωνήσουν σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη συνοχή της Ένωσης. Βασικό «αγκάθι» παραμένει το θέμα της έκδοσης κορονο-ομολόγων με δύο Ευρωπαίους Επιτρόπους να παρεμβαίνουν υπέρ και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τους αδειάζει πλήρως.

Ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν και ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι, με κοινό τους άρθρο, προτείνουν τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτείται από φόρους και θα εκδίδει μακροπρόθεσμα ομόλογα, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ρευστότητα για να ορθοποδήσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η πρόταση αυτή μοιάζει να ικανοποιεί τους πρωθυπουργός της Ισπανίας και της Ιταλίας που έχουν θέσει με μεγάλη πυγμή το θέμα απέναντι στις «ορέξεις» της Γερμανίας και χωρών που βρίσκονται στο πλευρό της.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eric Mamer δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν δεν υποστηρίζει την πρόταση των δύο Επιτρόπων και επιμένει στα όσα έχει δηλώσει κατά το παρελθόν.

«Η πρόεδρος της Επιτροπής έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψή της ότι ο καλύτερος τρόπος για να ενεργοποιηθούν οι τεράστιες επενδύσεις που χρειάζεται η Ευρώπη (...) βρίσκεται εντός ενός φιλόδοξου και καινοτόμου πολυετούς πλαισίου» δήλωσε ο Mamer και αποκάλυψε πως λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup η Επιτροπή δεν έχει αποφασίσει την κοινή της θέση επί των ευρωπαϊκών ομολόγων υπενθυμίζοντας πως η μοναδική πρόταση που είναι στο τραπέζι αφορά το πρόγραμμα στήριξης της εργασίας (ύψους 100 δισ. ευρώ) που είχε παρουσιάσει η φον ντερ Λάινεν προ ολίγων ημερών.

Οι τρεις άξονες στήριξης της οικονομίας

Στο αυριανό Eurogroup θα συζητηθούν νέα μέτρα για τη στήριξη του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «τα οποία θα παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και ανέρχονται συνολικά σε περίπου μισό τρισεκ. ευρώ» όπως ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξή του σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Στο προσκήνιο παραμένει η πιστωτική γραμμή μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για όλες τις χώρες έως 240 δισ. ευρώ, ένα δίχτυ ασφαλείας 100 δισεκ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης και ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες.

Το κρίσιμο ερώτημα όμως παραμένει το θέμα της ομοφωνίας με την Ισπανία και την Ιταλία να εξακολουθούν να πιέζουν στην έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων σημειώνοντας πως πρόκειται για το βέλτιστο εργαλείο προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση.

Ερωτηθείς γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία για το πακέτο μέτρων, ο Μ. Σεντένο απάντησε: «Εργαζόμαστε. Βλέπω ευρεία στήριξη να διαμορφώνεται γύρω από αυτό το συνολικό πακέτο μέτρων, αλλά απαιτείται ακόμη αρκετή δέσμευση από τα κράτη-μέλη και αυτή είναι που χτίζουμε».

Όσον αφορά στην πρόταση για την έκδοση κορονο - ομολόγων, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «η συζήτηση είναι ανοιχτή» και ότι θέλει αυτή «να είναι ανάλογη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνδεθεί με την επόμενη φάση που θα αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση. «Σε αυτή τη συζήτηση (σ.σ.: στο αυριανό Eurogroup) δεν πρέπει να υπονομεύσουμε τη δυνατότητά μας να συμφωνήσουμε στην έκτακτη πλευρά, τις τρεις ασφαλιστικές δικλείδες. Θα επιταχύνουμε, όμως, τη συζήτησή μας για ένα σχέδιο ανάκαμψης και αυτό ακριβώς αφορά η γαλλική πρωτοβουλία», σημείωσε, αναφερόμενος στη γαλλική πρόταση για την ίδρυση ενός νέου ταμείου που θα εκδίδει κοινό χρέος. «Για να μοχλεύσουμε ένα σχέδιο ανάκαμψης, θα χρειαστούμε νέο χρήμα. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε δημιουργικοί, ρεαλιστές και χωρίς κόκκινες γραμμές», πρόσθεσε.

Θα βρουν λύση;

Μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε πεπεισμένος ότι ο ίδιος και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του θα βρουν την Τρίτη έναν τρόπο κατανομής του βάρους που αντιμετωπίζουν οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε ευρωπαϊκή βοήθεια δεν πρέπει να βλάψει την πιστοληπτική ικανότητα».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τελευταίες κινήσεις στην σκακιέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup
Αποφάσεις που θα δείξουν την ενότητα και την αλληλεγγύη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλείται να λάβει το Eurogroup που θα συνεδριάσει την Τρίτη (7 Απριλίου) με τηλεδιάσκεψη.
Οι τελευταίες κινήσεις στην σκακιέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα μέτρα κατά της κρίσης του κορονοϊού που βρίσκονται στο τραπέζι του Eurogroup
Την ερχόμενη Τρίτη (07/04) συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup με σκοπό να αποφασίσει ένα πακέτο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού. Η πανδημία έχει προκαλέσει τριγμούς στο ευρωπαϊκό...
Τα μέτρα κατά της κρίσης του κορονοϊού που βρίσκονται στο τραπέζι του Eurogroup
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύνοδο των «27»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις διαφορές προτείνοντας ένα «Πρόγραμμα Ανάκαμψης» για να καταπολεμήσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύνοδο των «27»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κινδυνεύουν 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας λόγω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού κρούει η αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία McKinsey.
Κινδυνεύουν 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λεμέρ: Άνοιξε ο δρόμος για κοινή έκδοση χρέους στην Ε.Ε.
Γαλλική επιτυχία χαρακτήρισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών την απόφαση του Eurogroup για την υλοποίηση σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της κρίσης ενώ εξήγησε ότι το ευρωπαϊκό ταμείο...
Λεμέρ: Άνοιξε ο δρόμος για κοινή έκδοση χρέους στην Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας